Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta (13:53) - Par 7 miljoniem rekonstruējot TV torni Zaķusalā, cer pievilināt tūristus

Ieguldot apmēram 7 miljonus latu, Rīgas radio un televīzijas torni Zaķusalā cer padarīt par populāru tūrisma objektu, portālu Diena.lv informēja torņa īpašnieks Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norāda, ka, jau torni ceļot, pievērsta uzmanība ne tikai tehnoloģiskajam aspektam, bet arī torņa iespējām piesaistīt tūristus. "Tornis godam veic savus tehniskos pienākumus, nodrošinot elektronisko sakaru pakalpojumus. Taču šai vietai ir pietiekami liels potenciāls, lai tā būtu ne tikai ierasta pilsētas panorāmas sastāvdaļa, bet arī visā Baltijā populārs tūrisma objekts un atpazīstams pilsētvides elements. Arī ceļot torni, tam tika noteiktas trīs galvenās vērtības – atrašanās vieta, tehnoloģiskais aspekts un tūrisma attīstība," uzsver J.Bokta. Tādēļ iecerēta torņa apkārtnes rekonstrukcija, lai to padarītu par modernu tūrisma objektu.

Konkrēti torņa rekonstrukcijas projekti gan vēl neesot izstrādāti. "Šobrīd ir tikai iecere, apmēram skaidrs, kā varētu virzīties uz priekšu, bet projekta vēl nav," portālam Diena.lv norādīja LVRTC sabiedrisko attiecību pārstāvis Arno Pjatkins.

Ņemot vērā arī igauņu pieredzi, provizoriski aprēķināts, ka torņa rekonstrukcija varētu izmaksāt aptuveni 10 miljonus eiro jeb 7 miljonus latu. Lielāko daļu līdzekļu plānots gūt, piesaistot Eiropas fondu naudu, bet nepieciešamo līdzfinansējumu LVRTC gatava nodrošināt pati, uzsvēra A.Pjatkins.

"Mūsu mērķis ir pabeigt rekonstrukcijas projektu līdz valsts simtgadei. Tādēļ, lai iekļautos termiņos, nākamgad jau vajadzētu kaut drusku pavirzīties uz priekšu," piebilda LVRTC pārstāvis.

Pirms dažiem mēnešiem gan jau LVRTC iepazīstināja ar iespējamā torņa rekonstrukcijas projekta skicēm. Nepieciešamā summa tika minēta tā pati, taču toreiz projektam izskanēja arī kritika. Piemēram, arhitekts Ivars Šļivka laikrakstam Dienas bizness norādīja, ka pēc viņa domām šādam projektam LVRTC būtu jāgatavojas ļoti rūpīgi un, iespējams, skiču konkurss būtu jāizsludina starptautiskā mērogā, lai cerētu uz labākiem rezultātiem. Tāpat projekta realizēšanā, viņaprāt, būtu jāiesaistās jomas ekspertiem, lai izvērtēšana būtu daudz plašākā kontekstā. "Ja projektā ir paredzēts ieguldīt 7 miljonus latu, tad par šiem līdzekļiem var paveikt daudz vairāk nekā TV torņa rekonstrukcijas un piegulošās teritorijas labiekārtošanas darbus," toreiz norādīja I.Šļivka. 

Rīgas radio un televīzijas tornis ir 368 metrus augsts un ir augstākais tornis Eiropas Savienībā. Skatu laukums, kas atrodas 97 metrus virs Zaķusalas, ir augstākais publiski pieejamais skatu punkts Rīgā, un no tā var labi pārredzēt Vecrīgu, Rīgas centru un Pārdaugavu. Labos laika apstākļos ir iespējams redzēt Rīgas HES Salaspilī un Siguldas augstākos punktus, kā arī Rīgas jūras līci un kuģus tajā.

(papildināta ziņa ar 6.rindkopu par iepriekš jau izskanējušajiem plāniem torņa rekonstrukcijā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena