Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LDDK: Situācija veselības aprūpes nozarē jārisina visām iesaistītajām pusēm

Veselības aprūpes nozares sakārtošana ir kopīga atbildība, kas jāīsteno gan pašam cilvēkam, gan valstij un, protams, darba devējam. Efektīvi risinājumi nepieciešami jau šobrīd, veselība negaida.

Jau ilgstoši tautsaimniecībā vērojam izteiktu darbaspēka trūkumu, būtiska loma darba tirgū ir "sudraba paaudzei" jeb darbiniekiem, kuri vecāki par 50 gadiem, jo arī turpmāk pagarināsies cilvēka darba mūžs. Nerisinot šos izaicinājumus, zaudētāji ir uzņēmēji, tautsaimniecība un visa sabiedrība kopumā. 

Lai piedāvātu vienotus risinājumus darba dzīves kvalitātes būtiskai uzlabošanai, darba devēji kopīgi ar Veselības ministriju un ekspertiem no Saeimas atbildīgajām komisijām, Nacionālo veselības dienestu un ārstniecības iestādēm ir uzsākuši konstruktīvu diskusiju ciklu. Šobrīd kopā ar Veselības ministrijas vadību esam aizvadījuši piecas diskusijas par aktuālām tēmām – darba nespējas dienu apmaksas sistēmas uzlabošana, veselības finansēšanas likums un tā attīstība nākotnē, veselības aprūpes sistēmas pieejamība, kvalitāte un nozares konkurētspēja. Kā būtiskāko jautājumu risinām arī obligāto veselības apdrošināšanu – iesaistot visus darbspējīgos cilvēkus.

Analizējot datus, kas iegūti aptaujājot darba devējus, konstatēti cēloņi, kādēļ rodas tik liels slimības lapu apjoms. Sadarbībā ar Latvijas arodslimību ārstu biedrību ir paveikts daudz, lai uzlabotu tik svarīgo obligāto veselības pārbaužu kvalitāti. LDDK ir rosinājuši attīstīt iespēju arodārstiem izmantot e-medicīnas datu bāzi, lai būtu iespēja veikt kvalitatīvu obligāto veselības pārbaudi un dati par pacienta veselību regulāri papildinātos. 

Turpinām meklēt risinājumus, lai būtiski uzlabotu arī vispārēju darbinieku veselību. Darba devēji pielāgo darba vidi, lai tā būtu droša un ērta, piedāvā darbiniekiem dažādas elastīgas darba formas. Bet valstiskā līmenī jārisina ātrāka veselības aprūpes pakalpojuma, diagnostikas un izmeklējumu saņemšana, kā arī jāuzlabo rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība. Kopīgi radīta diskusiju platforma, kurā iesaistās darba devēji, valdība un nozares līderi, var dot rezultātu, kas pozitīvi ietekmēs veselības aprūpes nozari. 

Svarīgi turpināt iesākto darbu un dot iespēju veselības nozarei, nevis apstāties pusceļā. 

 

Top komentāri

VVZ
V
Leiškalniem beidzot vajadzētu sākt nodarboties ar godīgu darbu.
No jauna nekas nav jāizgudro
N
Situācija veselības aprūpes nozarē jārisina tāpat,kā citās Eiropas valstīs ar obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu un neatkarīgu slimokasu atjaunošamnu,kuru rokās visā Eiropā atrodas medicīnas nauda un kuras slēdz līgumus ar ārstiem un maksā tiem algu ,bet pacientiem slimības naudu! Piemērs tepat blakus-Igaunija un Lietuva,kur neatkarīgas slimokases,bez valdības starpniekiem,veiksmīgi darbojas jau no 2001.gada! Salīdziniet kaut vai ārstu un medmāsu algas šajās trijās valstīs!
Maceks Varinovskis
M
Veikls runātājs. ASV viņš noteikti būtu kongresmenis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē