Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zatlers: Brīvības pieminekļa izgaismošanas projektu plānots pabeigt līdz 2020. gada 18. novembrim

Brīvības pieminekļa izgaismošanas projektu plānots pabeigt līdz 2020. gada 18. novembrim, aģentūru LETA informē bijušais Valsts prezidents un Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Valdis Zatlers.

Par būtisku Zatlers uzskata ievērot pieminekļa aizsardzības labo praksi, tāpēc jāsadarbojas ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Ikdienā pieminekļa uzturēšanu veiks Rīgas pieminekļu uzturēšanas aģentūra un apsaimniekotājs. Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondam jānodarbojas ar projekta apspriedi un realizāciju, sacīja bijušais valsts prezidents.

Noslēgtais līgums risina konceptuālus jautājumus un nostiprina sadarbības principus, par kuriem puses vienosies realizācijas gaitā. Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds ir apņēmies izstrādāt projektu, vākt finansiālos līdzekļus ziedojumu veidā un informēt sabiedrību par projekta izstrādes gaitu, apgalvo Zvērināts advokāts un Brīvības pieminekļa fonda valdes loceklis Sandis Bērtaitis.

Izstrādāts optometrisks trīs dimensiju modelis, kas ir priekšnnoteikums apgaismojuma projektēšanai un ierīkošanai.

Pašlaik pieminekļa izgaismošanas projektam saziedoti 16 633 eiro, starp juridisko personu ziedotājiem ir arī AS Swedbank.

Sadarbības projektu savstarpēji noslēdza Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds, kuru pārstāvēja Zatlers, Nacionālās kultūras mantojuma pārvalde, kuru pārstāvēja Juris Dambis, Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda valdes loceklis un pieminekļa izgaismošanas fonda loceklis Pēteris Cielavs un Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas pieminekļu aģentūra, kuru pārstāvēja Guntis Gailītis.

Pieminekli nepieciešams uzturēt labā tehniskā stāvoklī, jo tas ir restaurēts, aprūpēts un ir nepieciešams to izgaismot. Ideja aizstāt izgaismošanas projektu un izlikt prožektorus, kas apspīd pieminekli nav risinājums, jo 2006. gadā tas ticis mēģināts, bet rezultāts bijis apgaismošana, ne izgaismošana, pauž Gailītis.

Pieminekli plānots izgaismot katru dienu, bet tam būs trīs dažādas noskaņas - ikdienas apgaismojums, kas iedegsies līdz ar tumšā laika iestāšanos, svētku izgaismojums, kuru izmantos valsts svētkos vai citos svinīgos pasākumos, arī ar valsts protokolu saistītos sarīkojumos, kā arī īpašais apgaismojums, kas radīs brīnumainu un māksliniecisku noskaņu.

Izgaismošanas fonds līdztekus Brīvības pieminekļa izgaismošanai veicinās likuma pieņemšanu par Brīvības pieminekli un Brāļu kapiem, kā arī apņemas rosināt sabiedrības interesi par Brīvības pieminekli, tā vēsturi un simbolisko lomu dažādos vēstures posmos.​

Papildināts ar pēdējo rindkopu

Top komentāri

Nu
N
Tās zaļās xmasu lampiņas no pieminekļa ir beidzot aizvāktas? tas tomēr ir mākslinieka veidots darbs, nevis Rīgas stabs, ko var dekorēt visādi martinsoni.
oskars
o
man nav skaidrs viens .... kadel projektu par gaismeklu izvietosanu , nevar radit piemeram menesa laika ? Ja labi gribetu , tad varetu mierigi ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē