Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmā digitālā transformācija ir būtiska prioritāte, kam atvēlēta piektā daļa no fonda līdzekļiem. Reģionos, kur uzņēmumiem ir dažādi specifiski izaicinājumi – cilvēkresursu trūkums, ierobežots potenciālo klientu loks u. c. –, digitāli risinājumi var palīdzēt.

Strādājot Eiropas Digitālās inovācijas centrā (EDIC), kas izveidots ar ES Atveseļošanas fonda līdzfinansējumu, un konsultējot uzņēmumus, redzam, ka ir svarīgi, lai digitālā transformācija netiktu veikta tikai tādēļ, ka tā šobrīd ir modes lieta, bet mērķtiecīgi, jo tikai tad ieviestie risinājumi ļaus sasniegt vēlamos rezultātus. 

Galvenie soļi, ko ar EDIC atbalstu var veikt uzņēmumi, ir biznesa procesu digitalizācija un digitālo prasmju attīstība. Vidzemē redzam, ka interese par atbalsta projektiem ir ļoti liela. Kopš EDIC darbības uzsākšanas saņemti vairāki simti pieteikumu. Digitalizācija ne vienmēr nozīmē sarežģītas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas, bet arī mazākus, fokusētākus projektus, kas padara darbu produktīvāku un drošāku, mazinot cilvēciskās kļūdas.

Vidzemē pašlaik ir trīs galvenās prioritātes, ko uzņēmumi izvēlas digitalizēt – tie ir ekomercijas risinājumi, dažādas resursu pārvaldības sistēmas, to vidū noliktavu uzskaite, grāmatvedības uzskaite, projektu vadības sistēmas un citas, kā arī ražošanas risinājumi. Tas liecina, ka uzņēmumiem ir jāiedod pamata lietas.

Uzņēmumi, kas izmanto atbalstu, atšķiras pēc statusa – ir gan lielie uzņēmumi, gan vidējie un mazie, gan mikro un pat viena darbinieka uzņēmumi, kam nepieciešams, piemēram, izveidot e-komercijas platformu. Ir arī IT uzņēmumi, kuri vēlas izstrādāt jaunus mākslīgā intelekta risinājumus, dizaina vai datu apstrādes rīkus. 

Būtiski, ka redzama ļoti liela nozaru dažādība – digitalizēties ir gatavi tirdzniecības, tūrisma, ražošanas un kokapstrādes uzņēmumi, reklāmas aģentūras, pašvaldību kapitālsabiedrības, zemnieku saimniecības un pētniecības iestādes.

Svarīgi ir domāt ne tikai par tehnoloģijām, bet arī cilvēkiem, kuri šīs tehnoloģijas izmantos. Bieži vien pirmais nepieciešamais digitalizācijas uzlabojums uzņēmumos ir pašu darbinieku digitālā pratība. Tostarp būtiska ir prasme rīkoties ar dažādiem digitāliem rīkiem un lietotnēm, kā arī drošības risku apzināšanās digitālajā vidē, kas patlaban ir ļoti aktuāli. Arī Atveseļošanas fonds atbalsta tādas digitālās transformācijas aktivitātes, kas saistītas ar uzņēmumu digitālo risinājumu drošību, uzņēmumu datu drošību un infrastruktūras stabilitāti. Tādā veidā uzņēmumam ir iespēja aizsargāt savus datus no iespējamiem kiberuzbrukumiem un samazināt ar datiem saistītu pārkāpumu risku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses