Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Supošana kļuvusi teju tikpat populāra kā skriešana. Pamēģini – ir vērts!

Supošana pēdējos dažus gadus kļuvusi ļoti populāra, un nebūs teju neviena aktīvās atpūtas un ūdenssporta cienītāja, kurš kaut reizi nebūtu kāpis uz SUP dēļa.

Tos var iznomāt un doties, kur sirds kāro, var pievienoties kādam organizētam braucienam vai, ja jūties gana stabils, doties uz fitnesa nodarbību, vingrojot uz dēļa. Tomēr, tāpat kā jebkurai sportiskai aktivitātei, arī supošanai ir savas nianses, kas jāņem vērā iesācējiem, turklāt nozare attīstās un inventārs tiek arvien uzlabots, pielāgojot to dažādu ūdens atpūtas interesentu vajadzībām. 

 

Sērfa dēļa radinieks

Red Paddle SUP nomas instruktors Ansis Dobelis stāsta, ka SUP (stand up paddleboarding – angļu val.) pirmsākumi meklējami jau pirms vairākiem gadu desmitiem Havaju salās sērferu vidē. Sērfošanas treneri meklēja veidus, kā būt mobilākiem un efektīvāk uzraudzīt savus audzēkņus. Tā viņi sērfa dēli pielāgoja vajadzībai ātri un mērķtiecīgi pārvietoties. Airis sērfotājiem deva iespēju ātri pārvietoties pa ūdeni arī tad, ja nebija viļņu. Līdz ar to sērfa dēlis kopā ar airi kļuva par pieejamu pārvietošanās līdzekli daudzās pasaules vietās, kur tas līdz šim nebija iespējams. Laika gaitā dēļa forma un vēl citas nianses transformējās, pielāgojot to dažādām pārvietošanās un sporta vajadzībām, bet par pagrieziena punktu SUP vēsturē Ansis dēvē brīdi, kad tika ieviesti piepūšamie SUP dēļi, padarot šo aktivitāti pieejamāku vēl plašākam interesentu lokam.

Vairs nevajadzēja privātmāju, garāžu vai mantu glabātavu, kur turēt dēļus. Tu varēji vienkārši mājās aizdurvē glabāt savu SUP,  salocītu kompaktā sainītī, un tad, kad vajag, piepumpēt un doties dabā. 
SUP dēļi iedalās dažādās kategorijās. Ir universālie dēļi, kas vairāk piemēroti atpūtai, tiem ir noapaļota forma, tie ir diezgan stabili, vienlaikus ar tiem var arī noķert jūrā kādu vilni, bet var vienkārši braukāt pa jūru vai ezeru, pieveikt pārdesmit kilometru dienā pa upi. Taču šie dēļi nav piemēroti sacensībām vai ātruma attīstīšanai, toties ir ļoti stabili. Šos mēdz dēvēt arī par flatwater dēļiem.

Nākamā populārākā SUP kategorija ir tā saucamie allraound jeb tūrisma dēļi, nedaudz šaurāki, ar lielāku kravnesību nekā flatwater dēļiem. Cilvēki, tāpat kā ar laivām, dodas daudzu dienu braucienos, ekspedīcijās pa upēm, ezeriem, arī pārvietojas pa jūru gar piekrasti. Šie dēļi jau ir nedaudz sarežģītāk vadāmi, kaut vai tāpēc, ka garāku dēli ir grūtāk pagriezt. Taču šis ir populārākais dēļu tips, piemērots arī iesācējiem. Atsevišķus modeļus iespējams aprīkot ar buru un izmantot arī kā vējadēli.
Vēl viena kategorija ir sacensību jeb race dēļi. Tie ir gari, šauri. Sacensībās pasaulē iedalās divas kategorijas, ir 12,6 pēdas gari dēļi un 14 pēdas gari dēļi. 14 pēdu garie ir ātrāki, 12 pēdu garie ir nedaudz lēnāki. Šie dēļi ir mazāk stabili un nebūs piemēroti iesācējam.

Ir arī tieši sērfošanai piemērotie dēļi surf, mazāka izmēra un tilpuma (parasti zem 10 pēdām garumā), spicu un uzliektu purnu, šauru asti un izteikti izliektu dēļa apakšu. Šie dēļi būs manevrīgi, sērfojot pa vilni, bet lēnāki un grūtāk noturami taisnvirziena kustībā. Nav piemēroti airēšanai garās distancēs.
Tālāk jau SUP dēļus var iedalīt, piemēram, tieši kalnu upēm paredzētajos un vēl sīkāk, jo nozare arvien attīstās.  

 

Ar telti, ģimeni un suni

Sākotnēji dēlis bija paredzēts, lai ar to pārvietotos viens supotājs, tagad jau ir gan tandēma dēļi, gan četrvietīgie, paredzēta speciāla vieta kravas stiprināšanai un tā tālāk. "Pats esmu braucis ar SUP maršrutu, nakšņojot dabā četras diennaktis. Uz dēļa līdzi var paņemt visu, kas nepieciešams, principā visu to pašu, ko var paņemt laivā –  telti, guļammaisu, traukus, degli, pārtiku vairākām dienām. Tūrisma dēlim kravnesība bieži vien ir krietni vairāk nekā 300 kg. Mantas var nostiprināt dēļa priekšgalā, aizmugurē, ir arī speciālas ūdensizturīgas somas kravai," stāsta Ansis.

  • Stāvot uz SUP dēļa un airējot, uz apkārtējo ainavu paveras cits skata lenķis nekā sēžot laivā.

Ir arī tāda kā lielāka brīvības sajūta, jo laivā tu esi iespiests un tev ir apmēram vienā pozā jāsēž, bet uz SUP dēļa tu esi diezgan brīvs kustībās. Ja tev ir labs, atbilstošs dēlis, tu varbūt pat vari nobraukt lielāku attālumu, mazāk nogurstot, nekā airējot laivu, jo vari kādā brīdī tupēt, apgulties, arī sēdus paairēt. Tu vari piecelties kājās, tev nav visu laiku jābūt vienā pozā kā laivā. Tad jau ir jābūt samērā labai stabilitātei. Tas ir kā braucot ar riteni – vajag kādas četras piecas reizes, lai justos stabili, varbūt kādam 20 reizes, bet tad, kad tu iemācies, vari manevrēt, uzņemt ātrumu un pārvietoties pa dēli. Ja supot patīk un ir plānots to darīt regulāri, Ansis iesaka iegādāties savu dēli. Piepūšamais dēlis sver ap 8–12 kg, to var paņemt līdzi mugursomā un nokļūt pie ūdens, kur ar auto nav iespējams piebraukt. Piemēram, šobrīd Cenas tīrelis ir populāra supošanas vieta un tur vairāk nekā divus kilometrus jāiet pa laipu, lai nokļūtu pie ūdens.  

 

Lai dēlis neaizpeld bez tevis

Supojot nedrīkst aizmirst par drošību! Dēli noteikti vajadzētu aprīkot ar pavadu, kuras viens gals stiprinās pie SUP dēļa un otrs ap kāju, gadījumā ja tu iekrīti, dēlis ir turpat blakus. Uz SUP dēļa tikt ir krietni vieglāk nekā ierāpties laivā. Pavada netraucē pārvietoties un funkcionēt uz dēļa. Supojot pa nepazīstamiem vai bīstamiem ūdeņiem, kā arī iesācējiem un peldēt nepratējiem noteikti obligāta ir drošības veste. Mūsdienās jau ir dažādu veidu vestes, kas netraucē kustībām, ir pat vestes jostas formā, un tikai krīzes situācijā, kad ir nepieciešams, paraujot striķīti, līdzīgi kā ar izpletni, tu atver paslēpto vesti, kas pati uzpūšas. 

 

Interesanti maršruti

SUP dēlim ir mazāka iegrime nekā laivai, var to ar pārvietoties tur, kur, piemēram, ar laivu ir par seklu. Gan savdabīgās ainavas, gan praktiskās pieejamības dēļ ļoti populāri supošanai ir purvi gan Pierīgā, gan citur Latvijā. Īpaši iespaidīga purvu ainava ir saullēktā. Visskaistākie purvos ir tie rīti, kad gaisa temperatūra ir zemāka nekā ūdens temperatūra, jo tad ceļas migla. Mums ir ļoti gara jūras piekraste, kur var baudīt supošanas priekus.  

Jebkurā Latvijas reģionā, jebkuras pilsētas tuvumā vari atrast desmitiem maršrutu, kur pa upēm nobraukt gan ar laivu, gan SUP dēli.

Ar tūrisma dēli var nobraukt desmit,  divdesmit vai pat trīsdesmit kilometru vienā dienā. "Viena no skaistākajām upēm, manuprāt, ir Brasla. Tur smilšakmens atsegumi un klintis ir pat iespaidīgākas nekā Gaujā vai Salacā. Brasla pēc tam ietek Gaujā, tā ka var mierīgi vienā dienā aizairēt līdz Siguldai, kas kopā ir 20 km. Ļoti skaists maršruts ir arī Salaca, man vislabāk patīk pats Salacas sākums, sākot no Burtnieku ezera. Pirmos 10 km būs ļoti mierīgi, un tad viena pēc otras nāks alas un klintis, tajā skaitā Skaņaiskalns, ļoti iespaidīgi skati. Klasiska ir arī Gauja, arī Abava ir skaista. Platajās upēs var meklēt salas, apbraukt tās," iesaka Ansis. "Es dažkārt centrā pie Andrejsalas «iekāpju» Daugavā un tad braucu pa vējam līdz Ķīšezeram, tur izkāpju ārā un izlaižu gaisu no dēļa, paņemu taksometru vai ar sabiedrisko transportu atbraucu uz centru atpakaļ. Interesants maršruts ir no Andrejsalas pa Sarkandaugavu, no turienes uz Ķīšezeru, tālāk pa Baltezera kanālu līdz Baltezeram, no turienes uz Mazo Baltezeru un tad no kanāla, kurš diemžēl ir sliktā stāvoklī, uz Gauju. Pa Gauju līdz Carnikavai un tad līdz jūrai."

SUP dēlis peld pa ūdens virsu, un cilvēks, kas stāv kājās, ir kā bura – ja vējš pūš pretī,  ir ļoti grūti tikt pretvējā uz priekšu. Ja pūš no muguras, tad savukārt ir ļoti viegli, tāpēc, supojot lielajās upēs, vienmēr ir vērts paskatīties laika prognozi. 


Vingro uz dēļa!

  • Ar SUP dēli var ne tikai pārvietoties pa dažādām ūdenstilpēm, tas piemērots arī fitnesa nodarbībām, jogai. 
  • Treneri apgalvo, ka vingrot uz SUP esot par 30–40% efektīvāk nekā vingrinājumus izpildīt uz cieta pamata.  
  • Mēģinot koncentrēties un noturēt līdzsvaru, strādā gandrīz visi iekšējie muskuļi. Tev nostiprinās saites un locītavas, tas ir ļoti efektīvs veids, kā sagatavot sevi dažādām fiziskajām slodzēm un nodrošināt ķermeni pret dažādiem sastiepumiem. Šādas nodarbības notiek, piemēram, Ķīšezerā. Ir SUP dēļi, kas speciāli paredzēti vingrošanai, bet vingrot var uz jebkura pietiekami gara un plata dēļa. 
  • Supot var arī baseinā, vienlaikus vingrojot. Vidējas intensitātes fitnesa nodarbības uz dēļa notiek Elektrum Olimpiskā sporta centra un arī Ķīpsalas peldbaseinos.
  • Ja gribi mēģināt supot, bet baidies, atrodi instruktoru, kas tevi apmācīs. Tādu atradīs Red Paddle, Surf Pro, Burusports u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena