Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pieņemts lēmums aizliegt fosfātus saturošus mazgāšanas līdzekļus Eiropas Savienībā

Pasaules Dabas Fonda piecu gadu kampaņa, lai panāktu fosfātu aizliegumu veļas mazgājamos līdzekļos, nes panākumus - šodien, 14.decembrī, ar 631 balsi par un 18 pret tika pieņemts lēmums aizliegt fosfātus saturošus mazgāšanas līdzekļus Eiropas Savienībā. Fosfāti, ko satur veļas un trauku mazgājamie līdzekļi, veicina upju, ezeru un jūru eitrofikāciju jeb aizaugšanu un nodara būtisku kaitējumu ekosistēmām.

Kamēr dažas valstis Baltijas jūras reģionā jau ir aizliegušas fosfātus gan trauku, gan veļas mazgāšanas līdzekļos - kā, piemēram, Zviedrija un Vācija, citas ar šo lēmumu nesteidzas. Latvijā no 2010.gada 1.jūnija ir aizliegts tirgot veļas pulverus, kas satur vairāk kā 0,5% fosfātus. Šāds aizliegums Latvijā neattiecas uz trauku mazgāšanas līdzekļiem un industriālajām vajadzībām lietotiem veļas pulveriem. "Mēs priecājamies, ka fosfātu aizliegums mazgāšanas līdzekļos būs spēkā visā Eiropas Savienībā, kaut arī laiks, kas kompānijām dots, lai pārveidotu ražošanu - jo īpaši trauku mazgāšanas līdzekļiem, ir pārāk ilgs," norāda Purgalis.

Šodien, 14.decembrī Eiropas Parlamentā notika balsojums par fosfātu saturu veļas mazgājamos līdzekļos mājsaimniecībām (EC No 648/2004), kas paredz aizliegt fosfātus veļas mazgājamajos līdzekļos no 2013. gada 30. jūnija līdz 0,5% uz devu kā arī aizliegt fosfātus trauku mazgājamos līdzekļos no 2017. gada 1.janvāra līdz 0,3% uz standarta devu. Šie noteikumi tika pieņemti ar pārliecinošu balsu vairākumu.

Fosfāti tradicionāli tiek lietoti mazgāšanas līdzekļos kā aktīvā viela; to koncentrācija nereti sasniedz 30-40%. Fosfāti satur fosforu, kas izraisa aktīvu aļģu ziedēšanu vasarās. Katrs kilograms fosfora, kas sasniedz jūru, var radīt līdz pat 500 kilogramiem aļģu. Ir aprēķināts, ka 9 līdz 24 % no visa cilvēka darbības rezultātā Baltijas jūrā nonākušā fosfora (3000 - 6000 tonnas gadā) ir tieši no mazgāšanas līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena