Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tirgotāju asociācija: Nepieciešams samazināt PVN ēdināšanā

Ja tiktu veiktas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes izmaiņas, to samazinot ēdināšanā, tie uzņēmumi, kas Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA) pārstāv HoReCa sektoru, ir gatavi samazināt ēdienu produkcijas cenas par aptuveni 6%, uzsver LTA valdes vicepriekššēdētājs Dainis Domiņš. "Tas noteikti veicinātu apgrozījumu un no ienākumiem palielinātos ieņēmumi nodokļu veidā Valsts kasē," prognozē Domiņš.

LTA sola, ka liktu uzsvaru uz to, lai nodokļu samazināšanas iespaidā maltītes kļūtu pieejamākas visai sabiedrībai. Samazinot PVN ēdināšanā, tas neapšaubāmi atstātu ietekmi uz cenām un būtu lielākas iespējas strādājošiem izvēlēties siltu ēdienu sabiedriskās ēdināšanas iestādē, nevis pusdienas ņemt līdzi no mājām. Savukārt brīvdienās ģimenes biežāk varētu atļauties kopīgas maltītes restorānā. Samazināts PVN nodrošinātu arī pilnvērtīgāku ēdienu izglītības iestādēs, jo esošā noteiktā cena ir ļoti zema, pie tam no šīs summas jāsedz arī darbinieku algas.

"Cenā ir iekļautas ne tikai produktu izmaksas, algas, bet arī visi komunālie pakalpojumi, elektroenerģijas tēriņi, telpu noma – ēdināšana ir joma, kur salīdzinoši lielas izmaksas un darbaspēka nodokļu īpatsvars arī ir liels. Ēdienu gatavošanā tiek izmantots roku darbs, šajā procesā nevar nodarbināt robotus un lietot tikai tehniskas iekārtas, iznākums atkarīgs tieši no pavāra prasmēm. Skolu ēdināšanā valsts noteiktā dotācija gadiem ilgi nav mainījusies, un ēdinātāji nevar cenu veidot paši atbilstoši izmaksām. Jāizmanto arī lielākoties paaugstinātas kvalitātes produkti, protams, tie arī ir dārgāki. Izmaksu īpatsvars kopumā ir ļoti liels. Ja samazinātu PVN, tas atvieglotu situāciju, summu varētu novirzīt pēc nepieciešamības – vai nu darba spēka vai produktu izmaksām," norāda Ilona Dreimane, Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārtikas tehnoloģe.

Arī tiekoties nodokļu attīstības komitejā, ko vada Atis Zakatistovs (KPV LV), LTA aktualizēja PVN samazināšanas nepieciešamību ēdināšanā. LTA prezidents Henriks Danusēvičs uzdeva jautājumu, kāda ir nostāja attiecībā par šo samazinājumu. Atbilde – attīstības komitejas dienas kārtībā ir jautājums par PVN samazināšanu vispār. Atis Zakatistovs uzsvēra, ka komiteja ir koordinējoša vieta un patlaban nodokļu attīstības komitejas darbs ir vairāk virzīts 2020. gada budžetam.

Attiecībā uz ēdināšanas jomu, nodokļa samazinājums legalizētu algas daudzos uzņēmumos, kur līdz šim tā bijusi problēma. Komiteja arī piekrita tam, ka šāds lēmums par nodokļa samazināšanu ietekmētu cenas. Latvijas iedzīvotāji noteikti iegūtu no samazinātā PVN ēdināšanā. Attīstības komiteja rosināja LTA veidot dialogu ar pārējām abām organizācijām, kas apvieno ēdinātājus – LVRA un Latvijas restorānu biedrību šajā jautājumā.

Top komentāri

Par maizi - 21%, krogā - 12%
P
Tas būtu interesanti, ja pensionāram par maizi būtu jāmaksā 21%, bet restorānā par smalku maltīti - samazinātā likme.
Augsti darbaspēka nodokļi
A
Ēdināšanas iestāžu problēma ir pārāk augstie darbaspēka nodokļi. Un to nevar risināt ar PVN samazināšanu.
oskars
o
Neticu , ka samazinot PVN , kaut kas klus letak ... tirgonu alkatibai nav robezu ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē