Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Viesnīcas vadītājs: Vienkāršam Latvijas tūristam naktsmītnes izvēlē noteicošais kritērijs būs cena

Lai arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par vietējo iedzīvotāju ceļojumu un nakšņošanas tendencēm Latvijā uzrāda, ka 2014. gadā būtiski pieaudzis vairāku dienu ceļojumu skaits ar nakšņošanu, mūsu rīcībā esošā informācija rāda, ka, viesnīcu biznesā strādājot, redzamā realitāte tomēr var izrādīties arī citāda.

Šā gada augusta beigās veiktais Promenade Hotel pētījums liecina, ka Latvijas iedzīvotāji, izvēloties brīvdienas pavadīt valsts robežās, savā atvaļinājuma laikā un brīvdienās gandrīz vispār neizmanto viesnīcu vai citu izmitināšanas vietu pakalpojumus. Tendence rāda, ka tūristi parasti dodas vienas dienas ceļojumos, kuru laikā apskata pilsētu, papusdieno un vakarā dodas mājup vai arī nakšņo pie radiem un draugiem.

Pētījuma rezultāti liecina, ka 71% respondentu, ceļojot pa Latviju, viesnīcu un citu izmitināšanas vietu pakalpojumus gandrīz neizmanto vai arī izmanto retāk par vienu reizi gadā. Lai arī katru gadu ir vērojams neliels procentuāls pieaugums vairāku dienu atpūtas braucieniem, uz ārvalstu tūristu fona vietējie iedzīvotāji viesnīcu pakalpojumus izvēlas reti. Pēdējos gados vērojams, ka divkāršojies vācu tūristu skaits, no kuriem daudzi uz Liepāju dodas, lai meklētu radiniekus un pētītu dzimtas koku vai atrastu saikni ar Latviju. Šogad krievu tūristu skaits Liepājā, salīdzinot ar Jūrmalu, nav tik strauji krities kā Jūrmalā, tomēr arī ir krietni samazinājies.

CSP dati liecina, ka 2015. gada 2. ceturksnī reģionālajās viesnīcās un viesu namos, neskaitot Rīgu un Pierīgu, apmetušies teju 120 000 viesu, no kuriem tikai ceturtā daļa jeb 25% ir bijuši vietējie tūristi. Šādi dati var būt skaidrojami ar iespēju apmeklēt pilsētas un apskates vietas vienu dienu, apmesties pie draugiem un radiem vai vienkārši vasaras laikā izmantot iespēju nakšņot teltīs. Daļai Latvijas iedzīvotāju ir arī savas lauku mājas vai vasarnīcas.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas nenakšņot viesnīcās un cita veida naktsmītnēs, ir ekonomiskais faktors, proti, nepietiekamas vai stingri ierobežotas finanses. Vienkāršam Latvijas tūristam naktsmītnes izvēlē noteicošais kritērijs būs tās cena un tikai tad sekos sekundārie faktori - piedāvātās ekstras, atrašanās vieta un pieejamība atpūtas un izklaides vietām. Tiesa, patlaban aktīvā tūrisma sezona ir beigusies, tāpēc arī cenas ir zemākas, nekā tās būtu vasaras sezonā, kad pieprasījums tiešām ir augsts.

Vienlaikus gan jāatzīst, ka, lai arī vietējie ceļotāji arvien vairāk dodas vairāku dienu atpūtas braucienos, tomēr tas nenotiek strauji. Viesnīcas un cita veida naktsmītnes ir spiestas nepārtraukti domāt par piedāvājumiem, kas vietējiem tūristiem šķistu pievilcīgas gan cenas, gan komforta ziņā.

Arī Liepājai kā pilsētai jāspēj pārsteigt vietējos tūristus ar augstu pievienoto vērtību. To var nodrošināt ar augstas kvalitātes tūrisma pakalpojumiem dažādām ceļotāju interesēm un vajadzībām - gan ar īpašiem piedāvājumiem no pašvaldības puses, gan kultūras un sporta pasākumiem jebkurai gaumei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena