Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šuplinska: Profesionālās un augstākās izglītības iestādēs iespējams mācību gada pagarinājums

Profesionālo un augstāko izglītības iestāžu audzēkņiem ir iespējams mācību gada pagarinājums, izriet no izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) sacītā intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes.

Vaicāta, vai mācību gads turpināsies jūnijā vai noslēgsies kā bija iecerēts pirms krīzes, Šuplinska uzsvēra, ka pateikt simtprocentīgi šobrīd ir grūti, bet par gada pagarinājumu vismaz vispārizglītojošajās skolās netiek domāts.

"Drusku cita situācija ir tieši profesionālajā izglītībā, augstākajā, kur patiešām atsevišķas kvalifikācijas prakses, nobeiguma darbi, kas ir saistīti ar ļoti lieliem praktiskajiem darbiem - medicīnā, veterinārmedicīnā, ļoti daudzās mākslās, atsevišķās programmās inženierzinātnē. Tur noteikti būs arī šie pagarinājumi," sacīja ministre.

Vaicāta, vai tas jau ir zināms, vai atkarīgs no vēl kādiem aspektiem, ministre minēja Rīgas Tehnisko universitāti, sakot, ka tā jau ir paziņojusi, ka savu mācību gadu atsāks tikai no 15.septembra. "Ir skaidrs, ka augstākajā izglītībā, kur nav iespējams šobrīd tīri klātienes procesā organizēt šos laboratorijas darbus, citas praktiskās nodarbības, būs ilgāks tieši sesijas grafiks," uzsvēra ministre.

RTU gan aģentūrai LETA uzsvēra, ka universitāte neatsāks mācību gadu no 15.septembra, bet gan 2019./2020.akadēmiskā gada pavasara semestri pagarina līdz 14.augustam, bet jauno 2020./2021.studiju gada rudens semestri gatavojas sākt 14.septembrī.

Kā vēstīts, martā Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes Ārstniecības programmas pēdējā kursa studenti vērsās pie atbildīgajām amatpersonām, paužot bažas par iespēju paredzētajā laikā absolvēt studijas, skaidrojot, ka ārkārtējās situācijas laikā ir atceltas prakses, liegta pieeja ārstniecības iestāžu arhīviem un nav skaidra arī valsts eksāmenu organizēšanas kārtība.

LU studentos bažas radījis arī tas, ka LU un Rīgas Stradiņa universitāte šajā ārkārtējā situācijā varētu pieņemt atšķirīgus eksaminācijas risinājumus. Arī līdz šim eksāmeni rīkoti pēc konkrētās universitātes ieskatiem, tomēr vēstules autori uzskata, ka šajā situācijā risinājums būtu jārod viens, lai garantētu, ka nevienam studentam nebūs problēmu laikus iestāties rezidentūrā.

Kopumā 58 Ārstniecības programmas 6.kursa studentu parakstītā vēstule, kas izsūtīta 24.martā, adresēta premjeram Krišjānim Kariņam (JV), izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) un veselības ministrei Ilzei Vinķelei (AP).

Komentējot studentu bažas, LU Medicīnas fakultātes dekāns, profesors Valdis Folkmanis aģentūrai LETA toreiz sacīja, ka LU Medicīnas fakultāte uztur tiešu komunikāciju ar atbildīgajām ministrijām, kā arī veiks visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu studiju programmu apguvi pilnā apjomā.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) medijiem 31.martā uzsvēra, ka medicīnas studenti savās bažās nav vieni. "Izprotot medicīnas studentu bažas un rūpes par savu izlaiduma gadu, vēlos norādīt, ka viņi savās bažās nav vieni. Tieši tāpat par to uztraucas arī nenotikušo Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki, tādas pašas bažas ir 12.klašu skolēniem un mūsu uzņēmējiem. Līdz ar to es vēlos norādīt - es dzirdu šīs bažas, bet diemžēl ir jautājumi, uz kuriem ne vien Latvijas valsts, bet arī visā pasaulē cilvēki vēl nevarēs sniegt," viņa pauda.

Ministre uzsvēra, ka jebkuri ierobežojumi var tikt mīkstināti un noņemti tad, kad ir gūta pārliecība, ka tas ir droši sabiedrības veselībai, piebilstot, ka šajā gadījumā ļoti cer uz medicīnas studentu absolūtu izpratni.

"Kamēr tas nav droši, tikmēr mums visiem būs diemžēl jāsadzīvo ar šīm pagaidu neērtībām, kuras es ceru, ka mēs tomēr divu mēnešu laikā varēsim mazināt," rezumēja ministre.

pievienota 5.rindkopa ar Rīgas Tehniskās universitātes precizējumu

Top komentāri

Žīga
Ž
Jābeidz tiražēt šitās sproggalves demagoģiju. Katru dienu kaut ko izgvelž, lai imitētu darbību.
vēlreiz
v
ir īstais mirklis likvidēt IZM
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē