Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperti: Latvijas banku skandāls izgaismo Eiropas banku uzraudzības nepietiekamību

Latvijas banku skandāls izgaismojis Eiropas banku uzraudzības sistēmas trūkumus un, domājams, novedīs pie reformām, ceturtdien atzinuši eksperti.

Ekonomikas konsultāciju un pētniecības uzņēmuma Capital Economics galvenā ekonomiste Dženifera Makjūena norādījusi, ka Latvijas gadījums atklājis Eiropas banku sistēmas kontroles nepietiekamību.

"Satraucoši ir tas, ka Latvijas centrālā banka tādu vai citādu iemeslu dēļ, iespējams, to nav pamanījusi," uzskata Makjūena. "Manuprāt, tam jānoved pie tā, ka tiek pārskatīta uzraudzības īstenošana."

Savukārt Prāgas Starptautisko attiecību institūta galvenais pētnieks Marks Galeoti izteicies, ka, lai gan Eiropas valstis un institūcijas, iespējams, vēlētos padarīt noteikumus stingrākus, īstermiņā tās, visticamāk, vēlēsies skandālu apslāpēt.

Tās nevēlas pārāk bargi sodīt Latviju, kamēr tā cenšas attīrīt savu finanšu sektoru. Turklāt arī citas valstis nav perfektas savu banku uzraudzībā, norādījis Galeoti.

Informācija par naudas atmazgāšanu, tostarp, piemēram, 2014.gadā atklātībā nonākusī lieta, kas pazīstami kā Laundromat, liecina, ka lielas netīrās naudas summas plūdušas arī caur Londonas un Frankfurtes bankām.

Galeoti piebildis, ka neatkarīgi no tā, kā vērtē Latvijas spēju izmeklēt šīs lietas, uzsvars uz caurskatāmību ir laba lieta. "Tā ir progresa pazīme," atzīst eksperts.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Baidos, ka banku uzdevums vispār nav kontrolēt naudas, kas tās par naudām, no kurienes cēlušās? Te darbs citiem, ne bankām!
Logičeskijs
L
Latvija var ķļūt par valsti, kur tiek padzīta vietējā valdība un kuru pa tiešo pārvalda Eiropas Komisija no Briseles.
Buba
B
Īstenībā kāda mums šķirba, kurš atbildīgs, ja vienalga maksājam - visiem laventiem, karginiem, zaharjiniem, fiļiem,berņiem u.c. Izraēļa bērniem mēs, - reņgēdāji
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē