Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kariņš: Latvija un Japāna ir ieinteresētas ciešākā sadarbībā

Latvija un Japāna ir ieinteresētas ciešākā sadarbībā, uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), informēja Ārlietu ministrijā (ĀM)

Kariņš šonedēļ oficiālā vizītē uzturējās Japānā, kuras laikā Tokijā tikās ar Japānas ārlietu ministri Joko Kamikavu.

Tikšanās laikā Latvijas un Japānas ārlietu ministri uzsvēra, ka Latvija un Japāna ir līdzīgi domājošas valstis, kuras vieno cieņa pret demokrātiskām vērtībām un likuma varu. Kariņš pateicās Japānai par tās atbalstu Ukrainai, tostarp tās G7 prezidentūras laikā. Viņš atzinīgi novērtēja iniciatīvu rīkot konferenci Ukrainas atjaunošanai, kas 19.februārī norisināsies Tokijā.

Sarunas laikā Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka drošība Eiropā un drošība Indijas un Klusā okeāna reģionā ir cieši saistītas, tādēļ ir svarīgi līdzīgi domājošām valstīm veidot spēcīgu sadarbību, lai stiprinātu noteikumos balstīto starptautisko kārtību.

Ministri pārrunāja drošības jautājumus Indijas un Klusā okeāna reģionā, tostarp Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumu radītos draudus. Amatpersonas uzsvēra, ka nav pieļaujams ar spēku mainīt "status quo" Taivānas šaurumā un ir jāsargā brīvas kuģošanas tiesības visā reģionā.

Ministri apsprieda arī divpusējās sadarbības jautājumus. Japānas ārlietu ministre pauda ieinteresētību meklēt ciešākas sadarbības iespējas ar Latviju drošības jomā, tostarp stratēģiskajā komunikācijā. Tika pārrunātas iespējas arī veidot aktīvāku ekonomisko sadarbību.

Kariņš pateicās Japānai par tās līdzšinējām investīcijām Latvijā un aicināja tās paplašināt, akcentējot banku sektoru, infrastruktūras projektus un ražošanu. Ministrs iepazīstināja Kamikavu ar pavadošo uzņēmēju delegāciju un mudināja meklēt iespējas stiprināt sadarbību aizsardzības tehnoloģijās, informācijas un komunikāciju tehnoloģijās un enerģētikā. Ārlietu ministrs ielūdza Japānas kolēģi ierasties vizītē Latvijā.

Oficiālās vizītes laikā Kariņš Tokijas Universitātē uzstājās ar lekciju par Latvijas skatījumu uz mūsdienu drošības izaicinājumiem, uzsverot nepieciešamību turpināt atbalstu Ukrainai kā ieguldījumu noteikumos balstītās starptautiskās kārtības stiprināšanā.

Latvijas ārlietu ministrs brīdināja, ja Krievija netiks apstādināta, tas būs iedrošinošs signāls citiem potenciālajiem agresoriem. Kariņš aicināja līdzīgi domājošos partnerus cieši sadarboties, tostarp ANO. Lekciju apmeklēja Tokijas Universitātes studenti, domnīcu pētnieki un diplomāti.

Vizītes laikā Latvijas ārlietu ministrs tikās arī ar ministru - galveno Ministru kabineta sekretāru Jošimasu Hajaši, Japānas parlamenta Latvijas sadraudzības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni un Japānas vadošajiem uzņēmējiem. Kariņš apmeklēja arī ASV 7.flotes bāzi Jokosukā.

Latvijas Ārlietu ministrs tikās ar Japānas ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācijas (JETRO) prezidentu Susumu Kataoku un Japānas biznesa federācijas ("Keidanren") Eiropas komitejas priekšsēdētāju Makoto Takašimu.

Tāpat Latvijas ārlietu ministrs atklāja Latvijas un Japānas uzņēmēju semināru, kurā Latvijas uzņēmēji Japānas uzņēmējdarbības pārstāvjus iepazīstināja ar sadarbības piedāvājumiem. Tiekoties ar abu organizāciju vadību, Kariņš pastāstīja par Latvijas ekonomikas prioritārajiem virzieniem, aicināja investēt lielākajos infrastruktūras un enerģētikas projektos, kā arī attīstīt mazo un vidējo uzņēmumu ražotnes sektoros ar augstu pievienoto vērtību.

Latvijas ārlietu ministrs tikās arī ar lielākajiem Japānas investoriem Latvijā - "Mitsui & Co" korporāciju un "Marubeni" korporāciju. Kariņš pateicās par esošajām investīcijām Latvijā un aicināja tās vēl vairāk paplašināt.

Kariņu oficiālajā vizītē Japānā pavadīja pārstāvji no SIA "Regula Baltija", SIA "AE Risinājumi", SIA "Pelegrin", SIA "Fortes" un SIA "Baltic Motorsport Promotion". Uzņēmēju vizīte notika ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē