Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lilijas vasaras pilnbriedā: Šķirņu daudz, nav kaprīzas pret augšanas apstākļiem

Par dārza karalieni dēvētā roze gan ir skaista un smaržīga, taču reti kura puķe tā reibina kā lilija. Jūlija vidus ir liliju ziedēšanas pilnbrieds. Arī šovasar, kas nebūt nav tā labvēlīgākā cēlajiem ziediem. Tiem tīk vairāk saules un siltuma, stāsta selekcionārs Guntis Grants. Tomēr vērts izpētīt pieejamo šķirņu klāstu (kas nebūt nav mazs) un izdomāt – varbūt vērts arī savu dārzu krāšņot ar kādu no daudzveidīgajām liliju šķirnēm.

Dažādas šķirņu grupas

Lilijas iedalās vairākās grupās. Āzijas lilijas ir grupa ar vislielāko krāsu un formu dažādību. Šīs grupas lilijas nesmaržo. Tās ir arī pieticīgas un labi aug gandrīz katra dārzā. Tām nepieciešama saulaina vai viegli noēnota vieta. Augsnei jābūt ielabotai, neitrālai vai viegli skābai. Āzijas lilijas ir pilnībā salcietīgas, uz ziemu tās nav ne jārok ārā, ne jāpiesedz.

Austrumu grupas lilijas radītas no Japānā augošām savvaļas lilijām. Tām raksturīgi lieli, grezni un ļoti smaržīgi ziedi. Jāstāda viegli skābā, irdenā, ar barības vielām bagātā augsnē. Augsnei jābūt labi drenētai. Uz ziemu vēlams lilijas piesegt.

Martagonlilijas ir ļoti īpaša liliju grupa ar neparasti garām un slaidām ziedkopām, ar lielu skaitu nokarenu, turbānveida ziediņu. Īpaši piemērotas dārziem un noēnotām vietām. Sīpoli ir izturīgi un pilnībā salcietīgi, tie nav uz ziemu jāsedz un nav jārok ārā.

Trompetlilijas ir vienas no cēlākajām un noslēpumainākajām lilijām. To neparasti spēcīgā smarža reibina vasaras vakaros. Tās zied jūlija beigās. Šīs lilijas jāstāda neitrālā vai viegli kaļķainā, kārtīgi ielabotā augsnē.

Rūpīgi jāizvēlas vieta dārzā

"Vietas izvēle ir ļoti svarīga. Ja stādīsiet visas lilijas vienā dobē, tās neaugs tik labi kā tad, ja pa mazām grupām – no trim līdz pieciem sīpoliem – tiks izstādītas starp nelieliem krūmiem vai ziemcietēm. Stādot lilijas dārzā, attālumam starp sīpoliem jābūt 15–25 cm atkarībā no šķirnes auguma. Savvaļā lilijām tīkamākās vietas ir saulainas kalnu nogāzes, un līdzīgus apstākļus tās vēlas baudīt arī dārzā, neskatoties uz to, ka selekcijas rezultātā radītas šķirnes, kas maksimāli piemērotas, piemēram, Latvijas apstākļiem. Jo atklātāka vieta, jo labāk lilijām. Lilijas vējā nelūst, izņemot varbūt dažas šķirnītes ar nenoturīgākiem kātiem," skaidro G. Grants. Lilijas var stādīt gan pavasarī, gan vasarā un rudenī. Atkarībā no šķirnes jādomā par piesegšanu. Vērts izplānot, ar ko kopā dobē ziedošās lilijas vislabāk izskatīsies.

Vajag pasargāt

Šovasar lielākais liliju kaitējums esot lapu puve, kas veidojas ne tikai slapjās vasarās, bet arī pavasara vēlo salnu dēļ – kamēr liliju asni ir sārti un mazi, tie ir izturīgi, bet, veidojoties lapu rozetei, tos traumē sals. Nelabvēlīgos vasaras apstākļos augi ir uzņēmīgi pret kaitēm, nīkuļo. Arī pareizi mēslotas lilijas daudz mazāk slimos ar pelēko puvi. Viena no izplatītākajām problēmām Latvijā ir kālija trūkums augsnē. Taču nevienam vien puķkopim gadījies novērot, ka lilijas no viņa dobēm pazūd vai aizklejo pavisam uz citu vietu dārzā. Ar liliju sīpoliem mēdz mieloties un tos pārvieto dzīvnieciņš strupaste, kas veido ejas augsnē. "Arī manā liliju dārzā bija savairojušās šīs žurciņas. Izmedījām tās, iznīcinot 385 dzīvniekus. Tagad manu dārzu uzmana divpadsmit kaķi. Taču vienkāršāk ir pasargāt augus, nevis doties strupastu medībās, kas ir laikietilpīgs pasākums," iesaka selekcionārs. Ja dārzā mīt strupastes, viņš iesaka lilijas stādīt metāla spaiņos, kuru dibenā un sānos izveidoti caurumi drenāžai. Spaini ierok zemē, lilija aug, bet žurka tās sīpolam netiek klāt. Līdzīgi var izmantot arī makšķernieku tīkliņu, kas veidots no nerūsējošām stieplēm un paredzēts ēsmas saglabāšanai. Pa nelielajiem caurumiņiem strupaste liliju nesagrauzīs.

Iespējams iegādāties skaisti ziedošas lilijas ar visiem podiņiem. Tās ir lieliska terases rota, bet ko darīt ziemā? Liliju var pārstādīt augsnē, var ierakt ar visu podu, bet var arī uz ziemu glabāt pagrabā, piemēram, polietilēna maisā. Tikai jāraugās, lai dīgstot neizstīdz. Tiklīdz parādās asni, jāliek gaišā vietā uz palodzes. Vēlāk var atkal nest ārā vai, iesilstot zemei, pārstādīt dārzā.

Dodies ciemos!

  • Guntis Grants savā liliju selekcijas dārzā Daugmalē apkopojis 1000–2000 liliju šķirņu. Šogad dārzs cietis laikapstākļu dēļ, taču iespējams iegādāties liliju sīpolus un saņemt konsultācijas audzēšanā.
  • Smiltenes novada Sirmiņos ir selekcionāra Andra Krūmiņa dārzs, kurā apskatāmas aptuveni 300 liliju šķirnes.
  • Interesants dārzs ir Dāvidam Hercbergam Vecumniekos. Viņš ir viens no vadošajiem liliju selekcionāriem Latvijā.
  • Plašs liliju šķirņu klāsts ir arī Edgara Bites kolekciju dārzā Madaras.
  • Plaša informācija par liliju audzēšanu Latvijā un selekcionāriem: www.liliumbalticum.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena