Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SESTDIENAS CEĻOJUMI

Cilvēki ar dziesmu un virpuļdeju © DIENA(2)

Sūfiji ir laipni, pieklājīgi, vienmēr smaida, nekad nebļaustās, viņu vidū ir daudz izglītotu cilvēku, un vēl viņi dara mazus brīnumus. Ļoti iespējams, sūfiji ir vienīgie, kuri ar savu mācību var savākt kopā visu to neiedomājamo cilvēku, tautību, cilšu, valodu, domu un uzskatu jūkli, kas ir Sudāna.

Ciemos pie Kalnieša © DIENA

Ne tikai pils no slavenā 007 aģenta dēkām, pavisam īsts Makleodu klans un gandrīz neticami skaisti dabas skati jums atklāsies Skajas salā – braucot uz šo Skotijas pusi, jābūt gatavam arī uz tūristu pūļiem pat nesezonā un lietu, kas nekādi negrib klausīt laika prognozēm.

Lāču un ledus mala © DIENA

Te durvis mājām ir vaļā, lai pēkšņa leduslāča uzbrukuma gadījumā varētu paslēpties. Te var iemācīties atšķirt ledus veidus un izbaudīt tā bezgalīgo skaistumu, nejauši redzēt ziemeļblāzmu un skatīties uz dārzeņiem kā eksotiku. Svalbāra ir pavisam īpaša vieta – un ne tikai tāpēc, ka te nedrīkst ne piedzimt, ne nomirt.

Afrikāņi ar radiniekiem no Sīriusa © DIENA(1)

Bandiagaras kraujas vairāk nekā miljonu kvadrātkilometru plašās Āfrikas valsts Mali vidienē ir īsts dabas brīnums. It kā milža roka būtu nolēmusi izcelt milzīgu gabalu zemes no tā atrašanās vietas, bet pusceļā milzis nez kāpēc tomēr pārdomājis un atstājis izcelto blāķi simt metru augstumā. Tā nu šī krauja, biežāk pazīstama kā falaise, stiepjas divsimt kilometru garumā, un ik pa laikam pie tās dažādās spraugās ir pielipinātas un ielipinātas varbūt lielām putnu ligzdām, bet varbūt bišu stropiem līdzīgas būves ar skreju vienos sānos. Šajos stropos vietējie ļaudis apglabā savus mirušos. Taču gan šis ģeoloģiskais brīnums, gan jokainie kapiņi ir tīrais sīkums salīdzinājumā pat ar visas Āfrikas mērogā trakoti neparastajiem cilvēkiem, kas apdzīvo šo plakankalni un Gondo līdzenumu tās pakājē, visu apmēram četrus tūkstošus kvadrātkilometru plašo teritoriju apzīmējot ar kopēju nosaukumu – Dogonu zeme. Viena no pēdējām teritorijām Ziemeļāfrikā, ko deviņpadsmitajā gadsimtā sev pakļāva franči.

Busana - ostas un tempļu pilsēta © DIENA

Busanu pilnīgi noteikti varētu dēvēt arī par vasaras galvaspilsētu – līdzās gadsimtiem attīstītajai ostai un vienmēr apmeklētajiem budistu tempļiem šī Āzijas metropole piedāvā veselas sešas pludmales. Iepazīstot vietējo eksotiku, gan var nonākt arī smacējošos astoņkāja apkampienos un patiesi iemācīties novērtēt ūdens veldzi.

Rīgas galvenā nomale © DIENA(2)

"Ja gribi kaut ko izdarīt, tev pašam ir jārīkojas," šādas atziņas no Bolderājas iedzīvotāju mutes var dzirdēt bieži. Ne leģendu, ne spilgtu mirkļu un cilvēku šajā apkaimē netrūkst, taču vietējiem radusies sajūta, ka par mikrorajonu ne pašvaldība, ne valsts neinteresējas. Tāpēc pie vides un kultūras dzīves uzlabošanas viņi ķērušies paši.

Polijas kults © DIENA(9)

Ar nelielu iedvesmu Polijas ceļos var ne tikai atklāt elpu aizraujošus kalnus un takas un noķert izmirstošu sugu pārstāvjus, bet arī nogaršot valsti no dažādām pusēm un aptvert visnotaļ dažādas kultūras izklaides

Kā mēs pēdējos mohikāņus meklējām(5)

Mērķtiecīgi apceļot tieši pierobežu ir lielisks veids, kā saprast, kādā valstī vispār dzīvojam. Tas palīdz apkopot visas galējības – sastapt gan īstu kurzemnieciskumu, gan īstu latgaliskumu – un saprast, kas valstij un tās drošībai ir galvenais

Riests un miers © DIENA(1)

Arī ja līdz Papei neizdodas tikt ar pirmo mēģinājumu, galvenais ir šajā ceļā neapstāties, jo tad varēs ne tikai uzzināt, kas ir riesta bedres, un padot labrītu sumbram, bet arī iepazīties ar galveno papistu un līdz galam saprast lietuviešu vēlmi braukt uz Latviju.

Ja sāc barot putnus, tad turpini visu ziemu © DIENA(3)

Līdz ar ziemas un sala tuvošanos daudzi jūt vajadzību palīdzēt mazajiem draugiem un iekārto putnu barotavas. Patiesībā putniem tās nebūt nav nepieciešamas, toties cilvēkiem ļauj novērot spārnaiņus, iemācīties atšķirt to dažādās sugas un piedzīvot ne vienu vien interesantu mirkli.

Miķeļdienas ķirbītis vecākiem liek sacensties © DIENA(3)

Tuvojoties Miķeļdienai, sociālos tīklus pamazām pārplūdina vecāku vēstījumi par naktī ceptajiem kēksiņiem bērna rudens ražas tirdziņiem un dažādas izgreznotu dārzeņu figūru bildes. Taču tas ir tikai sākums – priekšā ir vēl masku balles un Ziemassvētki, kuriem vecākiem jāsāk gatavoties laikus. 

Pa Muromieša un latviešu lidotāju pēdām © DIENA(22)

Poēma par spārniem jeb pa Muromieša un latviešu lidotāju pēdām – uz Moņinu, bijušo militāro pilsētiņu, kuras lielākais lepnums, kopš 2011.gadā likvidēta slavenā Kutuzova kara lidotāju skola, ir aviācijas muzejs. Grandioza lidaparātu krātuve, ko šobrīd vienlīdz apdraud gan kapitālisms, gan politika.Kad draugiem sūkstos par aizķeršanos ar Krievijas vīzu iegūšanu, ļoti sasmīdinu kādu vēsturnieci.

Mācās, lai atgrieztos © DIENA(15)

Iet vienlaicīgi divās skolās, ar skolotāju sarunāties skaipā un mājasdarbus pirms nodošanas ieskenēt – tās ir tikai dažas no lietām, pie kā jāpierod ārzemēs dzīvojošo ģimeņu bērniem, kuri līdzās mītnes zemē apmeklētajai skolai izvēlas arī tālmācību. Šādu iespēju piedāvā vairākas Latvijas skolas, un tas dod priekšrocības un ļauj vieglāk iejusties atgriežoties, tomēr ne vienmēr ir viegli, un arī par programmu plusiem un mīnusiem domas dalās.

Biznesa tikšanās starpbrīžos © DIENA(1)

Par savu uzņēmumu daudzi tikai sapņo, tikmēr citi biznesu bīda, pat vēl sēžot skolas solā. Ik gadu tiek reģistrēti ap 800 skolēnu mācību uzņēmumu, liela daļa gan tikai atzīmei.

Amatpersonu virtuālo seju spožums un posts © DIENA(14)

Kādreiz, lai pārmītu pāris vārdu ar deputātiem vai ministriem, cilvēki gaidīja oficiālas vizītes, un arī tad šis prieks nebija lemts visiem, taču šodien ikvienam dota izdevība būt dialogā ar vēlamo amatpersonu – vienīgi virtuālajā vidē. Reizēm tādējādi var notikt vienkārša ideju apmaiņa vai dialogs, bet atsevišķos gadījumos tā var panākt pat grozījumus likumprojektos.

Gandrīz zirnekļcilvēki © DIENA(2)

Mammu, mammu, skaties, īsts Spaidermens! – iesaucās kāds zēns, redzot no mājas laižamies lejā industriālo alpīnistu. Saules akmenī strādājošie pie "zirnekļcilvēkiem" aiz loga jau esot pieraduši. Savukārt Panorama Plaza debesskrāpī, lai gan iedzīvotāji tiek brīdināti jau mēnesi iepriekš, vienmēr atrodas kāds, kas pa dzīvokli staigā pliks.

Šī ir Kamčatka, bērniņ! © DIENA(27)

Ēst ikrus ar karotēm brokastīs un mežā lielīgi iet garām bekām, laužot tikai tīras baravikas, iemācīties (ne)baidīties no lāčiem, kuriem var "nejauši" uzskriet virsū, un ceļojuma beigās nevis slavēt skaistumu, bet atzīties mīlestībā. Kamčatkai.

Padomju cilvēks ir miris © DIENA(59)

Latvijas PSR VDK zinātniskās izpētes komisijas un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta rīkotā zinātniskā konference LIELAIS BRĀLIS TEVI VĒ-RO: VDK un tās piesegstruktūras, kas bija veltīta 1991. gada Augusta puča izgāšanās 25. gadadienai un sekojošajai VDK likvidēšanai Latvijas Republikā, Rīgā notika no 11.