Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Asociācija: Darbaspēka trūkuma dēļ liela daļa ogu ražas Latvijā var sapūt uz lauka

Lai gan šogad kļuva iespējams nokārtot atļaujas sezonas strādnieku no ārvalstīm nodarbināšanai, tas tapa zināms novēloti, kad vairums potenciālo darba ņēmēju jau bija atraduši darbu citviet un kamdēļ liela daļa ogu ražas Latvijā var sapūt uz lauka, aģentūrai LETA atzina Latvijas Augļkopju asociācijas biroja vadītāja Renāte Kajaka.

Viņa teica, ka pirmo gatavo ogu - zemeņu - ražas novākšana sākās pirms apmēram divām nedēļām un turpinās joprojām. Tā kā lielie zemeņu audzētāji parasti stāda vairākas, dažādas šķirnes, kas nogatavojas atšķirīgos laikos, precīzu ražas apmēru Latvijā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir pāragri novērtēt. Vēlās zemenes vēl tikai gaidāmas.

Vienlaikus viņa teica, ka vairumam ogu audzētāju problēmas joprojām ir trūkstošais darbaspēks. Tas, cik daudz ogu paliks uz lauka, precīzi nav aplēšams. "Saimnieki saka, ka lauki ir pilni ar ogām un visa raža sapūs, ja nebūs strādnieku," viņa sacīja, uzsverot, ka tas tiešā veidā negatīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku neiegūtos nodokļu ieņēmumos un cilvēku laukos pirktspēju, jo raža netiks novākta un pārdota. 

Līdzīga situācija kā zemeņu audzētājiem draud arī pārējo ogu audzētājiem, kuriem raža vēl tikai gaidāma, lēsa Kajaka. Reti kuras ogas, piemēram, upenes un dzērvenes ir pārstrādājamas un iespējams mehanizēti novākt. Deserta ogas nav jānolasa ar rokām, kas ir milzīgs darbs, kamēr strādājošo nav.

Kajaka skaidroja, ka Latvijas vietējie iedzīvotāji, tostarp bezdarbnieki, joprojām nepietiekami vēlas lasīt ogas."Ir daudzi, kuri negrib to darīt un ir tādi, kuri nevar, jo tas nav viegls darbs," skaidroja Kajaka, atgādinot, ka ogas lielākoties jālasa, kamēr ir sauss un prasti karstā laikā, ko ne katrs spēj veselības dēļ un liela daļa arī negrib. Pagaidām joprojām saimnieki mēģina visos iespējamos veidos piesaistīt trūkstošo darbaspēku.

Lai arī atļaujas sezonas strādnieku no ārvalstīm nodarbināšanai šogad ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) starpniecību kļuva iespējams nokārtot, informācija par šādu iespēju parādījās novēloti. Tobrīd vairums potenciālo darba ņēmēju no ārvalstīm jau bija atraduši darbu citās valstīs, kā piemēram, Polijā. "Strādnieku nav, visi ir prom," skumji piebilda Kajaka, atzīstot, ka problēma salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nav mazinājusies.

Latvijas Augļkopju asociācija apvieno lielākos Latvijas augļkopjus. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

Top komentāri

fuksis
f
Ak manu vai!!! Tā ir ka mazturīgie, trūkumcietēji, bezdarbnieki mums ir tikai vēl trīs paaudzēs. Kad būs četras paaudzes tad gan neglābjami vajadzēs ievest viesstrādniekus no citām valstīm. Un ne tikai ogas lasīt, bet arī visām iepriekšminētajām "ipašajām" iedzīvotāju kategorijām pēcpusītes noslaucīt.
Pareizaissecinājums
P
No šī brīža strupceļa izkļūt var vienīgi intensīvi reklamējot iespēju ogas lasīt pašiem pircējiem un dodot pievilcīgas cenu atlaides. Varat pavīterot kaut ko par "eko" , daudzi tam vēl tic... . Bet, turpmāk, draugi... taisiet vairāk bērnus un lieciet pie darba, kā tas izsenis ir darīts! PS. par bezdarbniekiem aizmirstiet! daudzus no viņiem nedrīkst laist laukam tuvumā!
Irlielāmērāticams
I
ka visu gadu atpērkoties no iespējas, ka nelieši sāks dumpoties, laupīt, vai dibināt komunistu pagrīdes šūniņas... ogu novākšanas sezonā šo politiku nākas nožēlot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē