Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Reirs: Risks iekļūt pelēkajā sarakstā ir mazinājies, bet aizvien pastāv

Risks Latvijai tikt iekļautai Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas Moneyval pelēkajā sarakstā ir būtiski mazinājies, taču aizvien vēl pastāv, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma izteicās finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā Vienotība).

Taujāts, kas jāpagūst papildu laikā, ko Latvijai atvēlēja Moneyval rekomendāciju iedzīvināšanai praksē, Reirs norādīja, ka "jaunu uzsākamo darbu nav, bet ir jāpabeidz tas, kas ir iesākts. Teiksim, Finanšu ministrijas galvenais uzdevums sadarbībā ar Valsts kanceleju - atrast vadību Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK). Pagājušajā nedēļā parlaments atbrīvoja padomes vadītāju un vadītāja vietnieku no amata, ir iecēlis pagaidu padomes vadītāju. Mums līdz 1. oktobrim ir jāatrod padomes priekšsēdētājs." 

Valsts kanceleja izsludinājusi konkursu uz FKTK vadītāja amatu, solot mēnešalgu 9000 eiro (pirms nodokļu nomaksas), kā arī veselības apdrošināšanu un sociālās garantijas. 

Reirs noliedza, ka starptautisko institūciju novērtējums būs atkarīgs tikai un vienīgi no tā, kādu iecels FKTK vadību. "Tas ir komplekss jautājums. Mums ir darba grafiks, tas (FKTK vadības meklējumi) ir viens no punktiem, viens no uzdevumiem, kas ir jāveic. Ir uzdevumi arī citās jomās. Finanšu jomā esam pieņēmuši izmaiņas gan Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības likumā, gan Kredītiestāžu likumā. Šīs izmaiņas ir jāiedzīvina.

Galvenais vadmotīvs šīm izmaiņām ir, ka pārkāpumi naudas atmazgāšanas jomā ir tikpat nopietni kā prudenciāli pārkāpumi.

Tas ir jāiedzīvina. Sadarbībā ar starptautiskām institūcijām ir jāmaina finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas darba fokuss, lai pildītu arī šo pret naudas atmazgāšanu vērstās sistēmas izveidi."

Reirs arī neuzskata, ka līdzšinējā FKTK vadība ar uzdevumiem neesot tikusi galā pietiekami labi, bet "kadru" nomaiņu skaidro ar uzsvaru maiņu iestādes darbībā. "Problēma, kāpēc esam pirms pelēkā saraksta, saistīta tieši ar naudas atmazgāšanu. Ja mēs mainām institūcijas fokusu tieši uz naudas atmazgāšanas (apkarošanu), tad skaidrs, ka jādod iespēja atnākt jauniem cilvēkiem šīs institūcijas vadībā," argumentēja ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvijai izdevies panākt pagarinājumu termiņam, līdz kuram praksē jāievieš Moneyval rekomendācijas.

Top komentāri

Nešaubīgi
N
Nav grūti prognozēt, ka tagad, kad savulaik par krievu mafijas netīrās naudas atmazgāšanu pa asti dabūjusī Vienotības banda un Reirs ir Fuktukā atgriezuši savu ielikteni, pelēkais saraksts ir neilga laika jautājums.
Šitais ir mēsls.
Š
Liels mēsls
Logičeskijs
L
Pelēka vadība - pelēks saraksts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē