Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šuplinska: Nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās mācības varēs nodrošināt attālināti

Nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās varēs nodrošināt attālinātu mācību procesu, otrdien preses konferencē informēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa sacīja, ka šodien notikušas sarunas ar servisu E-klase, Uzdevumi.lv un Mykoob pārstāvjiem, kuri apliecinājuši, ka ir gatavi sadarboties pat divus, trīs mēnešus, ja būs tāda nepieciešamība.

Arī Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks norādīja, ka nodrošināt mācību procesu attālināti ir iespējams divas līdz pat sešas nedēļas, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Catlaks skaidroja, ka liels skaits skolēnu vecāku jau izmanto minētās platformas, kā arī piebilda, ka vēl pastāv platforma Soma.lv, kas ir digitālā mācību resursu krātuve, līdz ar to arī mācību līdzekļiem iespējams piekļūt attālināti - digitālā formā.

Tomēr Šuplinska atzina, ka ministrija pašlaik nav droša par to, vai visiem skolēniem mājās ir interneta pieslēgums un viedtālrunis, bet viņa atzīmēja, ka nepieciešamā aparatūra ir visās bibliotēkās.

Vienlaikus izglītības ministre atzīmēja, ka patlaban Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izsūta rekomendācijas vēstuli izglītības iestādēm, kā arī gatavo vēstuli augstākās izglītības iestādēm, kurā norādīs uz līdzīgiem drošības pasākumiem. Šuplinska iesaka izvairīties no zinātniskiem braucieniem vai konferenču apmeklēšanas valstīs, kuras atrodas "sarkanajā zonā", kā arī, ja būs nepieciešams, organizēt studijas attālināti.

Ministrijā informēja, ka arī Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina visas starptautisko programmu un projektu atbildīgās personas un dalībniekus rūpīgi izvērtēt riskus, un, pieņemot lēmumus par došanos mobilitātes vai citās projektu aktivitātēs uz ārzemēm, sazināties ar VIAA starptautisko programmu koordinatoriem.

Ministre preses konferencē sacīja, ka "ļoti sarežģīts jautājums" pašlaik ir ap bērnudārziem, jo tajos nevar veikt mācības attālināti, un tādā gadījumā ar bērnu mājās jāpaliek kādam no vecākiem. "Kamēr ir kontrolēta šī vīrusa izplatība, neakcentējam un nesaasinām uzmanību, bet, tiklīdz būs kādas izmaiņas, tad, visticamāk, tā pirmsskolas izglītības iestāde būs slēgta," stāstīja Šuplinska.

"Ir divu valstu grupas - "sarkanā zona", kur ir nekontrolēta vīrusa attīstība, un valstis, kur tā ir kontrolēta. Kamēr esam kontrolētajā pusē un saslimšanas gadījumi nepārsniedz kādu skaitli, papildu pasākumi tiks ieviesti ļoti mēreni," pauda ministre. Taču, ja būs pirmie signāli, kad nav skaidrs, kā cilvēki inficējušies ar Covid-19, "arī izglītības jomā pastiprināsies visi pasākumi," norādīja miniestre.

Vaicāta, vai attālinātās mācības var ietekmēt arī centralizēto eksāmenu kārtošanu, Šuplinska stāstīja, ka ir pieredze kārtot eksāmenus attālināti, bet zināma pārstrukturēšanās notiktu. Nedaudz apdraudēta esot eksāmenu mutiskā daļa, bet rakstiskajai daļai šķēršļu neesot.

Tāpat ministre sacīja, ka pedagogu atalgojumu attālinātās mācības neietekmēs, jo arī tas prasot sagatavošanās darbu.

Ministre uzsvēra, ka patlaban Latvijā visas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. No 16.marta līdz 20.martam pavasara brīvlaikā dosies 1. līdz 11.klašu skolēni, bet no 23.marta līdz 27.martam - 12.klašu skolēni.

Skolas tiek aicinātas izvērtēt nepieciešamību organizēt masu pasākumus, kā arī regulāri informēt skolēnus, vecākus un pedagogus par nepieciešamajiem profilakses pasākumiem, tajā skaitā strikti ievērot personisko higiēnu un skolas telpu uzkopšanas regularitāti.

Lai ierobežotu koronavīrusa Covid-19 turpmāku izplatību, ikviens vecāks aicināts ļoti atbildīgi izturēties un ievērot atbildīgo dienestu rekomendācijas neapmeklēt vīrusa skartās valstis. Patlaban aktīvs ir stingrs aicinājums neapmeklēt sešas valstis - Itāliju, Japānu, Dienvidkoreju, Ķīnu, Irānu un Singapūru, bet vēl par daudzām citām pasaules valstīm ir ieteikums izvērtēt nepieciešamību tās apmeklēt.

Ja skolēns būs apmeklējis kādu no vīrusa riska skartajām valstīm, bērniem pēc atgriešanās būs jānodrošina 14 dienu karantīna.

Jau vēstīts, ka koronavīrusa dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Latvijā līdz šim apstiprināti astoņi saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, no tiem pēdējie septiņi ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem Covid-19 pacientiem slimība norit vieglā formā.

Top komentāri

Seska Smaka
S
Šaubām nav pamata.Pandoras lādi var atvērt jeb kurā attālumā.
Dziesmu svētki?
D
Attālināti arī Dziesmu svētki? Skates vēl varētu pēc tā paša parauga kā vērtē diasporas kolektīvu video.
skats no malas
s
Smuka viņa nav, kas nav, tas nav, bet glupa gan, kas ir, tas ir...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē