Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Džonsons: Ja vienošanās ar ES netiks panākta līdz 15. oktobrim, sarunas turpināt nav jēgas

Ja vienošanās par brīvo tirdzniecību ar Eiropas Savienību (ES) netiks panākta līdz 15. oktobrim, Lielbritānijas un ES sarunas turpināt nav jēgas, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Jāpanāk vienošanās par brīvo tirdzniecību ar mūsu draugiem no Eiropas Savienības līdz Eiropadomes sanāksmei 15. oktobrī, ja [gribam], lai tā stājas spēkā līdz gada beigām," sacījis Džonsons, kura izteikumus izplatījusi Lielbritānijas premjera kanceleja.

"Nav jēgas domāt par termiņu pēc tam. Ja mēs nespēsim vienoties līdz šim termiņam, tad es neredzu, ka starp mums būs brīvās tirdzniecības līgums, un abām pusēm tas jāpieņem un jāvirzās uz priekšu," uzsvēris Lielbritānijas valdības vadītājs.

Arī Brisele iepriekš likusi saprast, ka vienošanās par tirdzniecību jāpanāk līdz 15. oktobrim, ņemot vērā laiku, kas nepieciešams tulkošanai un ratifikācijai.

Džonsons sacījis, ka arī gadījumā, ja vienošanās ar ES netiks panākta, Lielbritānija "vareni uzplauks", pat ja savstarpējā tirdzniecība starp Lielbritāniju un ES notiks ar tādiem pašiem noteikumiem kā starp ES un Austrāliju. Tirdzniecība starp ES un Austrāliju notiek atbilstoši Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem un muitas tarifiem.

Lielbritānijas premjers norādījis, ka vienošanās varētu tikt panākta, ja ES mainītu savu nostāju.

"Mēs nevaram piekrist un nepiekritīsim pamatlietām attiecībā uz to, ko nozīmē būt neatkarīgai valstij, lai iegūtu šo [vienošanos[,"  uzsvēris Džonsons.

Izredzes, ka vienošanās netiks panākta, krasi pieaugušas, jo Londona uzstāj uz pilnīgu neatkarību lēmumu pieņemšanā par valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem. Problemātisks ir arī zvejniecības jautājums.

Lielbritānija pārmet ES, ka tā izvirza Londonai tādas prasības, kādas nav attiecinājusi uz citām valstīm, ar ko blokam ir brīvās tirdzniecības līgumi.

Lielbritānijas pēc Brexit sarunu delegācijas vadītājs Deivids Frosts norādījis, ka Lielbritānija nepieļaus kompromisus jautājumā par kontroli attiecībās uz tās likumiem.

"Mēs nepieņemsim nosacījumus, kas dod viņiem kontroli pār mūsu naudu vai veidu, kādā organizējam lietas šeit, Lielbritānijā, un tam nevajadzētu izsaukt pretrunas," sacījis Frosts intervijā laikrakstam Mail on Sunday.

Lai gan Lielbritānija ES atstāja jau 31.janvārī, līdz gada beigām ilgst pārejas periods, kura laikā cita starpā jāpanāk vienošanās par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Ja vienošanos neizdosies panākt, abu pušu attiecības tirdzniecībā turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi.

Paredzēts, ka kārtējais pēc Brexit sarunu raunds sāksies otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē