Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bijušais NBS komandieris: Militārās operācijās Gazas joslā iespējami lieli civilie upuri

Ja Izraēla sāks militārās operācijas Gazas joslas pilsētās ar konvenciālajiem ieročiem, noteikti gaidāmi ļoti lieli civilie upuri, aģentūrai LETA pauda bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Lai arī daļa ekspertu uzskata, ka Izraēlas sauszemes spēki ieies Gazas joslā, Graube vērsa uzmanību, ka pēdējais Izraēlas paziņojums bija par Gazas joslas aplenkšanu, kas ir paveicams - vieglāk sauszemes sektorā un nedaudz sarežģītāk realizējams gar jūras robežu.

"Militārās operācijās pilsētās izmantojot konvenciālos ieročus, būs ļoti lieli civilie upuri. Par to šaubu nav, jo "Hamas" un pārējās teroristu organizācijas nedarbojas kā militāras vienības no bāzēm vai kazarmām. Tās ir nelielas grupas, kas savācas kopā un pilda uzdevumus. Viņi dzīvo šajā intensīvās apbūves vidē ar ļoti augstu iedzīvotāju koncentrāciju," norādīja eksperts.

Lai iznīcinātu šo organizāciju štābus vai citus objektus, ir jābūt ļoti precīziem raķešu triecieniem. Ņemot vērā, ka ir runa par lielas militāras teroristu organizācijas iznīcināšanu, tad Izraēlai šī operācija būs jāveic daudz intensīvāk un tas noteikti radīs civilos upurus. Tad savukārt ir starptautiski grūti prognozēt, kāda būs tālākā eskalācija reģionā, vērtēja Graube.

Līdz šim Izraēla Gazas joslā veica tādus kā dūrienus vietās, kur, piemēram slēpušies organizācijas vadoņi. Tagad Izraēlas sabiedrības prasa un situācija kopumā prasa agresīvāku un aktīvāku rīcību, norādīja Graube.

Vaicāts, vai efektīvāka nebūtu specvienību plašāka iesaiste, Graube atbildēja, ka specvienību iesaistīšana blīvi apdzīvotā vietā kaujinieku likvidēšanai un ķīlnieku atbrīvošanai ir ļoti sarežģīta. Iekļūšana urbānā vidē ar mazām ieliņām ir viena lieta, bet iziešana ir ļoti sarežģīta, norādīja Graube, atgādinot par ASV jūras kājnieku neveiksmi 1993.gadā Somālijā, pie Mogadīšu.

"Jautājums, kāds būs Izraēlas stratēģiskais mērķis. Ieņemt pilnībā visu Gazas sektoru nav iespējams, jo tik urbānā vidē uz katru māju posteni nenoliksi. Jautājums ir par to, ar ko Izraēla saprot šo karu un uzvaru. Viņu taktiku par uzvaras sasniegšanu vēl redzēsim tuvāko dienu, nedēļu un varbūt pat mēnešu laikā, proti, vai uzvara būs teroristu līderu, ieroču glabāšanas vietu un aģentūras tīkla sagraušana," norādīja Graube un piebilda, ka nav izslēdzami arī Izraēlas uzbrukumi Irānas teritorijai.

Gazas joslas jeb Gazas sektora 365 kvadrātkilometros dzīvo aptuveni divi miljoni palestīniešu, kas to padara par vienu no blīvāk apdzīvotajām vietām uz planētas.

Kā ziņots, "Hamas" un "Islāma džihāda" teroristi sestdienas rītā sāka iebrukumu Izraēlā, kura laikā noslepkavoti vismaz 700 izraēliešu. Starp upuriem absolūtais vairākums ir civilpersonas, un tikai 44 ir karavīri.

Palestīniešu teroristi paziņojuši, ka sagrābuši arī vairāk nekā 130 ķīlniekus, kas nogādāti Gazas joslā. Viņu vidū ir gan militārpersonas, gan civilisti, tajā skaitā sievietes, bērni un gados veci cilvēki.

Izraēlas varasiestādes iepriekš ziņoja, ka valsts teritorijā līdz šim likvidēti 400 kaujinieki, bet vairāki desmiti saņemti gūstā.

pievienota 6.-7. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē