Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vairs krasi neiestājas par ostu valdes locekļu maiņu

Strauji mainījies Saeimas pozīcijas partiju pārstāvju viedoklis par ostu valdes locekļu maiņu, jo īsti to vairs negrib darīt neviens, aizbildinoties ar ministru pašu atbildību. Vienlaikus tiek piedāvāts Satiksmes ministrijas izvirzītajam ierēdnim koordinēt pārējos izvirzītos valsts pārstāvjus ostu valdēs, kļuva skaidrs Nozare.lv rīkotajā diskusijā par ostu pārvaldību.

Ja vēl janvārī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) skaidroja, ka divu nedēļu laikā tiks nomainīts ostu valžu sastāvs, tos nomainot pret profesionāļiem, tad tagad atturīgi tiek skaidrots, ka valdes locekļi ir attiecīgo ministru pārraudzībā, un "tad Jums jāuzdod jautājums ZRP ministriem Danielam Pavļutam un Edmundam Sprūdžam".

Arī Dombrovska partijas biedre Sandra Sondore-Kukule skaidro, ka "ministriem, deleģējot savus pārstāvjus, viņi realizē savu politisko atbildību, bet vienlaikus, protams, jāvērtē, vai kandidātiem būtu atbilstošas profesionālās kvalifikācijas un kompetences".

Viņa norāda, ka ir radies priekšstats, ka, ja ir politiskas amatpersonas, tad tās ir neprofesionālas, bet, ja profesionālis - tad apolitisks. Tas esot pretrunā tam, kā ZRP radās, aicinot rindās stāties cilvēkus ar labu izglītību, pieredzi. Jautāta par izskanējušo informāciju, ka pati vēlētos strādāt ostu valdē, politiķe norāda, ka nevar komentēt katru baumu, taču atzīst, ka ministriem, izvēloties kandidātus, ir zināms personu loks partijas iekšienē, kam ir pieredze. "Tai skaitā man, strādājot divu prezidentu laikā. Taču tas ir jāvērtē ministriem," uzsver Sondore-Kukule.

Saeimas Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis savukārt skaidro, ka Vienotības virzītie kandidāti ostu valdēs ir strādājuši sekmīgi un "tāpēc nepiekrītam, ka galvenais būtu mainīt cilvēkus".

Zaķis atzīst, ka savulaik, 2003.gadā, "Jaunā laika" premjers Einars Repše vēlējās mainīt proporciju - četri valsts un viens pašvaldības pārstāvis, taču tagad atzīst, ka "bijām jauni un nepieredzējuši politiķi, domājām, ka jācērt saknē, bet laika gaitā sapratām un novērtējām pašvaldību lomu".

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, jautāts, ko ministrs Aivis Ronis ir izlēmis darīt ar Rīgas brīvostā šo ministriju pārstāvošo Zaļo un zemnieku savienībai pietuvināto Juri Vaskānu, skaidro, ka tiek meklēti profesionāli kandidāti no augstākās ierēdniecības puses, kas varētu pārstāvēt ministriju. Šis pārstāvis varētu uzņemties koordināciju starp valsts pārstāvjiem brīvostās un formulēt viedokli, kāds varētu būt valsts pusei, vienoti to pārstāvot visās trīs ostās. "Rīgas brīvostā jau ir bijušas sapulces, lai mēģinātu nokoordinēt valsts puses viedokli," uzsver Matīss.

Zaķis piekrīt, ka "Roņa kungam neviens no partijas nemācīs, kādus kandidātus virzīt, un tad var izraudzīties no augstākās ierēdniecības pārstāvjiem, nevis no politisko partiju saistītiem cilvēkiem".

Vienlaikus izskanēja arī kritiski vārdi par valdes locekļu kompetenci. Sondore-Kukule norādīja, ka, ja žurnālisti var atrast informāciju, kas nav valdes rīcībā, tad tas ir jocīgi. "Jautājums ir arī, kā tiek koordinēta valsts pārstāvju darbība ostās. Valstij principā pieder savā ziņā kontrolpakete, jo puse valdē ir valsts pārstāvji. Līdz šim ir radies iespaids, ka pārstāvji savstarpēji nekoordinējas, balso ļoti dažādi," uzsvēra politiķe.

Kā zināms, kopš jaunās valdības koalīcijas izveides ir nomainīts tikai viens valsts izvirzītais ostu valdes pārstāvis - valdība februārī bez diskusijām no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata atbrīvoja savulaik Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izvirzīto pārstāvi, opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības pārstāvi Viesturu Silenieku. Bez diskusijām un jautājumiem tika atbalstīta ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) virzītā pretendente Inga Antāne, kura ir ZRP biedre.

Par valsts pārstāvju nomaiņu ostu valdēs tiek diskutēts jau ilgāku laiku, taču koalīcija par to nespēj vienoties. Piemēram, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ir norādījis, ka ostu pārvaldē ir jāveic izmaiņas, ņemot vērā nepieciešamību uzlabot ostu pārvaldības profesionalitāti, darbības caurskatāmību un efektivitāti. Pavļuts esot vērtējis vairākas kandidatūras, taču koalīcijā patlaban nav vienprātības, vai un kad būtu jāmaina valsts pārstāvji brīvostās.

Par to, ka izmaiņas valžu sastāvos ir nepieciešamas, viņaprāt, liecina, piemēram, Rīgas brīvostas valdes locekļu rīcība, piekrītot slēgt ievērojamu zemes iznomāšanas līgumu ar ostas pārvaldniekam daļēji piederošu kompāniju, nenoskaidrojot detaļas ne par potenciālo investoru, ne viņa biznesa plāniem.

Lai apspriestu un konsultētos par ostu pārvaldības modeļa pilnveidošanu, nolemts izveidot augsta līmeņa politisko padomnieku grupu. Satiksmes ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus ostu pārvaldības modeļa pilnveidošanai, kurus prezentēt padomnieku grupā kopējai diskusijai un apspriešanai pirms modeļa tālākas virzīšanas diskusijai Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomē un eventuālas lēmuma pieņemšanas valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses