Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Zemnieku saeima: Lauksaimniecības uzņēmumos ir gandrīz pusotrs tūkstotis vakanču

Latvijā lauksaimniecības uzņēmumos šobrīd ir gandrīz pusotrs tūkstotis vakanču, aģentūrai LETA atzina biedrības Zemnieku saeima valdes loceklis Mārtiņš Trons.

Viņš skaidroja, ka šogad darbaspēka trūkumus visvairāk bija izjūtams zemeņu audzētavās, kur karstajā laikā zemenes nogatavojās ātri un tās pēc iespējas ātrāk bija arī jānovāc.

Trons arī uzsvēra, lai gan lauksaimniecība nemitīgi attīstās un norit aktīvs mehanizācijas un automatizācijas process, joprojām ir liela daļa jomu, kurās cilvēka darbu aizstāt nav iespējams, tostarp tā ir ne tikai zemeņu lasīšana, bet arī melleņu, smiltsērkšķu, aveņu un citu saudzīgi novācamo ogu iegūšana.

"Lauksaimnieki mēģina piesaistīt skolēnus, studentus un cilvēkus, kuri ir atvaļinājumā," sacīja biedrības valdes loceklis, piebilstot, tostarp strādniekiem tiek piedāvāta izmitināšana, nodrošināts transports vai atmaksāti degvielas izdevumi.

"Cilvēku atrašana šādam sezonas darbam parasti ir sarežģīta, tostarp tie paši studenti no Pakistānas un Indijas dod priekšroku nopelnīt papildu naudu, piegādājot pārtiku, nevis lasot zemenes," pauda Trons, piebilstot, ka arī ilgstošos bezdarbniekus sezonālajiem darbiem piesaistīt ir grūti.

Tāpat viņš norādīja, ka lauksaimnieki cenšas piesaistīt strādājošos arī no trešajām valstīm, tostarp no Ukrainas un Uzbekistānas, bet sezonālo darbu veicēju piesaistīšanu apgrūtina Covid-19 pandēmija un tās mazināšanai noteiktie ierobežojumi.

"Visi, kuri vēlās strādāt, manuprāt var atrast darbu un piepelnīties," sacīja Trons, vienlaikus gan atzīstot, ka cilvēki nav gatavi veikt šādu darbu, jo tas ir fiziski grūts, ko nereti neatsver arī fakts, ka lielā daļā saimniecību "uz papīra" par ogu lasīšanu iespējams nopelnīt līdz 1500 eiro. "Protams, ienākumi ir ļoti atkarīgi no paša darbinieka, jo saimnieki maksā par savāktajiem kilogramiem," teica Trons.

Biedrība Zemnieku saeima ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība  - 54%, piena lopkopība - 38%, citas nozares - 8%) un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē