Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kurzemes upes un ezeri papildināti ar vairāk nekā 700 000 zušu mazuļu

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR Zivju resursu pētniecības departamenta pētnieki otrdien Kurzemes upes un ezerus papildinājuši ar 704 400 zušu mazuļu, aģentūru LETA informēja institūtā.

BIOR Zivju resursu pētniecības departamenta pētnieki un Valsts vides dienesta pārstāvji otrdienas rītā starptautiskajā lidostā Rīga sagaidīja zušu mazuļus jeb tā dēvētos stikla zušus, kas uz Latviju atceļojuši no Apvienotās Karalistes. BIOR Doles zivjaudzētavā veikta inventarizācija, un pēc tam 704 400 zušu nogādāti Kurzemes upēs un ezeros.

Institūtā informēja, ka Eiropas zušu krājumu papildināšana Latvijas ezeros un upēs norit atbilstoši Latvijas Nacionālo zušu krājumu pārvaldības plānam 2017.- 2020.gadam un Zivju resursu mākslīgās atražošanas plānam 2017.-2020. gadam. Tā atbilst Eiropas Savienības plāniem atjaunot zuša krājumus Eiropā, tāpēc tiek segta no Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) līdzekļiem.

Zušu mazuļi noķerti ar speciāliem murdiem Apvienotās Karalistes upju grīvās, kurp tie bija ieradušies no zušu nārsta rajoniem, par kuriem tiek uzskatīta Sargasu jūra. Zušu mazuļi ir apmēram septiņus centimetrus gari. Dabiskā veidā līdz Latvijai zušu mazuļi nonāk jau krietni paaugušies - dzeltenzušu stadijā. Vairāk nekā 6000 kilometru tālajā ceļā tos apdraud dažādi faktori, tādēļ Latviju sasniedz vien neliels skaits.

Institūta pētnieki uzsvēra, ka zuši tiek ielaisti Latvijas upēs un ezeros, lai saglabātu attiecīgo sugu. Zutis ir aizsargājama suga, un pēdējās desmitgadēs tās īpatņu skaits ir būtiski samazinājies visā Eiropā. Stikla zuši Latvijā tiek ielaisti tikai tajos ezeros un upēs, kurās nav migrācijas šķēršļu, kas varētu izraisīt papildu mirstību to ceļā uz jūru.

Zinātniskā institūta BIOR pētnieku kontrolzvejas dati apliecina, ka līdzšinējās stikla zušu ielaišanas Latvijas Nacionālā zušu plāna ietvaros bijušas efektīvas un, īstenojot šādu projektu, ir iespējams veicināt zušu skaita pieaugumu Latvijas ūdeņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena