Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valsts drošības jautājums

Viena no bīstamākajām izpausmēm finanšu krāpnieku shēmās ir mākslīgā intelekta (MI) ienākšana mūsu saziņā – gan rakstos, gan cita veida komunikācijā.

Krāpnieku rokās ir nonākuši rīki, kas ļauj manipulēt tik apjomīgi un dziļi, ka manipulācijas kļūst aizvien grūtāk atpazīstamas. Telefonā skan pazīstama cilvēka balss, mūs informē par policijas iesaisti un kādām izmeklēšanas darbībām, uz e-pastu vai WhatsApp lietotnē saņemam tekstu, kas izskatās pēc autentiska dokumenta utt. Šādu gadījumu ir aizvien vairāk, un savā ikdienā redzam, ka šīs manipulācijas noved pat līdz tam, ka telefonsaruna ar it kā policijas pārstāvjiem beidzas ar to, ka cilvēks ieliek aploksnē maksājumu karti kopā ar PIN kodu un šķietamas izmeklēšanas veikšanai nodod nepazīstamai personai, kura uzdodas par policijas pārstāvi. Citkārt cilvēki ir gatavi izņemt skaidru naudu, lai ieguldītu to kādās finanšu shēmās, kas sola pasakainu atdevi. Bieži vien cilvēki ir tā apstrādāti, ka racionālos argumentos neieklausās. 

Sociālo tīklu laikmetā auditorijas sasniedzamība ir kļuvusi tik vienkārša kā vēl nekad iepriekš. Ja to apvieno ar prasmīgo, MI tehnoloģiju izmantojošo manipulatoru vienā pusē un lētticīgu cilvēku otrā, iegūstam patiešām bīstamu ieroci. Finanšu krāpšana te var kļūt par mazāko ļaunumu, jo šāds ierocis ir pavēršams arī pret lojalitāti valstij un izmantojams, lai sabiedrību informatīvi izolētu, sanaidotu, vairotu paniku un maldinātu. Tas noteikti ir arī valsts drošības jautājums, tāpēc jādara viss iespējamais, lai atvērtu cilvēkiem acis, proti, izglītotu par viltus informāciju, par krāpnieku shēmām, par to, kā atšķirt melus no patiesas informācijas un kā dažādos gadījumos rīkoties. Ņemot vērā, ka krāpniekiem ir nepieciešama personiska informācija par konkrēto cilvēku (draugu loks, nodarbošanās, hobiji utt.), ir nopietni jāapsver, cik lielu savas privātās telpas daļu atvērt publiskai apskatei sociālajos tīklos. 

Svarīgi saprast, ka finanšu krāpšanas izplatība ir grūti apturama, rīkojot informatīvas kampaņas. Ir vajadzīga plaša un proaktīva rīcība no valsts, finanšu un IKT nozaru puses, gan domājot par preventīviem tehnoloģiskiem risinājumiem, gan izglītojot sabiedrību. Ņemot vērā, ka krāpšanas metodes ir ērti pielāgojamas jebkādas informācijas manipulācijai un rīcības provocēšanai sabiedrībā, šim jautājumam jābūt drošības iestāžu dienaskārtībā. Valstiskā mērogā ir jāturpina stiprināt sadarbību starptautiskā līmenī, lai mēs savlaicīgi spētu sagatavoties sagaidāmajiem uzbrukumiem. 

Tomēr visdrošākā aizsardzība pret maldināšanu un naudas izkrāpšanu būs mūsu pašu spēja adekvāti novērtēt to, ko mums cenšas iestāstīt "nesavtīgi" svešinieki, kuri parasti izliekas par kvēliem mūsu interešu aizstāvjiem, bet patiesībā ir blēži

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses