Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skolēniem pašiem savs mežs

Sākoties jaunajam mācību gadam, Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas skolotāji un audzēkņi tikuši pie sava meža, kurā turpmāk varēs gan veikt dažādus pētnieciskos darbus, gan mācīties to, kā dzīvot dabai draudzīgi.

Mācībām dabā a/s Latvijas valsts meži programmas Skolas mežs ietvaros skolai piešķīrusi 60 ha lielu meža platību

Iespēja mācīties mežā

"Mācību platforma Skolas mežs paredz visas skolas iesaistīt starpdisciplināru pētniecisko darbu īstenošanā mežā, kā arī katrai skolai īpaši atlasītu valsts meža teritoriju ilgtermiņa sadarbībai. Programma Skolas mežs paredz līguma slēgšanu starp skolu un meža īpašnieku par izglītības aktivitāšu īstenošanu noteiktā meža teritorijā, kas ir skolai ērti pieejama un kurā ir maksimāli daudzveidīgi dabas apstākļi. Skolēniem ir iespēja piedalīties meža apsaimniekošanas procesos, kā arī izveidot izglītībai nepieciešamo infrastruktūru atzīmētajā teritorija. Savukārt skolotāji saņem papildus metodiskos materiālus," stāsta a/s Latvijas valsts meži vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.

Gudrības no dabas

Mācību platforma Skolas mežs tiek veidota saskaņā ar valsts izglītības standartu, ņemot vērā Skandināvijas valstu pieredzi, kur mācības mežā ir skolu ikdiena jau vairāk nekā 40 gadu. Latvijā šobrīd ir izveidoti četri Skolas meži, kurus izmanto Rīgas Teikas vidusskola, Jelgavas Spīdolas valsts ģimnāzija, Kalsnavas pamatskola un tagad arī Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola.

"Jau ne pirmo gadu mūsu skola aktīvi piedalās a/s Latvijas valsts meži rīkotajos pasākumos. Viņiem ir jaudīgi izstrādātas vides izglītības programmas skolēniem dažādiem vecumposmiem. Pagājušajā gadā visas sākumskolas klases piedalījās Mammadaba meistarklasēs. Divas klases no mūsu skolas piedalījās Meža olimpiādē un ar savu izdomāto izzinošo spēli tika uz finālu, kas norisinājās Tērvetē. Mums regulāri notiek āra nodarbības. Vienā no starpdisciplinārajām stundām, kurā bija apvienota gan bioloģija, gan ģeogrāfija, ar skolēniem pētījuma ietvaros skaitījām kokus mūsu skolas tuvumā, taču sapratām, ka mums to pietrūkst, lai katra klase varētu pilnvērtīgi veikt pētījumu. Tā arī izlēmām, ka mums nepieciešams savs mežs un tāpēc jāpiesakās mācību platformai Skolas mežs. Rakstījām motivācijas vēstuli, taču, tā kā jau aktīvi iesaistāmies dažādos vides projektos, to izdarīt mums nebija grūti. Jūlija beigās uzzinājām, ka mūsu skola ir izvēlēta un mums piešķirts mežs. Esam bezgala priecīgi," saka Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas ģeogrāfijas skolotāja Ineta Krūmiņa.

Aktīva dalība vides izglītības aktivitātēs

"Ļoti novērtējam Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas ieguldījumu vides izglītībā, jo Skolas mežs viņiem tiek piešķirts gan par pagājušajā mācību gadā izcili veiktajām vides izglītības aktivitātēm, gan darbošanos Mammadaba meistarklasēs, Meža olimpiādē, meža ekspedīcijā un citos pasākumos. Priecē, ka Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola ir jau izveidojusi mācību plānu, kādas nodarbības katru mēnesi īstenos savā Skolas mežā. Plānojam šo iegūto pieredzi pavasarī apkopot un parādīt arī citu skolu skolotājiem tālākizglītības kursos," teic Līga Abizāre. 

Septembra beigās Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola rīkoja savu pirmo vides izglītības pasākumu mācību platformas Skolas mežs ietvaros. Pasākumā piedalījās vairāk nekā simts skolēnu.

Komandas darbs

"Jāteic – lai šāda mēroga pasākumu noorganizētu, mums bija jāveic daudz un dažādi priekšdarbi. Mūsu skolā ar šo mācību gadu darbojas Mammadaba mācību joma, kurā darbojamies sešas skolotājas. Visa plānošana un organizēšana bija liels komandas darbs. Mums piedāvāja vairākas meža teritorijas. Mūsu izvēle krita uz Kandavā tautā saukto Melno mežu. Šis mežs ir ļoti skaists. Atklāšanas pasākumā pie mums viesojās Tukuma novada Izglītības pārvaldes vadītāja Dace Strazdiņa. Patīkams pārsteigums bija Cūkmens, kurš bērniem lika nodot zvērestu par saudzīgu attieksmi pret mežu. Pēc tam visi kopīgi stādījām kokus. Sugu daudzveidībai tika iestādīti desmit lapu koki  liepas, kļavas, ozoli. Tas notika ar atbildīgās par meža atjaunošanu un kopšanu Zemgales reģionā Daces Ozolas palīdzību. Mums tika stāstīts, kā par kokiem turpmāk rū pēties, lai tie veiksmīgi pārziemotu līdz pavasarim.

Bez šiem svētku elementiem mums bija arī piecas dažādas mācību stundas mežā. 10. klase sporta nodarbības ietvaros piedalījās orientēšanās sacensības mežā. 4. a klase savā pirmajā stundā mežā iepazina savu koku. 9. a klases skolēni matemātikā iemācījās vizēt kokus mežā, praktiski darbojoties ar Bormaņa spieķīti un veicot aprēķinus. 7. a klases skolēni bioloģijas stundā, apgūstot dabas aizsardzību, izprata, kādi noteikumi jāievēro, lai saudzīgi izturētos pret dabas vērtībām meža apsaimniekošanas cikla laikā. Bijām uzaicinājuši arī Kandavas reģionālās pamatskolas audzēkņus, kuriem mūsu mežā notika ķīmijas un krievu valodas stunda. Noslēgumā mums bija ugunskurs ar desiņām un gardiem zefīriem. Noteikti ļoti liels paldies jāsaka kolēģiem, kuri gatavoja un vadīja stundas mežā. Mums visiem tā bija iespaidiem bagāta diena," atklāj Ineta Krūmiņa.

Mežu iekļaut katrā mācību stundā

Nākotnes ieceres? "Turpināsim pilnveidoties, izglītoties, lai skolēniem varētu piedāvāt interesantas un vērtīgas nodarbības mežā. Lai meža elementu varētu iekļaut katrā priekšmetā, bet reizē, lai tas nebūtu uzspiesti, bet gan dabīgi. Arī kaimiņskolas esam uzrunājuši. Ja ir vēlme, var izmantot mūsu mežu izglītības nolūkos. Protams, šādas nodarbības prasa lielāku pedagogu sagatavošanos un loģistiku no skolas vadības. Taču mums ir skolas transports, kuru vada ļoti profesionāls šoferis, kas bērnus aizved līdz mežam, lai mēs varētu iekļauties mācību stundu laikā. Arī skolēniem ļoti patīk šāda veida nodarbības. Bērnu vecāki bija patīkami pārsteigti par Skolas meža iegūšanu. Tā ka viss līdzšinējais ieguldītais darbs ir vainagojies ar šo mūsu mežu. Skolēnu rudens brīvdienās dosimies uz konferenci Tukuma Raiņa valsts ģimnāzijā, kurā stāstīsim par Skolas mežu un iedrošināsim arī citus kolēģus pieteikties šim projektam," teic Ineta Krūmiņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena