Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dombrovskis: Latvijai svarīgi ievērot budžeta deficīta prasības

Lai Eiropas Komisija (EK) saskaņotu Latvijas 2019.gada budžetu, valstij ir jāievēro budžeta deficīta prasības, ceturtdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem pauda EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

Eirokomisārs informēja, ka EK jau ir novērtējusi pērn iesniegto iepriekšējās valdības sagatavoto 2019.gada budžetu, kas tika novērtēts kā atbilstošs Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem.

Tajā pašā laikā Dombrovskis atgādināja, ka iepriekš EK Latvijas budžetu saskaņoja, norādot, ka Latvijai nav īpašas manevru iespējas budžeta deficīta palielināšanā.

Dombrovskis pozitīvi novērtēja Kariņa iniciatīvu par koalīcijas partneru parakstīto fiskālo paktu, ar kuru partijas apņemas izpildīt un turēties pie Latvijas vidējā termiņa budžeta prognozēm. Tāpat eirokomisārs atzinīgi novērtēja Kariņa apņēmību ievērot budžeta deficītu un turpmāk pakāpeniski to samazināt.

Savukārt Kariņš pēc tikšanās ar Dombrovski žurnālistiem uzsvēra, ka viņa vadītā valdība budžeta veidošanas procesā ievēros iepriekš saskaņoto deficīta līmeni. "Sarunā ar Dombrovski sadzirdēju, ka nebūs problēmu EK saskaņot jauno budžetu," piebilda premjerministrs.

Kā ziņots, Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība pagājušā gada 15.oktobrī atbalstīja Vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2019.gadam.

Valsts budžeta ieņēmumi 2019.gadā plānoti 9,178 miljardu apmērā, kas ir par 217 miljoniem vairāk nekā 2018.gadā, savukārt valsts budžeta izdevumi plānoti 9,205 miljardu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem vairāk nekā 2018.gadā.

Vispārējās valdības deficītu plānots samazināt līdz 0,7% no IKP, un tas nodrošina atbilstību Latvijas fiskālās disciplīnas noteikumiem. Valsts parāds plānots 38,5% apmērā no IKP. Vidēji eirozonā šis rādītājs ir 84,1%.

2018.gada novembrī Eiropas Komisija (EK) saskaņoja Latvijas 2019.gada budžeta plānu, tajā pašā laikā Latvijai tiek prasīts, lai kopējo valdības primāro izdevumu pieauguma temps 2018.gadā nepārsniegtu 6%, bet 2019.gadā - 4,6%. Pamatojoties uz Komisijas prognozēm, izdevumu mērķi šobrīd liecina par vērā ņemamas novirzes risku no šīs prasības 2018.gadā un 2019.gadā.

 

Top komentāri

Dombis
D
Latvijai svarīgi ievērot, ka tiek ignorēti Valda Dombrovska melīgie "veiksmes stāsti". Dies pasarg Eiroparlamentu 2019 no Vienotības cilvekiem!
viesis
v
nekā jauna. Galvenais ir nevis valsts attīstība, labklājības celšana, bet tikai bezdeficīta budžets. Un tad jābrīnās, kāpēc vēl joprojām esam viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā.
VVZ
V
Lai Dievs pasarga no mēra un tādiem kolaboracionistiem kā Kirchenšteins, Voss, Pugo, Nils Muižnieks un Valdis Dombrovskis! Pēdējais turklāt ir arī grūtgalvītis. Ar pārējām problēmām var tikt galā paši. Lai gan- mūsu dievzemīti viņš ir nolaidis podā, tagad nolaidīs podā arī PSRS dubultnieci ES. Un tas priecē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē