Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Grib iekasēt autoratlīdzību arī no mobilajiem telefoniem

Satversmes tiesa (ST) nākamnedēļ turpinās skatīt lietu, kurā vairākas organizācijas pieprasījušas papildināt to datu nesēju un reproducēšanas iekārtu sarakstu, kuru cenā jāiekļauj atlīdzības maksa autoriem, izpildītājiem un producentiem. Pieteikumā norādīts, ka Latvijas Republikas Satversmē noteiktās tiesības uz īpašumu ierobežojot Ministru kabineta (MK) noteikumi, kuros iekļautais objektu saraksts ir nepilnīgs.

Organizācijas rosina, ka tas esot jāpapildina ar mobilajiem telefoniem, zibatmiņām un citām iekārtām. Šī ierosinājuma pretinieki gan iebilst, ka datu nesēji ne vienmēr tiek izmantoti autordarbu reproducēšanai.

Ar pieteikumu ST pērn vērsās četras organizācijas - Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA), Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), Latvijas Kinoproducentu asociācija, kā arī Latvijas Profesionālo aktieru apvienība.

Organizācijas uzskata, ka MK noteikumos iekļautais objektu saraksts, par kuriem jāmaksā autoratlīdzība būtu jāpapildina ar zibatmiņām, ārējiem cietajiem diskiem, mobilajiem tālruņiem, jaunākās paaudzes mūzikas atskaņotājiem ar iebūvētu atmiņu un citiem līdzīgiem datu nesējiem. «Domā, ka mēs esam kaut kādi reketieri, bet ir jāsaprot, ka Latvijā mūzikas industrija ir apdraudēta,» Dienai pauž LaIPA mārketinga direktore Natālija Angelovska.

Līdzekļus, ko iekasē no MK noteikumos uzskaitītajiem objektiem, atkarībā no konkrētās ierīces sadalot autoriem, izpildītājiem un producentiem. Piemēram, ienākumus no audiokasešu, minidisku un dažādu mūzikas ierakstīšanas iekārtu tirgošanas sadala šādi - autoriem 40%, izpildītājiem 30%, un atlikušais pienākas fonogrammu producentiem. Savukārt atlīdzības, ko iekasē no videokasetēm, to ierakstu iekārtām, kā arī DVD ierakstītājiem, pilnīgi vienādās daļās tiek sadalītas filmu producentiem, autoriem un izpildītājiem. Fonogrammu producentiem par tukšajiem DVD un CD pienākas aptuveni četrreiz lielāka atlīdzība nekā filmu producentiem. MK noteikumi paredz, ka par vienu CD atlīdzībā ir jāmaksā Ls 0,10, savukārt par DVD - Ls 0,20. Lielāka summa no preces vērtības tiks atvilkta, piemēram, televizoram vai DVD atskaņotājam ar ierakstu funkciju, - Ls 1.

Pagājušajā nedēļā, kad notika tiesas sēde par organizāciju iesniegto prasību, pie ST pret to savus iebildumus pauda Pirātu biedrība. Tiesa, protesti nebija lieli, jo tajos piedalījās pieci dalībnieki. Viņuprāt, neesot pierādīts fakts, ka datu vairošana personīgai lietošanai pārkāpj autoru tiesības, turklāt atlīdzību sadale esot apšaubāma. Ja objektu saraksts tikšot papildināts, autori, izpildītāji un producenti saņems atlīdzību arī gadījumus, kad datu nesējus izmantos, piemēram, personīgo foto pavairošanai. «Jā, mēs zinām, un mēs dzirdam, ka visi sūdzas, ka grib ierakstīt tikai bildes. Bet neviens neko citu nevar piedāvāt, sūdzēties var katrs. Varbūt tad nāciet ar savu piedāvājumu! Bet tādu piedāvājumu nav,» nelokāma ir N. Angelovska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses