Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ar plašu aktivitāšu programmu Tērvetē notiek svētki dabas draugiem

Jau šīs nedēļas nogalē Latvijas valsts mežu (LVM) dabas parkā Tērvetē notiks Baltijā lielākais meža nozares pasākums – Latvijas Meža dienas, kā laikā ikvienam interesentam bez maksas būs iespēja apmeklēt vairāk nekā 80 meža izziņas darbnīcu un pieturu, lai iepazītu mežu un tā bagātības.

Pasākuma organizatori būs parūpējušies arī par plašu izklaides un atpūtas programmu gan skolēniem, gan ģimenēm un citiem dabas entuziastiem.

 

Tradīcija ar 90 gadu senu vēsturi

Pasākuma rīkotāji stāsta, ka Meža dienām Latvijā ir senas tradīcijas, un to pirmsākumi meklējami jau pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, kad pirmo reizi sabiedrība tika iesaistīta meža izglītības aktivitātēs ar mērķi vairot cilvēku izpratni par to. Pēdējos 90 gados Meža dienas piedzīvojušas arvien lielāku popularitāti, un šobrīd meža nozares organizētajos pasākumos katru gadu piedalās tūkstošiem dabas draugu no visas Latvijas, tajā skaitā dažādas mācību iestādes, vietējie iedzīvotāji, uzņēmumi, organizācijas un citi. "Meža dienas kā svētki Latvijā notiek jau kopš 1928. gada. Sagaidot mūsu valsts simtgadi, LVM dabas parks Tērvetē uzsāk jaunu, ikgadēju svētku tradīciju – pulcēt vienkopus visus Latvijas meža draugus Latvijas Meža dienās. Pasākumu kopīgiem spēkiem rīko dažādas ar mežu un dabu saistītas organizācijas, kas rūpēsies par apmeklētāju iesaistīšanu un labsajūtu. Mūsu mērķis ir parādīt ikvienam Latvijas iedzīvotājam mežu kā mūsu nozīmīgāko resursu, kas jāapsaimnieko videi draudzīgi un ilgtspējīgi," stāsta pasākuma rīkotāju pārstāvis Normunds Namnieks. Organizatori norāda, ka būtiskākais šī pasākuma ieguvums ir nevis paveikto darbu apjoms, bet gan cilvēku iesaiste un interese par mežu un tajā veicamajiem darbiem, izpratne par meža nozīmi un gudru tā apsaimniekošanu. Latvijas Meža dienas rīko biedrības Tērvetes meža izglītības centrs, Zaļās mājas un Zaļā josta, Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Kokrūpniecības federācija, LVM, kā arī Tērvetes, Dobeles un Auces novadi.

 

Abas dienas notiks meža izziņas darbnīcas

Meža dienās aktīvākie meža draugi var piedalīties izzinošās ekskursijās, līdzdarboties jauno kociņu stādīšanā, meža sakopšanas darbos, atpūtas vietu labiekārtošanā un paveikt citus mežam labus un noderīgus darbus. Savukārt skolēni gadu no gada iecienījuši dažādus radošos konkursus, kā arī piedalīšanos putnu būrīšu izlikšanā vai tīrīšanā tam piemērotā laikā. "Tieši mežā vislabāk var redzēt to, ko LVM dara un kā saimnieko ikdienā, tāpēc Meža dienu dalībniekiem ir iespēja šos procesus apskatīt, iepazīt, aptaustīt un tajos piedalīties," atzīst pasākuma organizatori. Abu dienu laikā pasākuma apmeklētāji meža izziņas darbnīcās varēs uzzināt visu par un ap Latvijas mežiem – no koka sēkliņas līdz gatavai koka mājai, kā arī piedalīties daudzveidīgās izglītojošās aktivitātēs kopā ar pasaku tēliem un īstiem meža večiem. Tāpat meža nozares speciālisti iepazīstinās ar meža audzēšanas ciklu, meža tehniku darbībā un varēs arī noskaidrot visu par karjeras iespējām meža nozarē.

 

Plaša kultūras programma

Ikgadējās Meža dienās apmeklētājus priecēs ne tikai dažādas izziņas darbnīcas, bet arī plaša kultūras un izklaides programma. 25. maijā par muzikāliem pārsteigumiem būs parūpējušies dziedātāji Agnese Rakovska un Miks Dukurs, savukārt 26. maijā, kad pasākuma ietvaros notiks ģimenes diena, apmeklētājus iepriecinās Auces, Dobeles un Tērvetes novada radošie kolektīvi, bet dabas gudrībās ar mazajiem apmeklētājiem dalīsies Māris Olte un galvenais cīnītājs par tīriem mežiem – Cūkmens. Gan skolām, gan ģimenēm pasākuma organizatori būs sarūpējuši daudzveidīgas meža izziņas darbnīcas, kuras izejot klases un ģimenes varēs nopelnīt brīvbiļeti ieejai LVM dabas parka Tērvetē maksas daļā.


Der zināt!

Latvijas Meža dienas notiek 25. un 26. maijā no plkst.10 līdz 17 a/s Latvijas valsts meži dabas parkā Tērvetē, jaunākajā parka daļā Kurbada zeme.

25. maija pasākuma tēma ir No skolas uz mežu, un tā laikā notiek arī lielie vides kampaņas Tīrai Latvijai! noslēguma svētki, kurus rīko biedrība Zaļā josta. Pasākuma laikā tiks sumināti arī Zemkopības ministrijas skolu konkursa Mūsu mazais pārgājiens uzvarētāji.

26. maijā Latvijas Meža dienu ietvaros notiks Ģimenes diena.

Latvijas Meža dienas ir bezmaksas pasākums.

Pasākumā vienkopus pulcēsies vairāk nekā 100 dažādu ar mežu un dabu saistītu organizāciju, kas rūpēsies par apmeklētāju iesaistīšanu un labsajūtu.

Plašāku informāciju par pasākumu var iegūt www.latvijasmezadienas.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena