Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Dombrovskis atzinīgi novērtēja ekonomikas attīstības rādītājus

Dombrovskis: Latvijai uzmanība jāpievērš budžeta deficīta ierobežošanai

Latvijai uzmanība jāpievērš budžeta deficīta ierobežošanai, veselības aprūpes reformas īstenošanai, kā arī sociālās nevienlīdzības mazināšanai, otrdien, tiekoties ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (Vienotība), norādīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Ekonomikas ministrija (EM) informēja aģentūru LETA, ka Ašeradens un Dombrovskis tikšanās laikā otrdien pārrunājuši aktualitātes Latvijas ekonomikā un Eiropas semestra jautājumus.

Pārrunājot šā brīža Latvijas ekonomiskās attīstības tendences, Ašeradens norādīja uz ekonomikas straujajiem izaugsmes tempiem, par ko liecina gan iekšzemes kopprodukta pieaugums, kas šā gada pirmajā ceturksnī palielinājies par 4,3%, salīdzinot ar 2017.gada pirmo ceturksni, gan preču eksporta apjomu kāpums, kas šā gada pirmajos divos mēnešos bijis par 14,8% lielāks nekā pirms gada, ko būtiski ietekmējusi mehānismu un ierīču, koksnes un tās izstrādājumu, kā arī graudaugu eksporta izaugsme.

Dombrovskis atzinīgi novērtēja ekonomikas attīstības rādītājus. Vienlaikus viņš norādīja, ka atsevišķās nozarēs situācijas nav laba. Turpina sarukt dzelzceļā un ostās pārvadāto un pārkrauto kravu apjomi, bet Latvijas finanšu sektoru negatīvi ietekmē nerezidentu biznesa apjoma samazināšanās.

Vienlaikus sarunas laikā Ašeradens informēja, ka EM virza iniciatīvu - jaunu atbalsta programmu īres mājokļu būvniecības sekmēšanai, kas kopā jau jauno Dzīvojamo telpu īres likumu sekmēs kvalitatīvu un pieejamāku īres dzīvokļu izveidi, kā arī veicinās investīcijas īres namu sektorā un darbaspēka mobilitāti uz pilsētām un novadiem, kur veidojas labi apmaksātas darbavietas. Dombrovskis atzinīgi novērtēja šādas iniciatīvas virzību, uzsverot, ka tas būs papildu stimuls Latvijas ekonomikas ilgtspējīgas izaugsmes sekmēšanai turpmāk, kā to iepriekš Latvijai norādījuši arī OECD eksperti.

Pārrunājot Eiropas semestra ietvaros īstenotās reformas un Eiropas Komisijas un ES Padomes rekomendāciju izpildes progresu, Ašeradens un Dombrovskis pārrunāja jautājumus, kā reformu uzraudzības procesu padarīt efektīvāku, lai reformu īstenošana notiktu pastāvīgi un sasniegtu sākotnēji izvirzīto mērķi, jo tikai tā iespējams nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka Latvijas progress ES Padomes rekomendāciju izpildē ir uzlabojies un to atzinusi arī Eiropas Komisija 2018.gada ziņojumā par Latviju. Latvija jau ir pārsniegusi virkni "Eiropa 2020" stratēģijas mērķu, kas liecina, ka valdības darbs strukturālās politikas un reformu īstenošanā pēdējos gados ir bijis ļoti sekmīgs. Neskatoties uz sasniegto progresu, Latvijai vēl ir jāpārvar vairāki izaicinājumi, piemēram, izvairoties no vidējo ienākumu slazda riskiem jānodrošina straujāku Latvijas tautsaimniecības produktivitātes pieaugumu. Vienlaikus EM ir sagatavojusi arī priekšlikumus Eiropas semestra procesa uzraudzības stiprināšanai nacionālajā līmenī. Dombrovskis norādīja, ka Latvijai uzmanība jāpievērš budžeta deficīta ierobežošanai, veselības aprūpes reformas īstenošanai, kā arī sociālās nevienlīdzības mazināšanai.

Šā gada aprīlī Ministru kabinets apstiprināja un Eiropas komisijā iesniegts Progresa ziņojums par Latvijas nacionālās reformu programmas īstenošanu, kurā atspoguļota valdības politika ES Padomes rekomendāciju un "Eiropa 2020" stratēģijas mērķu izpildei. Pēc Latvijas īstenoto reformu izvērtēšanas, Eiropas Komisija maija beigās nāks klajā ar jaunajām rekomendācijām.

 

Top komentāri

ziņkāre
z
Kā resnajam korumpantam ar "kredītbrīvdienām" veicas?
vo ve rai
v
sokoļiks...skaisti sēž...nu i sēdi... bilde gan uzņemta pirms kādiem 15 gadiem...šmējais tagad staigā ar kūkumu un sarkaniem matiem kā korejas prezidentam
Gunta
G
Neliels lūgums - ...veries!! Pie vienas vietas tie tavi padomi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē