Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ledlauži Varma (attēlā) un Foros gatavi sniegt pakalpojumus

Rīgas brīvosta gatava ziemas un ledus navigācijai

Rīgas brīvosta ir gatava ziemas un ledus navigācijai, lūgts komentēt ostas ledlaužu gatavību saistībā ar sinoptiķu prognozēm par to, ka martā ledus klātā platība Baltijas jūrā var kļūt lielāka par ilggadējo vidējo rādītāju, aģentūrai LETA sacīja Rīgas brīvostas kapteinis Artūrs Brokovskis. Šādu pārliecību viņš pauda, balstoties uz Rīgas ostas flotē esošo ledlaužu Varma un Foros gaitas izmēģinājuma pārbaudes rezultātiem un informāciju no Rīgas brīvostas dienestiem.

"Rīgas ostā strādājošie peldlīdzekļi ir sagatavoti ziemas navigācijai, un osta ir gatava arī sarežģītiem ledus navigācijas apstākļiem. Pašā Rīgas ostas akvatorijā ledlauža pakalpojumi ir nepieciešami tikai retos gadījumos. Pastāvīgas kuģu satiksmes rezultātā bieza ledus kārta praktiski neizveidojas, turklāt Rīgas ostā strādājošie velkoņi ir piemēroti darbam ledus apstākļos un veic arī ledus laušanas funkciju," skaidroja Brokovsksis.

Viņš atzīmēja, ka ledus apstākļos ledlauža pakalpojumi galvenokārt ir nepieciešami Irbes jūras šaurumā un Rīgas jūras līcī, lai palīdzētu kuģiem veikt ceļu līdz Rīgas ostai. Ledus navigācijas apstākļi, sezonas ilgums un ledlaužu noslogotība Rīgas jūras līcī ir ļoti grūti prognozējama un atkarīga ne tikai no gaisa temperatūrām, bet arī no vēja virziena un citiem apstākļiem.

Brīvostas pārstāvji norādīja, ka ziemas navigācija visās Latvijas ostās sākas 15. decembrī un beidzas 15. aprīlī. Ziemas navigācija nozīmē, ka kuģu īpašniekiem ir pienākums šajā laikā sagatavot kuģus drošai kuģošanai pie negatīvām gaisa temperatūrām. Uz kuģa jābūt nodrošinātam aprīkojumam kuģa korpusa atbrīvošanai no apledojuma. Ledus kārta, kas veidojas vēja un šļakatu rezultātā pie negatīvas gaisa temperatūras, rada izmaiņas kuģa līdzsvarā un nopietni apdraud kuģa drošību. Savukārt lēmumu par ledus navigācijas uzsākšanu Rīgas ostā un Rīgas jūras līcī, kā arī par ledlaužu izmantošanas nepieciešamību pieņem Rīgas ostas kapteinis, balstoties uz situāciju ostā un līcī.

Rīgas brīvostas pārvalde (RBP) veic ostas pārvaldīšanu, atbild par ostas infrastruktūras uzturēšanu, ostas drošību kā arī par ostas zemes un infrastruktūras iznomāšanu privātuzņēmumiem. RBP nenodarbojas ar komercdarbību ostā. Tās ieņēmumus veido ostu maksas no apkalpotajiem kuģiem, kā arī zemes un piestātņu nomas maksas. RBP darbojas pēc bezpeļņas organizācijas principiem – rīcībā esošos finanšu līdzekļus izmanto tikai ostas apsaimniekošanai un attīstīšanai.

Kā ziņots, februāra nogalē un martā prognozētais aukstums, visticamāk, izraisīs straujāko Baltijas jūras aizsalšanu pēdējo gadu laikā.

Pēdējā reize, kad Rīgas līča lielāko daļu klāja ledus, bija 2013. gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses