Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

NVA direktore: Nodarbinātajiem jāattīsta prasmes, lai modernizācijas rezultātā nezaudētu savas darbavietas

Arī nodarbinātiem cilvēkiem ir jāattīsta iemaņas un prasmes, lai modernizācijas rezultātā viņi nezaudētu savas darbavietas, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Aģentūras direktore skaidroja, ka, viņasprāt, arvien vairāk jāfokusējas uz preventīviem pasākumiem, lai cilvēki, kuriem darbavieta ir apdraudēta, nekļūtu par bezdarbniekiem un palīdzētu šo nodarbinātību saglabāt.

Simsone uzsvēra, ka šobrīd arvien vairāk notiek ražošanas modernizācijas, kur bieži vien vienkāršos darbus aizvieto ar tehnoloģijām, kā rezultātā daudzas darbavietas ir apdraudētas. Lai cilvēkiem būtu iespēja savu darba vietu saglabāt, Simsones ieskatā, nepieciešams darbiniekam attīstīt papildus prasmes vai iemaņas jau esot nodarbinātam, tādējādi apgūstot jaunas iemaņas un potenciāli saglabājot savu darbavietu.

Lūgta komentēt Valsts prezidenta Egila Levita šā rīta izteikumus, ka NVA būtu daudz vairāk jāstrādā, lai cilvēkiem dotu iespējas pašiem nopelnīt iztiku, Simsone tos saredz kā atbalstu no prezidenta, ka jāstiprina iestādes kapacitāte un spēja palīdzēt cilvēkiem atrast darbu un atgriezties darba tirgū.

NVA direktore stāstīja, ka kopš Covid-19 krīzes aģentūrai ir parādījušies vairāk nekā 20 000 jauni klienti, tomēr aģentūra aizvien sniedz atbalstu no esošajiem resursiem, proti, NVA neesot pieņemts neviens jauns darbinieks, kā arī budžeta apmērs neesot mainījies.

"Mēs sniedzam atbalstu un palīdzam saskatīt iespējas atgriezties darba tirgū, kā arī piemērojam atbalsta pasākumus, kad tas ir nepieciešams. Ir skaidrs, ka bez šādiem pasākumiem klientiem nebūs iespējams nonākt darba tirgū," teica Simsone.

Kā uzsvēra Simsone, lai cilvēki varētu nonākt vai atgriezties darba tirgū, nepieciešama pēc iespējas lielāka darbavietu pieprasījuma un piedāvājuma salāgošana, kā arī efektīvāka brīvo darbavietu salāgošana.

Jau ziņots, ka šorīt intervijā TV3 Valsts prezidents apgalvoja, ka NVA būtu daudz vairāk jāstrādā, lai cilvēkiem dotu iespējas pašiem nopelnīt iztiku.

Uz jautājumu, kādas iespējas būs panākt iedzīvotāju sociālās nevienlīdzības mazināšanos, Levits atbildēja, ka tas būs grūts uzdevums, bet valstij tas noteikti būs jāizdara.

Viņš uzsvēra, ka arī Satversmes tiesa (ST) savā spriedumā par garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa neatbilstību ir atzinusi, ka Latvija līdz šim nav ievērojusi sociāli atbildīgas valsts principu.

Tomēr vienlaikus Valsts prezidents atgādināja, ka sociāli atbildīga valsts nenozīmē tikai pabalstus. "Sociāli atbildīga valsts nozīmē to, ka ir jāveicina sistēma, lai cilvēki varētu arī strādāt un paši nopelnīt sev iztiku. Tas ir ļoti svarīgs sociāli atbildīgas valsts elements, un par to arī es iestājos," uzsvēra Levits.

Viņš atzina, ka par to ir atbildīga NVA. "Bet daudz vairāk nekā līdz šim tai [NVA] būtu jānodarbojas tieši ar cilvēku iespējošanu pašiem nopelnīt sev iztiku," sacīja Valsts prezidents.

Top komentāri

Tulkojums
T
Mums visiem būs censties, lai Bils Geits varētu būt pasaules bagātākais cilvēks!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē