Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperti: VM sagatavotais Covid-19 izplatības novēršanas regulējums, visticamāk, nebūs pietiekami efektīvs

Veselības ministrijas (VM) sagatavotais noteikumu projekts Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, visticamāk, nebūs pietiekami efektīvs, apspriežot jauno regulējumu, otrdien valdības sēdē minēja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvis Vladislavs Vesperis, kurš pārstāvēja PKC vadīto ekspertu grupu.

Viņš norādīja, ka jaunajā regulējumā praktiski nav nodefinēts nākamais solis ierobežojumu pastiprināšanai gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija valstī pasliktināsies.

Tāpat grupa prognozē,- ja nāksies ieviest nākamo soli un būtiski stingrākus drošības pasākumus, tas notiks sasteigti un sabiedrība par tiem un to pamatojumu nebūs savlaicīgi informēta.

Vesperis atklāja, ka ir nepieciešams atklāti runāt ar sabiedrību par gaidāmo, lai vairotu uzticību valdībai, kas tostarp saistīts ar faktu, ka kritiskā situācijā ierobežojumi būs nosakāmi arī personām ar Covid-19 sertifikātiem.

Vienlaikus PKC pārstāvis akcentēja, ka ekspertu grupa nesaskata iemeslu, kādēļ jaunais regulējums spēkā stāsies tikai 11.oktobrī, jo tādā veidā pastāv augsts risks, ka 15.novembrī varētu tikt sasniegta slimnīcu kapacitātes augstākā robeža.

Tāpat jaunais regulējums, kura mērķis ir vienkāršot epidemioloģiskās prasības, ir apjomīgs un nav tik viegli uztverams.

Vesperis atzīmēja, ka ekspertu grupa atbalsta valdības lēmumu noteikt obligāto vakcinēšanos noteiktu profesiju pārstāvjiem, neskatoties uz to, ka šis lēmums ir novēlots. 

PKC pārstāvis uzsvēra, ka, ekspertu prāt, ar jauno regulējumu nav atrisināts jautājums par efektīvu esošo un plānoto ierobežojumu ievērošanas kontroli, lai novērstu to ignorēšanu, kā arī jauni ierobežojumi būtu jānosaka ar domu, ka tie tiks efektīvi kontrolēti. Tāpat ir jāveicina pašu pakalpojumu sniedzēju paškontrole nozaru ietvaros.

Ekspertu grupas pārstāvis arī akcentēja, ka jaunajā regulējumā ietvertais noteikums, ka turpmāk drošajā režīmā pakalpojumus varēs saņemt arī ģimenes ar bērniem, ir ierobežojumu mazināšana, nevis stiprināšanā, kā arī daļēji drošā režīma ieviešana muzejiem, bibliotēkām ir simbolisks pasākums, turklāt testēšana nav ilgtermiņa risinājums un sniedz nepietiekamu drošību augstas saslimstības apstākļos.

Vesperis arī uzsvēra, ka, ja valsts nonāks ļoti augstas saslimstības apstākļos, var nākties ieviest tā saucamo "lokdaunu", par kuru apmierināts, protams, nebūs neviens.

Tāpat ekspertu grupa nonākusi pie secinājuma, ka, ja valsts nepakļaus obligātai vakcinācijai lielāku iedzīvotāju daļu un darba devējiem netiks piešķirtas lielākas iespējas panākt 100% vakcinēšanās līmeni uzņēmumos, pietiekama efekta nebūs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka otrdien valdībā skata jauno Covid-19 pārvaldības regulējumu, kas aizstās līdzšinējos Ministru kabineta "noteikumus Nr.360".

Noteikumi paredz vienkāršot epidemioloģisko prasību regulējumu, lai tas būtu vieglāk uztverams, vienlaikus nosakot pienākumu konkrētu profesiju pārstāvjiem obligāti vakcinēties pret Covid-19, kā arī palielinot pakalpojumu skaitu, ko iespējams saņemt tikai ar Covid-19 drošības sertifikātiem vai testiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē