Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Svina akumulatoru pārstrādes rūpnīca joprojām strīdu krustugunīs

Kalnciema pagasta iedzīvotāji pašlaik dzīvo gaidīšanas režīmā. Proti, desmit iedzīvotāji un Vides aizsardzības klubs pārsūdzējuši Jelgavas novada pašvaldības lēmumu atļaut pagastā būvēt svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu.

Lieta nosūtīta Administratīvajai rajona apgabaltiesai. Pirmās instances tiesa, izskatot iedzīvotāju sūdzību, lēma par labu pašvaldībai. Otrās instances tiesas sēdes datums gan vēl nav zināms, jo pārsūdzības iesniedzēji šī raksta gatavošanas brīdī vēl nebija samaksājuši noteikto valsts nodevu 57 eiro, kas jāizdara līdz 26. februārim. Neraugoties uz ieilgušo tiesvedību, rūpnīcas Eco Lead valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs Dienai apstiprināja, ka negrasās pamest Latviju un neizskata iespēju būvēt rūpnīcu citā vietā.

Bažas par vidi un veselību 

Diena, runājot ar Kalnciema pagastā satiktajiem iedzīvotājiem, ar grūtībām atrada vienu cilvēku, kurš nav pret rūpnīcas celtniecību. Pārējie aptaujātie pauda kategorisku "pret" rūpnīcas būvniecībai. Jāteic, iedzīvotāju argumentācijā izkristalizējās divi galvenie aspekti. Pirmais - negatīva vēsturiskā pieredze, jo kādreiz te bija ķieģeļu rūpnīca, kas darbojās ne pēc tiem labākajiem vides standartiem, un cilvēki automātiski šo negatīvo vēsturisko pieredzi attiecina arī uz iecerēto jauno rūpnīcu. Otrs - satiktie kalnciemieši ir neticības pilni, ka uzņēmums patiešām varētu darboties, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Daudzi vecākās paaudzes cilvēki arī atzina, ka neuzticas vispār nekādām tehnoloģijām. Iecerētās rūpnīcas Eco Lead mājaslapā (www.lbr.lv ar linku uz www.environment.lv) ievietoto Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu neviens no aptaujātajiem iedzīvotājiem lasījis nebija, taču pauda viedokli, ka "sarakstīt jau var visu kaut ko". Kāda Kalnciema poliklīnikā satikta kundze izteicāsi, ka pašvaldības vadības, kas atļāva rūpnīcas būvniecību, labvēlīgā attieksme pret rūpnīcu neesot īsti izprotama. Iedzīvotāju galvenās bažas saistītas ar blakus esošās upes piesārņojumu, jo ir neticība, ka tiešām rūpnīca uzliks attīrīšanas filtrus. Cilvēki raizējas, ka tāpat jau visus netīros ūdeņus noteikti novadīs upē. Tāpat kalnciemieši bažījas par svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas ietekmi uz veselību, jo cilvēkiem vēl labā atmiņā ķieģeļu rūpnīcas radīto putekļu izraisītie, iespējamie plaušu slimību riski.

Viena no aktīvākajām iecerētās rūpnīcas pretiniecēm ir Jelgavas domes opozīcijas deputāte no Saskaņas centra Irina Dolgova. Viņa Dienai norāda: "Izmešu rezultātā būs skābie lieti, kas ietekmēs ne tikai kalnciemiešus. Neviens filtrs nespēj aizturēt svina jonus, lai kā to arī nevēlētos uzņēmējs. Turklāt, neiedziļinoties ķīmiskajās lietās, punktu visam pieliek Veselības ministrijas atzinums, kur teikts, ka nevar prognozēt ietekmi uz cilvēka veselību pat tad, ja tiek ievērotas jaunākās tehnoloģijas. Šeit ir runa par upes krastu, aizsargājamiem biotopiem, iedzīvotāju mantiskajām un likumiskajām interesēm, viņu un viņu pēcnācēju veselību. Skumīgi tas, ka Jelgavas novada dome, neraugoties uz pieaugušo iedzīvotāju savāktajiem 1200 parakstiem pret šo ieceri, bez pamatojuma uzspiež šo ražotni cilvēkiem."

Valsts institūcijas neiebilst 

Pretēji deputātes paustajam Vides valsts pārraudzības birojs savā atzinumā raksta: "Birojs nav konstatējis tādus apstākļus, kas būtu par pamatu aizliegt Ierosinātāja (SIA Eco Lead - red.) plānoto darbību, tajā pašā laikā darbība ir iespējama, tikai ievērojot gan ziņojumā paredzētos, gan biroja noteiktos obligātos nosacījumos." Arī Veselības inspekcijas darbinieks Normunds Kadiķis skaidro, ka inspekcija neredz pamatojumu aizliegt rūpnīcas būvniecību, ja tiek izpildīti visi nosacījumi. Inspekcija arī izvirzījusi papildu noteikumu - veikt ne tikai rūpnīcas darbinieku, bet arī pagasta iedzīvotāju veselības monitoringu. Savukārt Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis norāda, ka pie visu nosacījumu izpildes iecerētā svina akumulatoru pārstrādes rūpnīca nebūs kaitīgāka kā, piemēram,Cemex Brocēnos vai KVV Liepājas metalurgs Liepājā. Turklāt visiem šiem uzņēmumiem ir prasība veikt gan gaisa, gan ūdens piesārņojuma monitoringu.

Vides aizsardzības kluba pārstāve Elita Kļaviņa, taujāta, vai viņu nepārliecina Vides valsts pārraudzības biroja un Veselības inspekcijas atzinums, kurā teikts, ka pie tehnoloģiski pareizu risinājumu ievērošanas un biroja noteikto papildu prasību izpildes rūpnīcas ietekme uz gaisa un ūdens piesārņojumu, kā arī cilvēku veselību ir nebūtiska, skaidro, ka viņai neesot pārliecības, ka uzņēmējs rūpnīcā izmantos pašas jaunākās un labākās tehnoloģijas. Kļaviņa arī norāda, ka rūpnīcas vadības komunikācija ar iedzīvotājiem bija neveiksmīga, jo vajadzēja cilvēkiem daudz vairāk skaidrot, kā tiks novērsti visi iespējamie riski. Jāpiebilst, ka rūpnīcas vadība, lai kliedētu cilvēku bažas, organizēja divu dienu braucienu uz Poliju, kur netālu no Krakovas līdzīga rūpnīca jau darbojas. Par brauciena organizāciju gan ir krasi atšķirīgi viedokļi Jelgavas novada domei un pašiem kalnciemiešiem. Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune norāda, ka autobuss bijis pustukšs, jo neesot bijis pietiekami daudz braukt gribētāju, savukārt aptaujātie pagasta iedzīvotāji, no kuriem gan neviens šajā braucienā nav bijis, pauda pārliecību, ka tas bijis domāts tikai "izredzētajiem un domes deputātiem". Arī Kļaviņa uzsver, ka brauciena organizācija esot bijusi slikta, jo tikuši mainīti izbraukšanas laiki.

Darba vietas un nodokļi 

Caune, skaidrojot, kāpēc pašvaldība ir par rūpnīcas būvniecību, uzsver, ka tā dos darba vietas (no 40 līdz 50), būs nodokļos samaksātā nauda, kā arī tiks sakārtota infrastruktūra. Gan Caune, gan Kalnciema pagasta pārvaldes vadītājs Dainis Keidāns uzsver, ka rūpnīcu paredzēts celt teritorijā, kura jau sen teritorijas plānojumā tikusi iezīmēta kā industriālā zona. Keidāns, kurš pats ar ģimeni dzīvo Kalnciemā, atzīst, ka viņam personīgi rūpnīcas celtniecība bažas nerada un viņam nav uztraukumu nedz par savu, nedz bērnu veselību. Gan Caune, gan Keidāns pieļauj, ka protestiem ir arī politiska pieskaņa, jo atsevišķi domes opozīcijas deputāti šo jautājumu izmanto balsu vākšanai, domājot par nākamajām vēlēšanām.

Uzņēmējs Harlamovs stāsta, ka rūpnīcā tiks izmantotas visas jaunākās un modernākās tehnoloģijas, ieskaitot attīrīšanas iekārtas, turklāt tikšot izpildīti visi Vides valsts pārraudzības biroja izvirzītie papildu noteikumi, kā arī tiks veiktas regulāras iedzīvotāju veselības pārbaudes. Runājot par jau veiktajiem ieguldījumiem, Harlamovs stāsta: "Mēs esam iegādājušies ēkas un zemi Kalnciema rūpnieciskajā zonā, esam jau uzsākuši teritorijas labiekārtošanu un sākuši ierīkot komunikācijas, tajā skaitā vēl nesen šajā objektā ir izbūvēts vidēja spiediena sadales gāzesvads. Turklāt mēs esam saņēmuši labvēlīgu Jelgavas novada domes lēmumu par paredzēto darbību." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses