Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pārtikas ražotāji aicina atvieglot darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) dati liecina, ka katrā no pārtikas nozares uzņēmumiem trūkst aptuveni 10% darbinieku jeb kopumā ap 3500 strādājošo visā nozarē. Turklāt darbaspēka trūkumu izjūt gan lielie, gan mazie un vidējie uzņēmumi. Lai risinātu strauji augošo darbaspēka problēmu, LPUF aicina valsts atbildīgās amatpersonas un institūcijas atvieglot dažāda kvalifikācijas līmeņa darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm, kā arī definēt samērīgāku atalgojuma apmēru viesstrādniekiem.

Šobrīd par darbaspēka trūkumu sūdzas daudzi Latvijas pārtikas uzņēmumi gan Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās, gan arī attālākos reģionos. Lielā konkurence par darbiniekiem rada "atalgojumu burbuli", kad atalgojums pārsniedz darbinieku produktivitāti.

"Noteikumos pašlaik ir skaidri definēts, kādu profesiju pārstāvjus Latvijas uzņēmumi var piesaistīt no ārpus ES esošajām valstīm – tie pārsvarā ir augstākā līmeņa speciālisti. Diemžēl reālā situācija rāda, ka Latvijas uzņēmumiem trūkst zemākā līmeņa darbinieku, kuru piesaiste šobrīd ir ļoti sarežģīta un dārga, jo viesstrādniekiem ir jāmaksā vismaz Latvijas vidējā alga, neskatoties uz to, kāda līmeņa speciālists viņš ir," atzīst LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Igaunijā, piemēram, šobrīd ir definēts, ka var ievest darbaspēku no trešajām valstīm, maksājot tiem vismaz minimālo algu. Lietuvas uzņēmumi savukārt darbaspēku no trešajām valstīm ieved caur Poliju.

"Ja darbaspēka problēmas netiks risinātas valstiskā līmenī, tas var draudēt ar to, ka  vietējie pārtikas uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu darbaspēka un ražošanas kapacitātes trūkuma dēļ var pārcelt ražotnes uz kaimiņvalstīm, kā arī tas var ļoti negatīvi ietekmēt eksporta apjomus. Tāpat tas var samazināt investīciju apjomu uzņēmumos, jo akcionāri nav gatavi investēt uzņēmumos un valstī, kas saskaras ar milzīgām darbaspēka problēmām. Rezultātā tas var nozīmēt uzņēmumu darbības apjomu samazināšanos vai pat dīkstāvi, kas automātiski nozīmē mazākus nodokļu ieņēmumus valsts budžetā un sociālekonomiskās problēmas vairākos Latvijas reģionos. Lai tas nenotiktu, uzņēmumi ir izstrādājuši savus priekšlikumus situācijas risināšanai, ko nosūtīs izskatīšanai valdībā," saka Šure.

Top komentāri

ražotājs
r
Piebremzējiet! Kādus viestrādniekus un no kurienes? Vispirms nodrošiniet normālu algu kā Vācijā, Francijā, ....
Ha
H
Vajag maksat latviesiem atbilstosu algu, tad ari musejie brauks atpakal no rietumiem.
ļuļa
ļ
kur problēma? mucenieki pilni ar ārstiem, inženieriem un arhitektiem, liekat, lai viņi iet strādāt! un ja strādāt negrib, lai brauc atpakaļ uz mājām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē