Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasažieru vilciens: Līgumu par elektrovilcienu piegādi varēs slēgt pēc valdības lēmuma par finansējumu

AS Pasažieru vilciens 241,889 miljoni eiro vērto līgumu ar Čehijas uzņēmumu Škoda Vagonka par elektrovilcienu piegādi varēs slēgt pēc tam, kad valdība apstiprinās iepirkuma finansējumu, aģentūrai LETA pastāstīja Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Kā ziņots, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) noraidījis Spānijas uzņēmuma Patentes Talgo S.L. (Talgo) sūdzību par Pasažieru vilciens elektrovilcienu iepirkumu un atļāvis slēgt līgumu ar Škoda Vagonka.

"Mēs, protams, esam ļoti gandarīti. Un visa iesaistītā komanda ir saņēmusi atzinību, ka darbs ir veikts kvalitatīvi," teica Grigulis.

Jautāts, kad Pasažieru vilciens slēgs līgumu ar Škoda Vagonka, Grigulis teica, ka svarīgi ir saprast, kurā brīdī Pasažieru vilciens varēs saņemt finansējumu līguma tālākai virzībai. Šis jautājums jāskata Ministru kabinetā un ir Satiksmes ministrijas un Finanšu ministrijas kompetencē, pauda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

"Mēs nezinām, vai mums būs pietiekams finansējums līguma noteikumu izpildei, tāpēc tagad jāgaida valdības lēmums," uzsvēra Grigulis.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA norādīja, ka tuvāko dienu laikā varēs atbildēt, kad jautājums par projekta finansējumu tiks virzīts izskatīšanai valdībā.

Jau ziņots, ka IUB lēmumā teikts, ka Talgo iesniegums par Pasažieru vilciena rīkotās sarunu procedūras rezultātiem ir nepamatots, tāpēc nav pamata atcelt šo lēmumu. IUB atļāvis Pasažieru vilcienam slēgt iepirkuma līgumu ar sarunu procedūrā Piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde un personāla apmācība izraudzīto uzvarētāju Škoda Vagonka un atstājis spēkā iepirkuma komisijas lēmumu par sarunu procedūras rezultātiem.

Pasažieru vilciena iepirkumā par 32 jaunu elektrovilcienu ražošanu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi sacentās četri pretendenti - Škoda Vagonka, Talgo, Šveices kompānijas Stadler Polijas meitasuzņēmums un Spānijas Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF).

Sākotnēji Pasažieru vilciens par uzvarētāju atzina Talgo, kura piedāvātā līgumcena bija 225,303 miljoni eiro. Taču divi iepirkuma dalībnieki - Škoda Vagonka un CAF iesniedza IUB sūdzības par sarunu procedūru.

Izskatot sūdzības, IUB aizliedza Pasažieru vilcienam slēgt līgumu ar Talgo par elektrovilcienu piegādi, savukārt, atkārtoti izvērtējot jauno elektrovilcienu iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, Pasažieru vilciens nolēma iegādāties vilcienus no Škoda Vagonka, kura piedāvātā līgumcena ir 241,889 miljoni eiro, ietverot vilcienu ražošanu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi, rezerves daļu fonda piegādi pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācības.

Iepirkuma konkursā uzvarētājs tika mainīts, jo Pasažieru vilciens ņēma vērā IUB ieteikumus par to, ka jāizvērtē cita elektroenerģijas cena. Pārvērtējot vilcienu izmaksas dzīves ciklā, izdevīgākais piedāvājums bija Škoda. Talgo piedāvātā cena bija lētāka, taču vilcienu apkopes un uzturēšanas izmaksas 35 gadu ciklā Škoda Vagonka bija mazākas, līdz ar to mazākas arī kopējās izmaksas.

Talgo iesniedza IUB sūdzību par sarunu procedūrā izvēlēto uzvarētāju. Izskatot sūdzību, birojs 2019.gada marta beigās aizliedza Pasažieru vilcienam slēgt iepirkuma līgumu ar Škoda un uzdeva atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par sarunu procedūras rezultātiem. Tāpat IUB uzdeva Pasažieru vilcienam novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos piedāvājumus.

Pasažieru vilciens, ņemot vērā IUB lēmumā pausto un pārvērtējot elektrovilcienu iepirkuma konkursa pretendentu piedāvājumus, šogad maija beigās par uzvarētāju vēlreiz atzina Škoda Vagonka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē