Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ZM: Latvija nepiekrīt EK priekšlikumam par 2024.gada nozvejas kvotām Baltijas jūrā

Latvija nepiekrīt Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam par 2024.gada nozvejas kvotām Baltijas jūrā, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) uzsver, ka Latvija it īpaši nevar piekrist EK priekšlikumam par reņģu zveju Baltijas jūras centrālajā daļā un Botnijas līcī, kā arī par nepamatoti un kritiski samazinātajām brētliņu zvejas iespējām.

"Zinātnieku rekomendācijas neparedz tik radikālus zvejas ierobežojumus, un pilnīgi noteikti nerekomendē zvejas slēgšanu," teic Krauze, piebilstot, ka EK nav izsvērusi iespējamo lēmumu ietekmi uz zvejniecību, un tas izraisījis dziļu zivsaimnieku sašutumu.

Viņš atzīmē, ka ceļā uz ilgtspējīgu ekonomiku ir svarīgi saglabāt bioloģisko daudzveidību Baltijas jūrā, tādēļ pēdējos gadus Baltijas jūras valstu zivsaimnieki, tostarp arī Latvijas, rūpīgi ievēro zinātnieku sniegtās rekomendācijas par zivju krājumu ilgtspējīgu un pārdomātu izmantošanu.

"Līdz šim ieviestie ierobežojumi zivju krājumu saglabāšanā ir bijuši sabalansēti, nav sagādājuši pārmērīgu administratīvo slogu un arī nav sagrāvuši zivsaimniecības pamatus. Zvejnieki vienmēr ar sapratni uztvēruši nozvejas kvotas, īpaši, ja tās palīdz aizsargāt apdraudētās zivju sugas," uzsver Krauze.

Viņš iesaka EK paļauties uz reģionālās sadarbības platformas "Baltfish" rekomendācijām, kurās tiek ņemta vērā dažādu valstu specifika un prakse. 

"Tikai kopīga un pārdomāta rīcība var sniegt apmierinošus rezultātus visiem zvejniecības procesā iesaistītajiem un virzīt mūs uz ilgtspējīgu ekonomiku," norāda ministrs.

ZM informē, ka ministrs Latvijas nostāju darīs zināmu arī oktobrī plānotajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē.

Jau ziņots, ka EK ir ierosinājusi mainīt vairākas pieļaujamās nozvejas kvotas Baltijas jūrā, tostarp par 7% palielināt laša zvejas iespējas Somu līcī, savukārt par 15% samazināt laša nozvejas galvenajā baseinā un par 20% - reņģes nozvejas Rīgas līcī.

Tāpat vēstīts, ka piektdien starptautiskās Baltijas jūras konferences "Mūsu Baltijas jūra - ilgtspējīgas nākotnes ceļi" laikā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas zvejnieki piketējot pauda neapmierinātību ar plānotajām nozvejas kvotām nākamajam gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē