Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neironu tīklu iespējas

Viena no aktualitātēm programmēšanas nozarē ir mākslīgie neironu tīkli.

Šie tīkli strauji attīstās. Tos iespējams izmantot atsevišķās programmēšanas vidēs, panākot, ka vide pati piedāvā pabeigt programmēšanas kodu (ne tikai vienu rindiņu). Neironu tīkli paši spēj mācīties, attiecīgi arī analizēt un piedāvāt nākamos darbības soļus. Patiesībā tie spēj pat daudz vairāk, piemēram, pēc apraksta uzzīmēt attēlu, ko grūti atšķirt no cilvēka zīmētā attēla, tāpēc arī aktualizējušās debates par to, vai šie risinājumi nākotnē aizstās noteiktu profesiju pārstāvjus. 

Jāatgādina, ka neironu tīkli ir mākslīgā intelekta tehnoloģija, kas izstrādāta pēc analoģijas ar cilvēka smadzeņu neironiem. Neironu tīkls jeb sistēma sastāv no daudziem skaitļošanas elementiem jeb neironiem, kas noteiktā veidā savienoti cits ar citu, un kopā veic kādu noteiktu uzdevumu. Atšķirībā no tradicionālajām skaitļošanas sistēmām katra atsevišķa neirona loma kāda konkrēta uzdevuma risināšanā neironu tīklā nav precīzi nosakāma. Šī neironu tīklu īpašība krietni apgrūtina to konstruēšanu, testēšanu un ekspluatēšanu, taču tajā pašā laikā rada pamatu to efektivitātei. 

Neironu tīkli var būtiski atvieglot programmētāju darbu, pabeidzot kodu rakstīšanu viņu vietā, tomēr tie neaizstās programmētājus. Turklāt, lai gan programmētāji ar šo tīklu palīdzību var paveikt darbus ātrāk, tik un tā ir jāpārzina kāda no programmēšanas valodām, kā tas bijis arī iepriekš. Neironu tīklus izmanto arī medicīnā, piemēram, diagnožu noteikšanai, asins analīzēm un vēl citos aspektos. Ir jau pierādīts, ka šādas sistēmas diagnosticēšanu var paveikt tikpat precīzi kā ārsts ar 15 gadu pieredzi. Kā jau tika minēts, neironu tīkli var veidot arī zīmējumus, kurus grūti atšķirt no mākslinieka radītiem zīmējumiem. Uz šo tīklu bāzes darbojas arī virtuālie asistenti, kas sniedz ieteikumus un atbild uz jautājumiem dažādu valsts pārvaldes iestāžu un uzņēmumu mājaslapās. 

Domājot par to, vai neironu tīkli un citi līdzīgi risinājumi aizstās kādu no profesijām, jāsaka, ka drīzāk notiks pakāpeniska profesiju nomaiņa. Dažas profesijas kļūs mazāk aktuālas, bet to vietā nāks citas, par kurām šobrīd vēl nezinām praktiski neko vai zinām pavisam maz. 

Viens no piemēriem ir neironu tīkla psihologs. Neironu tīkla apmācībā nepieciešams ieguldīt daudz laika un spēka, tad, ja tīkls kaut ko dara nepareizi, vieglāk ir pārveidot to, nevis sākt veidot no jauna. Tieši to arī darītu neironu tīkla psihologs. Tas ir līdzīgi kā ar cilvēkiem, kuriem nepieciešamības gadījumā psihologs var palīdzēt mainīt domāšanas veidu vai pieeju noteiktām lietām.

Vēl jāpiebilst, ka mākslīgie neironu tīkli tiek izmantoti ļoti dažādās jomās, un te jāpiemin arī sociālo tīklu filtrēšana, datorspēļu spēlēšana, mašīntulkošana, runas atpazīšana un vēl citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses