Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Barnjē: ES neizliksies, ka risina Brexit sarunas

Eiropas Savienība (ES) nav noskaņota izlikties, it kā tā risinātu sarunas Brexit jautājumā, trešdien sacīja ES vecākais Brexit sarunvedējs Mišels Barnjē, šādi paužot brīdinājumu Londonai par konkrētu priekšlikumu trūkumu. "Tas pavisam notikti nav jautājums par izlikšanos, ka notiek sarunas," Eiropas Parlamentā (EP) brīdināja diplomāts.

"Šajās ārkārtējās un sarežģītajās sarunās īstenot procesu atbildīgi ir mūsu uzdevums," viņš sacīja EP deputātiem.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers savukārt brīdināja - risks, ka Lielbritānija ES varētu pamest bez vienošanās, ir ļoti reāls.

Bezvienošanās Brexit "varbūt ir Apvienotās Karalistes izvēle, bet tā nekad nebūs mūsu", atbildību šāda scenārija gadījumā uz britiem novirza Junkers. "Man nav sentimentālas pieķeršanās [Ziemeļīrijas robežas] pagaidu risinājumam," norādīja Junkers, vienlaikus uzsverot, ka mērķis, kam tas kalpo, viņam ir svarīgs.

"Es lūdzu Lielbritānijas premjerministru [Borisu Džonsonu] konkretizēt alternatīvos risinājumus, kādus viņš saredz," aicināja Junkers.

Tā dēvēto pagaidu risinājumu paredz Džonsona priekšteces Terēzas Mejas panāktā Brexit vienošanās, ko Lielbritānijas parlaments trīs reizes ir noraidījis. Pašreizējās vienošanās pretinieki norāda, ka tā uz nenoteiktu laiku atstāj Lielbritāniju pakļautu ES normām un pat apdraud valsts vienotību.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoša daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Top komentāri

rikitikitavi
r
Tam nav nekādas nozīmes vairs: Lielbritānija izies no ES 31.10.19 bez vienošanās. Apēdiet realitāti Džonsona un Trampa nīdēji un Vienotības troļļi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē