Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Konkurences padome: Pēdējo divu gadu laikā aktivizējusies uzņēmumu apvienošanās

Konkurences padome (KP) pēdējo divu gadu laikā - 2018. un 2019.gadā - saņēmusi par 63% vairāk uzņēmumu apvienošanās ziņojumu nekā 2016. un 2017.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja KP pārstāvji.

"Izvērtējot iepriekšējā četrgadē iesniegto apvienošanās ziņojumu skaitu, konstatējams, ka tirgus dalībnieki apvienojas arvien aktīvāk," pauda KP.

Tostarp pēdējo četru gadu laikā izteikta tirgus dalībnieku aktivitāte novērota degvielas tirgū - degvielas tirgū iestāde attiecīgajā periodā saņēmusi desmit apvienošanās ziņojumu.

KP piebilda, ka daļa no darījumiem pēdējo četru gadu laikā ir bijuši starp vairumtirgotāju un mazumtirgotāju, kas liecina, ka degvielas tirgū tiek īstenota arī vertikāla integrācija. Piemēram, pērn realizētajā darījumā, kur SIA Latvijas propāna gāze iegādājās sešas autogāzes uzpildes stacijas Rīgā un Jūrmalā, KP padziļināti vērtēja gan horizontāli ietekmēto autogāzes tirgu, gan vertikālo sadarbību starp Latvijas propāna gāzi un tās klientiem.

2019.gadā KP saņēmis 18 apvienošanās ziņojumus par plānoto uzņēmumu konsolidāciju 21 tautsaimniecības nozarē, tostarp degvielas tirgū un alus tirgū. Pērn viens no nozīmīgākajiem darījumiem, kur KP veica padziļinātu analīzi, bija divu alus ražotāju - SIA Lāčplēša alus un SIA Bauskas alus apvienošanās.

"Lai iegūtu visaptverošu informāciju, KP 2019.gadā sāka alus tirgus uzraudzību, kuras ietvaros vērtēja gan tirgus tendences Latvijā kopumā, gan konkurences stāvokli viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas segmentā, kā arī papildus veica patērētāju aptauju par alus lietošanas paradumiem kopumā," atzīmēja iestādē.

KP secināja, ka tirgū pastāv atsevišķas nepilnības, kuras ir nepieciešams risināt, piemēram, Latvijas patērētāji nesaņem informāciju par alus izcelsmes vietu uz alus pudeļu etiķetēm, tādējādi patērētājiem var būt maldīgs priekšstats, ka alus ir vietējais ražojums nevis importa.

"Lai nepieaugtu tirgus koncentrācija un nesamazinātos konkurences spiediens, konkurences uzraugam ir jāpievērš pastiprināta uzmanība apvienošanās darījumiem - it īpaši horizontālā līmenī, kad apvienojas savstarpēji konkurējoši uzņēmumi. Pēdējo četru gadu laikā Latvijas konkurences tiesību eksperti padziļināti vērtēja 15 horizontālus darījumus - 40% no tiem notikuši ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū, turklāt divi darījumi, kas šajā periodā ir aizliegti, jo tie radītu būtisku kaitējumu konkurencei, notikuši tieši šajā tirgū," atzina KP.

Pēdējos četros gados KP veikusi padziļinātu analīzi arī telekomunikāciju un digitāla satura pakalpojumu, apdrošināšanas, veselības, kā arī lauksaimniecības tirgos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē