Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Narkoloģe: E-cigaretes nekādā gadījumā nav smēķēšanas atmešanas līdzeklis

"E-cigaretes nekādā gadījumā nav smēķēšanas atmešanas līdzeklis, kā bieži vien var dzirdēt," portālam Diena.lv uzsver Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vadītāja Astrīda Stirna. Jāatgādina, ka pēdējā laikā pamatīgu satraukumi izraisījuši vairāki nāves gadījumi ASV, kuri tiek saistīti ar e-cigarešu smēķēšanu. Narkoloģe skaidro, ka aizvien pastāv daudz nezināmo faktoru e-cigarešu šķirdumu ķīmiskajā sastāvā un sabiedrība būtu tikai ieguvēja, ja šādus produktu izplatība tiktu apturēta.

"E-cigarešu lietotāji mēdz teikt, ka šīs e-cigaretes ir mazāk kaitīgas līdzcilvēkiem un pašiem smēķētājam, kas ir ļoti apšaubāmi. E-cigarešu lietotāji tāpat uzņem nikotīnu un, ja izvēlās lietot šos izstrādājumus bez pievienota nikotīna, tad tāpat tiek uzņemts propilēnglikols, kas karsēšanas rezultātā arī ir kaitīgs. Par šo tematu ir diezgan daudz pretrunīgas informācijas," skaidro narkoloģe.

Stirna uzsver, ka bieži vien ar e-cigaretēm tiek uzņemta lielāka nikotīna deva, jo tās ērti var ielikt kabatā un lietot ik pa brīdim.

"No praktiskā viedokļa daudzi lieto gan e-cigaretes, gan parastās cigaretes. Cilvēkiem bieži vien nepietiek ar šo e-cigaretes devu, līdz ar to paralēli tiek lietotas arī parastās cigaretes. Tur ir pats lielākais kaitējums, jo viss tiek lietots dubultā," bažas pauda Stirna.

Stirna uzsver, ka dažādos ārvalstīs veiktos pētījumos e-cigarešu lietotājiem novērotas tādas blaknes kā klepus, kakla sāpes, reiboņi un acu kairinājumi.

"To kādas būs sekas no šo cigarešu lietošanas, varēs redzēt vien pēc desmit gadiem. Tas nav tūlītējs efekts. Likumskarīgi, ka e-cigarešu lietotājiem būs lielāks risks saslimt ar plaušu vēzi, dažādām vēžu formām, sirds un asinsrites problēmām. Katras vielas lietošanai ir savas sekas, un tas ir loģiski. Ja valstiski tiek domāts, ka tiek gūti ienākumi no tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa, tad jāpaskatās uz tām summām, kuras tiek tērētas šo izstrādājumu radīto seku novēršanai," turpina narkoloģe, piebilstot: "Sabiedrība būtu tikai ieguvēja, ja pārstātu izplatīt šīs e-cigaretes, ņemot vērā, ka jaunieši lieto šos produktus, un vairums no jauniešiem pat nav sasnieguši 18 gadu vecumu.’"

Kā iepriekš vēstīts, pēdējā laikā ASV vairāki štati aizlieguši elektronisko cigarešu lietošanu. ASV Veselības departaments apstiprināja, ka 12 nāves gadījumi saistīti ar e-cigarešu lietošanu, bet vēl vairāk nekā astoņiem simtiem konstatēti plaušu bojājumi.

Latvijas Republikas Veselības inspekcija uzsver, ka nevajadzētu iegādāties nelegāli tirgotas elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes, par kuru izcelsmi un ražošanā izmantoto sastāvdaļu tīrību un daudzumu nav informācijas.

Top komentāri

EsPac TO
E
Lūdzu pamatotu viedokli, ņemot vērā arī citu valstu, (ne tikai ASV) veiktajiem pētījumiem. Piemēram, UK, IRL. Gada laikā cik mirst no cigarešu izraisītām slimībām? CIK? Pēkšņi šogad ir 12 gadījumi no e-cig un gatavs. #VissIrslikti. Moš tabakai griežam nost visu? #TabakasLobijs
Narkologs
N
e-cigaretes nav drošas - tās ir drošākas par parastajām cigaretēm.. un tas ir gan pietiekami pētīts, gan pierādīts.. https://www.gov.uk/government/news/phe-publishes-independent-expert-e-cigarettes-evidence-review
Zinātājs
Z
Astrīdai Stirnai jādodas pašai ārstēties, jo nezin par ko muld.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē