Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lībiņa-Egnere: Dzimumu līdztiesības jomā Latvija uzrāda ievērojamu progresu

Latvija panākusi būtisku progresu dzimumu līdztiesības veicināšanā un, pateicoties mērķtiecīgiem soļiem un pārdomātai politikai, sekmē sieviešu diskriminācijas izskaušanu, šodien ANO Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas 75.sesijā Ženēvā, Šveicē sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

"Latvija ir guvusi ievērojamus panākumus, izveidojot tiesisko regulējumu vardarbības ģimenē novēršanai un šādas vardarbības upuru aizsardzībai," pauda Lībiņa-Egnere, akcentējot, ka arī sabiedrībā arvien retāk šādi pāridarījumi tiek uzskatīti par pieņemamiem.

Iepazīstinot komiteju ar Latvijas ziņojumu par Konvencijas par jebkuras sieviešu diskriminācijas izskaušanu izpildi laika posmā no 2005.gada līdz 2017.gadam, Lībiņa-Egnere minēja kriminālatbildības noteikšanu par psiholoģisku vardarbību, izsekošanu un sieviešu dzimumorgānu kropļošanu. 

Tāpat Latvija ir veikusi vairākus pasākumus starptautiskā un vietējā mērogā, lai novērstu cilvēku tirdzniecību, pastiprinot arī cīņu pret fiktīvajām laulībām, viņa uzsvēra. 

Latvijā notikusi būtiska attīstība kopš iepriekšējā ziņojuma sniegšanas, secināja politiķe.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja arī sieviešu ekonomiskās tiesības. Latvija īpašu uzmanību pievērš dzimumu līdztiesības sasniegšanai izglītības, līdzdalības darba tirgū un atalgojuma jomā, kas ir būtiski gudrai, ilgtspējīgai un iekļaujošai valsts izaugsmei, viņa pauda.

Lībiņa-Egnere norādīja, ka dzimumu līdztiesības indekss Latvijā ir uzlabojies, tomēr tas aizvien ir zemāks par Eiropas Savienības dalībvalstu vidējo rādītāju.

Tai pašā laikā Pasaules Ekonomikas forums Latviju ierindo starp 20 valstīm pasaulē ar augstāko rādītāju dzimumu līdztiesības jomā. Jaunākie Pasaules Bankas ziņojumi par sievietēm, biznesu un likumdošanu izceļ Latviju kā vienu no sešām valstīm pasaulē, kas pilnībā garantē sieviešu un vīriešu juridisko līdztiesību nodarbinātībā un uzņēmējdarbībā, informēja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Viņa uzskata, ka pēc ekonomiskās krīzes beigām Latvija ir sasniegusi vērā ņemamus rezultātus jautājumā par sieviešu nodarbinātību - gandrīz 75% sieviešu vecumā no 20 līdz 64 gadiem ir nodarbinātas. Turklāt sievietēm pieder viena trešdaļa uzņēmumu Latvijā un 65% augstskolu absolventu ir sievietes. 

Viņa arī akcentēja, ka Latvija ir viena no vadošajām valstīm, ņemot vērā sieviešu līdzdalību zinātnē - 53% zinātnieču un inženieru valstī ir sievietes. Tāpat viņa zināja teikt, ka Latvijā ir Eiropā augstākais sieviešu īpatsvars vadošos amatos - 46%.

Tomēr joprojām aktuāla problēma ir atalgojuma atšķirības, piebilda Lībiņa-Egnere. Latvijā sievietes saņem par 15,7% mazāk nekā vīrieši, kas ir līdzīgi Eiropas Savienības vidējam rādītājam.

"Tas vēl vairāk akcentē nepieciešamību fokusēties uz strukturālajām reformām izglītības jomā un motivēt sievietes izvēlēties studijas dabaszinātņu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un citās eksaktajās jomās, kur tradicionāli vairāk pārstāvēti vīrieši," uzskata politiķe.

 

Top komentāri

Jānis
J
No vienas jubilejas uz otru, un braukā pa to pasauli totālā bezjēgā!
trusis nejaukais
t
ir visai logjiski ka absoluutos skaitljos veerteejot sievieshu atalgojums buus zemaaks bet tas ir taapeec ka baazh visu vienaa maisaa. sievietes peec dabas censhas atrast stabilitaati un noteiktiibu kameer viirieshi biezhaak uznjemas biistamus un riskantus darbus kas noziimee arii lielaaku atalgojumu. taapeec taada egnere-liibinja pieraada sevi kaa absoluutu idioti kas nespeej uztvert lietas buutiibu. bet atkal jau, kaads tur briinums, nav jau viirietis..
No malas uzslavas saucot
N
Tam visam gan ir savas konsekvences. Kur sievietes - tur zems atalgojums un pēdējās vietas statistikās. Kur sievietes tur pazemošana un lišķība un intrigas ir norma. Kur sievietes tur nav kārtības... Sievietes ejiet mājās visu valsti piecūkojušas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē