Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iespaidīgs panākums: SpaceX izdodas sinhroni nosēdināt divus Falcon Heavy starta paātrinātājus

Miljardiera Īlona Maska kompānija SpaceX veiksmīgi izmēģinājusi līdz šim pasaulē jaudīgāko nesējraķeti Falcon Heavy, kas izplatījumā spēj nogādāt līdz pat 64 tonnām smagu kravu. Īpaši iespaidīgs skats bija abu raķetes starta paātrinātāju, kas būtībā ir Falcon 9 raķetes, sinhornā atgriešanās uz sauszemes. Centrālais paātrinātājs, kuram bija jānosēžas uz platformas jūrā, avarēja, vēsta CNN.

To, kā Maska dibinātā kompānija ar šova elementiem izmēģina jauno raķeti un nogādā izplatījumā manekenu Speismenu, kurš turklāt sēž elektroautomašīnā Tesla Roadster, SpaceX tiešraidē vēroja aptuveni trīs miljoni cilvēku, bet daudzi bija devušies uz Floridu, lai iespaidīgajam skatam būtu liecinieki klātienē.

Pats miljardieris, kurš iepriekš izteicās, ka izmēģinājums būs vai nu "labs raķetes starts, vai lieliska uguņošana", pēc tam, kad izmēģinājums tomēr bijis veiksmīgs, neslēpa savu sajūsmu: "Es joprojām mēģinu aptvert visu, kas noticis, jo tas man aizvien šķiet diezgan sirreāli."

Masks neslēpa, ka līdz pat pašam startam nebija pārliecības, ka viss noritēs kā iecerēts. 

Par divu starta paātrinātāju sinhrono nosēšanos Kenedija vārdā nosauktajā kosmosa centrā Masks izteicās, ka tā "ir visaizraujošākā lieta, ko jebkad esmu pieredzējis".

Kamēr Speismena tālākais liktenis, ja Maskam izdosies realizēt savu ieceri, būs riņķot orbītā ap Sauli, SpaceX raķetes veiksmīgais starts nozīmē jaunu apvāršņu pavēršanu gan kompānijai, gan visai kosmosa izpētes jomai kopumā. Abi sānu starta paātrinātāji, kas veiksmīgi nogādāti atpakaļ uz sauszemes, jau iepriekš vairākkārt izmantoti. Pirms nozarē darbību sāka SpaceX ar mērķi pamatīgi samazināt kosmisko lidojumu izmaksas, kosmosa izpētes aģentūru rīcībā esošās nesējraķetes bija vienreiz lietojamas, un katram lidojumam vajadzēja būvēt jaunu.

Top komentāri

Karlis
K
Malaci! Visu cienu!.Lai ASV uznemejiem veicas talakajas darbibas un kosmasa apgusana.
Johaidi
J
To var tikai Amerika ! ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē