Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kurš atbildēs: Dogo ražotāja linčošanas cena

Suņu barības Dogo ražotājs uzņēmums Tukuma straume piedzīvoja biznesam smagu reputācijas triecienu. Kā vēlāk izrādījās – nepelnītu.

Dānijā veiktajās laboratoriskajās analīzēs sākotnēji kļūdaini tika konstatēta dzīvnieku veselībai bīstamā karbamīda klātbūtne. Atkārtotajās analīzēs Austrijā bīstamā viela netika konstatēta, savukārt Dānijas laboratorija vēlāk atzinusi, ka analīžu rezultāti bijuši kļūdaini. Barība izrādījās atbilstoša visiem nepieciešamajiem Eiropas standartiem. Suņu barības tirdzniecība atsākta, pašsaprotami apklusuši arī publiskie "linčotāji".

Ir viedoklis, ka vietējā ražotāja publiskajā iznīcināšanā bija saskatāmas organizētas kampaņas elementi, sākot it kā no konkrētiem suņu saimnieku stāstiem, beidzot ar atbalstošiem viedokļiem biedrībās un dzīvnieku aizsardzības organizācijās. Viss kā pēc grāmatas gan pēc formas, gan satura. Pat daži politiķi nekautrējās pārsteidzīgi izpausties tā, it kā paši barību būtu nogaršojuši un atzinuši par sliktu esam.

Tas, ka tirgus daļas pārdalē bijuši ieinteresētie, šaubu nav. Jautājums tikai, vai impulss dots sākotnēji vai notikusi pieslēgšanās plūsmai. Pašlaik stāsts šķietami beidzies, bet jautājumi paliek – gan par Latvijā notikušā skandāla hrestomātiju šķērsgriezumā, gan Dānijas laboratorijas atbildību līdz pat Eiropas institūciju līmenim. 


Atbild Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš:

Runājot konkrēti par Dogo gadījumu, jāuzsver – tā ir absolūti nelāga prakse, ka uzņēmumu nepamatoti nomelno. Tomēr man ir sajūta, ka šo tēmu ne tik daudz cilāja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kā aktīvistu grupas, privātpersonas, biedrības. Dod Dievs, ka viņu rīcība bija balstīta pārliecībā, nevis pēc konkurentu pasūtījuma.

PVD par šo gadījumu īsti nevar izteikt pārmetumus, jo pirmais PVD lēmums bija balstīts uz ekspertu atzinumu, kas izrādījās kļūdains, ko savukārt apstiprināja atkārtotās analīzes.

Ierēdņi jau paši analīzes netaisa, pavirši savu darbu bija darījuši pirmie eksperti.

Diemžēl tiešā veidā valstij nav iespēju novērst šādus gadījumus. Taču pastāvošie normatīvi dod iespēju cietušajai pusei civiltiesiskā kārtā vērsties pret vainīgajiem par zaudējumu kompensēšanu. Tādēļ uzņēmējam ir jāvērtē, vai ir pamats vērsties ar prasību tiesā.

No vienas puses ir pozitīvi, ka sabiedrības locekļi ir sociāli aktīvi un signalizē par iespējamām nepilnībām, pārkāpumiem. Taču tajā pašā laikā katram ir rūpīgi jāizvērtē, vai viņa rīcība nav pārspīlēta un nepamatota. Pieļauju, ka tieši tiesvedība par šādiem gadījumiem var nolikt visu savās vietās, jo katram ir jāuzņemas atbildība par savu rīcību.

Top komentāri

umlauts
u
Kas tā par laboratoriju, kurā var iegūt kļūdainus rezultātus? Un laboratorijas reputācija no tā necieš?
Agnese
A
Vajadzētu nodalīt divas lietas, kurās bija negatīva publicitāte pret Dogo: 1. Megaesophagus uzliesmojums, kura rezultātā nomira un saslima ļoti daudz suņu. Un veterinārāsti pamatoti cēla trauksmi, jo šāds slimības uzliesmojums bija ārkārtas situācija un gandrīz visus pārbaudītos un saslimušos suņus vienoja konkrētās barības ēšana. 2. PVD aktivitātes par pārāk lielu karbamīda (urīnvielas) daudzumu Dogo un Ņau Ņau barībās. Un kā pēc tam izrādījās, PVD bija saņēmusi kļūdainus analīžu rezultātus no laboratorijas. Šie gadījumi nav saistīti, vienīgi ražotājam bija dubulti negatīva publicitāte. Tiem, kas bļauj par citu barību ražotāju lobēšanu, palasiet Megaesophagus Latvia Upuri lapu un pasakiet to acīs to daudzo suņu īpašniekiem, kas patriotiski vai finansiālu iemeslu dēļ baroja ar Dogo, kas līdz pēdējam cīnījās par savu suņu dzīvībām un pēc tam zaudēja cīņā ar slimību. Kam tad vēl, ja ne ārstiem un vetārstiem mūs ir jābrīna par iespējamām saslimšanām, lietojot kādu produktu.
Tas, ka...
T
Tas, ka kaitīgas vielas barībā nav atrodamas šobrīd, nenozīmē, ka tādu tur nebija agrāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē