Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijas premjers: Brisele nevar diktēt koalīcijas sastāvu dalībvalstīs

Brisele nevar noteikt, kādas koalīcijas būtu jāveido Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentos, ceturtdien paziņojis Igaunijas premjerministrs, Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass, komentējot viņam adresēto Eiropas Liberāļu un demokrātu alianses (ALDE) deputātu frakcijas vadītāja Eiropas Parlamentā, bijušā Beļģijas premjerministra Gija Verhofstata aicinājumu neveidot valdošo koalīciju ar Konservatīvo tautas partiju (EKRE).

"Ne jau Brisele apstiprina koalīcijas - spēku sadalījumu nosaka augstākais varas nesējs," žurnālistiem sacījis Ratass, piebilstot, ka uz Verhofstata vēstuli vēl nav atbildējis, bet noteikti to izdarīs.

Iepriekš Igaunijas premjers uzsvēris, ka šai jautājumā viņam atbalstu apliecinājuši "daudzi ALDE premjerministri", rakstīja Postimees.

"Igaunijas iedzīvotāji - mūsu augstākā vara - ir parādījuši, kādu viņi grib redzēt 14.Rīgikogu sastāvu, un mēs turamies pie tā, ko pateikuši Igaunijas iedzīvotāji. Nav pieņemami, ja Brisele sāks diktēt, kādai būtu jābūt mūsu jaunajai koalīcijai," viņš norādījis.

Vienlaikus Ratass mierinājis Igaunijas sabiedrību, ka Centra partija "nedomā krist galējībās" un nav pārskatījusi savu nostāju attiecībā uz Igaunijas drošību un ārpolitiku.

Jau ziņots, ka Verhofstats elektroniskā pasta vēstulē Ratasam nodēvējis EKRE par "ekstrēmu labējā spārna politisko partiju, kas atgādina Eiropas fašistiskos režīmus" un paudis viedokli, ka sadarbība starp Centra partiju un EKRE būtu "kaitīga Igaunijas sabiedrībai un valsts ģeopolitiskajai pozīcijai, un nodarītu nelabojamu kaitējumu mūsu lieliskajai sadarbībai liberālajā ģimenē".

Eiropas Liberāļu un demokrātu aliansē ir apvienojušies liberālie un centriskie spēki. No Igaunijas šajā apvienībā ir divi politiskie spēki - Reformu partija un Centra partija.

3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā Tēvzeme - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

Reformu partija pagājušajā nedēļā uzaicināja Centra partiju sākt sarunas par valdības veidošanu, taču Centra partija šo priekšlikumu noraidīja. Pēc tam Reformu partija paziņoja, ka ir gatava sākt sarunas ar Tēvzemi un SDE, taču uzaicinājumu pieņēma tikai SDE. Savukārt Centra partija pirmdien nolēma uzaicināt sākt sarunas par valdības veidošanu EKRE un Tēvzemi, un abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma.

Centra partija, EKRE un Tēvzeme otrdien sāka sarunas par valdošās koalīcijas veidošanu un ir paziņojušas, ka jau panākušas vienprātību ārpolitikas un drošības jautājumos, kā arī lauksaimniecības jautājumos.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida iepriekš solījusi, ka jaunās valdības veidošanu vispirms uzticēs parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas priekšsēdētājam, tātad - Reformu partijas līderei Kajai Kallasai.

Pašreizējo Ratasa vadīto valdību veido Centra partija, Tēvzeme un SDE.

Top komentāri

Brisele diktēt nedrīkst.
B
Diktēt DRĪKST tikai MASKAVA. Inaugijas premjers 50 gudu diktātu ir PIEMIRSIS vai NEZIN. P.S. Inaugija - tā kādreiz TV Pornorāmā Irāna Makārova Igauniju sauca. Šī kundze bija daudzu daiļrunas pērļu autore. Šajā komentārā tikai dažas.
Eva
E
Visu laiku slavēju igauņus par pragmatismu, bet liekas, ka šoreiz arī viņiem būs grūta izvēle, un populisms un nacionālisms ir nomācis veselo saprātu. Domāju, ka gan jau tas nav galīgais variants, un iespējami dažādi taktiski gājieni
Gunārs
G
Igauņu "Saskaņa" kopā ar galēji labējiem, tas kaut kā neiet kopā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē