Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Psihoneiroloģiskajās slimnīcās atrodas arī tādi bērni, kuriem tur uzturēties nevajadzētu

Kurš atbildēs: Problēma sistēmā, nevis vienā vadītājā

Atklājies, ka bērni psihoneiroloģiskajā slimnīcā Ainaži piedzīvojuši fizisko un emocionālo vardarbību – par nepaklausību sieti pie gultas, sodīti ar potēm u. tml. Iestādes vadītāja uz pārbaudes laiku atstādināta. Par situāciju šāda veida ārstniecības (vai drīzāk – slimnieku ilgstošas uzturēšanās) iestādēs spriež Saeimas deputāti. No vienas puses, varam teikt – ir labi, ka tas ārprāts slimnīcas personāla uzvedībā vismaz tur būs apturēts, bet, no otras puses, māc bažas, vai tas ir uz ilgu laiku.

Nu, nomainīs vadītāju, kādu laiku vēl pieskatīs, tad aktuālākas būs citas problēmas un tie paši, kas tur strādāja (jo visus jau nenomainīs, tas nav darbs, ko daudzi iekārotu), turpinās tur strādāt, kā nu prot un grib. Līdz nākamajam skandālam? Vai varbūt tomēr ne. Varbūt šoreiz tie, kam lemšana par šo lauciņu, nevis imitēs sakārtošanu, nomainot vien vadītāju, bet gan parūpēsies, lai uz labo pusi radikāli mainītos visa šādu pacientu aprūpes sistēma?

Rietumvalstīs kaut kā šādus skandālus nemana, kaut kā neticas, ka pie mums visa problēmas sāls tikai un vienīgi personāla zemajā atalgojumā un no tā izrietošajā speciālistu iztrūkumā.

Psihoneiroloģiskajās slimnīcās atrodas arī tādi bērni, kuriem tur uzturēties nevajadzētu, secinājusi Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika. Varbūt ar to arī jāsāk – jāveic pamatīga nosūtīšanas uz šīm slimnīcām, ārstēšanas un aprūpes revīzija, ieviešot arī kontroles un atbildības mehānismus.
 

Atbild Gunta Anča, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento valdes priekšsēdētāja:

Jā, protams, vainīga ir situācija – tā, kura ievelk, tā, kas liek un piespiež labus cilvēkus darīt sliktas lietas, tā, kurā nav dotas izvēles iespējas… 

Sliktā sistēma, kas patiesībā ir tik ērta, jo attaisno jebkuru darbību – bērnu ieslēgšanu bērnunamu istabiņās, gadiem ilgu paturēšanu gultā tad, ja ir invaliditāte, fiksācija vai vienkārši piesiešana slimnīcā.

Vai to dara sistēma? Patiesībā jau to dara cilvēki…

Sistēmu mainīt ir dārgi, sarežģīti, ilgi – gandrīz neiespējami… Vai tas nozīmē, ka viss paliks nemainīgi? Vai tas nozīmē, ka tiem bērniem, kuriem tieši šobrīd tik ļoti nav paveicies un viņi ir iekļuvuši sistēmā, savas dzīves laikā izrauties tā arī neizdosies? Vai tas nozīmē, ka, gaidot mistisko sistēmas maiņu, vienkārši turpināsim norakstīt mūsu Latvijas cilvēkus?

Top komentāri

Janka
J
Varbūt pietiktu ar to, ka tie "specialisti"no n-tajām padomēm un inspekcijām atrautu savus dupšus no krēsliem un apsekotu šīs slimnīcas un pansionātus. Ar gudrām runām vien nekas nemainīsies. :(
Trollis JT
T
Varbūt nenomainīt psihenes vadītāju, bet nomainīt pacientus... ar Saeimas deputātiem uz kādu brīdi?
ee
e
Vispār gan nekas nav atklājies. Viss ir pieņēmuma līmenī. Vācijā rādīja ar pirkstu uz ebrejiem un tumšajai masai iestāstīja, ka pie viņu nelaimēm vainīgi žīdi. Latvijā ar pirkstu rāda uz dakteri Balodi un bez tiesas un izmeklēšanas padara viņu par vainīgu, jo tā liekas tiesībsargam un nu jau šitās avīzes galvenajam redaktoram. Ja rādās, vajag krustu pārmest.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē