Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Madžiņš: Vai vainīgs internets?

Izlasot britu premjera Deivida Kemerona izteikumus par Latvijā radīto tīmekļa vietni Ask.fm, apstulbu. Apstulbu no primitīvisma, ar kādu amatpersona runā par šo gadījumu. Tiem, kuriem šī ziņa paslīdējusi garām, atgādināšu – reaģējot uz kādas pusaudzes pašnāvību, Kemerons aicinājis interneta lietotājus boikotēt vietnes, kurās "ļaudis tiek pakļauti pazemojumiem".

Šāda paziņojuma pamatā ir 14 gadu vecas pusaudzes pašnāvība. Meitene nav spējusi pārdzīvot pazemojumus, kuriem viņa pakļauta Latvijā radītajā vietnē Ask.fm. Kemerons šo gadījumu nosaucis par "absolūti traģisku" un paziņojis, ka šādas vietnes, kur lietotāji tiek pakļauti pazemojumiem, "ir zemiskas". Meitenes tēvs pieprasījis izvirzīt apsūdzības vietnes uzturētājiem slepkavībā vai nonāvēšanā. Pusaudžu iecienītā vietne, kurai visā pasaulē ir vairāk nekā 60 miljonu lietotāju, piedāvā iespēju uzdot un atbildēt uz jautājumiem, paliekot anonīmiem.

Nezinu visus apstākļus, kas likuši amatpersonai spriest tik vienpusēju tiesu, par vainīgo atzīstot konkrētu vietni, taču viņam ir izdevies lieliski to pareklamēt, jo – kas gan vidusmēra interneta lietotājam var būt interesantāk, nekā iebāzt degunu šajā vietnē, kad par to izteicies pats Kemerons.

Turklāt nevar neņemt vērā faktu, ka Kemerons ir politiķis un viņam par visu ir jādomā sava tēla kontekstā. Tas būtībā ir vienīgais leņķis, no kura skatoties, es viņu saprotu. Proti, pēc šāda paziņojuma sabiedrība ir kaut nedaudz nolaidusi tvaiku, jo no līdera dzirdējusi to, ko tā vēlējusies dzirdēt, un situācija šķietami ir atrisināta. Tā teikt, "vainīgais" ir kārts pie lielā zvana, lai gan taustāmu konsekvenču, protams, nekādu.

Tāpat arī uzskatu, ka pusaudzes pašnāvībā par vainīgo pasludināt kādu konkrētu interneta vietni ir augstākā mērā ciniski, jo šādā gadījumā netiek runāts par sociālo apstākļu kopumu, kas izraisīja traģēdiju. Ciniski, jo faktiski ar šādu paziņojumu tiek imitēta rīcība. Apzināti tiek ignorēta skolas, vecāku un vides atbildība traģēdijā. Tikpat labi varam iet vēl tālāk un, paplašinot šādas loģikas konstrukciju, par vainīgo traģēdijā pasludināt internetu kopumā. Internets vai kāda konkrēta vietne jau pašos pamatos nevar būt vainīgais. Tāpat kā pagājušajā gadsimtā, kad nebija interneta, vainīga bērna pazemošanā nevarēja būt klases telpa vai skolas ēka, kurā tas notika. Internets mūsdienās ir telpa, kurā mēs esam tādi, kā esam. Žultaini komentētāji un cilvēki ar novirzēm nedzimst konkrētās interneta vietnēs. Nebūtu interneta, nešaubos, tie atrastu kur izpausties. Tāpat arī bērns neizaug un neveidojas – tā vienkārši internetā.

Turklāt – vēlos saprast, kā tieši briti ir izmērījuši konkrētās vietnes vainas pakāpi traģēdijā? Tas neapšaubāmi varēja būt un, visticamāk, bija viens no traģēdijas viegli nolasāmajiem impulsiem, taču nebaidos domāt, ka nebūt ne vienīgais un galvenais. Tādēļ runāt tik striktās balta un melna kategorijās ir vienkārši muļķīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē