Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

SESTDIENAS CEĻOJUMI

Īstā laika mašīna © DIENA(2)

Skujenieks acīmredzot jau no sākta gala bija pieaudzis – nosmejas rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kad stāstu, ka dzejnieks Knuts Skujenieks uz jautājumu, kāpēc viņam tikpat kā nav bērnu dzejoļu, atbildēja: "Nav dots." Atgriešanās bērna fantāzijā, "kad viss bija pa īstam", ir iespēja, par kuru vieni pieaugušie tikai sapņo, savukārt citi ir iemācījušies vai, pareizāk sakot, saglabājuši spēju uz pasauli raudzīties bērna acīm.

Viss labais notiek miegā © DIENA(19)

Nav laika, jāstrādā. Kapā izgulēsies. Tā runā "vidējais latvietis". Ir vēl citas frāzes, piemēram, "visu dzīvi nogulēsi", "no miega maisu neuzšūsi" un tā tālāk. Bet ko patiesībā nozīmē pietiekama neizgulēšanās?

Sniega izaicinājumi © DIENA(10)

Varētu šķist, ka ziema dabas aktivitāšu ziņā ir tāds kluss laiks. Slidošana, slēpošana, bērniem arī braukšana ar ragaviņām, varbūt vēl bļitkošana… Ko gan vēl var darīt? Taču sāc meklēt, un izrādās – darāmā ir daudz! Aukstās sezonas cienītāji izdomā arvien jaunas aktivitātes, un tā vien skaties, ziema jau būs galā, kamēr pagūsi visas izmēģināt… 

Ko ēdīsim pēc 20 gadiem? © DIENA(9)

Varbūt nemaz tik ilgi nebūs jāgaida, līdz kukaiņi būs mūsu ikdienas pārtikas sastāvdaļa. SestDiena pēta jaunos pārtikas produktus un prognozē gaidāmās pārmaiņas tuvākajās desmitgadēs arī latvieša virtuvē. 

Aizbraukušās smadzenes © DIENA(103)

Latviju pēdējos 25 gados ir pametuši vairāk nekā 200 000 cilvēku, lielākā daļa no tiem devušies labākas dzīves meklējumos uz Rietumeiropu, taču pretēji stereotipiem, ka aizbrauc tikai bezdarbnieki un neizglītotie, apjomīgā Latvijas Universitātes (LU) pētījumā atklājies, ka apmēram puse aizceļotāju ir izglītoti speciālisti, kas ārzemēs sekmīgi konkurē darba tirgū. 

Pērc jaunas kleitas, apejot veikalu © DIENA(16)

Ģērbies ātri, pērc jaunu – aptuveni tā varētu tulkot fast fushion jeb ātrās modes konceptu. Par to pēdējos gados aizvien vairāk runā saistībā ar atbildīgu attieksmi pret vidi un galu galā arī savu maciņu. Katru gadu vismaz divas jaunas kolekcijas ir ierasta modes namu prakse, taču nu jau tas šķiet pārlieku maz. Ja gadā iespējams piedāvāt 18 jaunu kolekciju, arī pārdot var vairāk.

Cik Krievija Baltijai parādā © DIENA(166)

Vēl 25 gadus pēc neatkarības atgūšanas okupācijas gadi ir tēma ar neskaitāmiem baltajiem plankumiem, kurus joprojām aizpilda ar mītiem, leģendām vai padomju propagandas atliekām. Lai to labotu, Latvija, Lietuva un Igaunija beidzot vienojušās kopīgi aprēķināt PSRS okupācijā zaudētos miljardus. 

Kā laukos atrast lauku labumus © DIENA(6)

Dzīvošana ārpus pilsētām un it kā tuvāk pārtikas audzētājiem mūsdienās, izrādās, nebūt nenozīmē labāku to pieejamību. Pētot vietējās bioloģiskās pārtikas ceļu, jāsecina, ka lielais vairums no tās nonāk Rīgā, kur vieglāk atrast pircējuIk pa laikam nākas iesaistīties diskusijās par to, kur tad vislabākā dzīve – Rīgā vai ārpus pilsētas? Ir jau viegli sēdēt Vecrīgas ofisos vai piknikā pie Daugavas un spriest, cik tas būtu jauki – māja laukos! Veranda, skats uz ezeru (jā, es iespaidojos no pašreiz LTV1 skatāmā seriāla Māja pie ezera), rasā muti nomazgāt, piparmētru tēja un cepta lauku ola ar spilgti dzeltenu un tumīgu viduci brokastīs.

Veco desu jaunā dzīve © DIENA(16)

Kas notiek ar veikalos tirgoto pārtiku pēc derīguma termiņa beigām? Leģendas vēsta par desu mazgāšanu un tamlīdzīgām darbībām, bet patiesība bieži vien ir daudz prozaiskāka.

Latvijas pilsonība ir liela vērtība © DIENA(7)

Neatkarības proklamēšanas gadadiena vairākumam no mums ir kļuvusi par tradicionālu svētku dienu, bet no cita skatupunkta uz to raugās jaunie Latvijas pilsoņi, kas 18.novembri par savas valsts svētkiem sākuši dēvēt salīdzinoši nesen.

Latvijas vienīgais paraskeletonists: Trasē bailēm nav vietas © DIENA(3)

Traukties pa trasi ar galvu pa priekšu, sasniedzot ātrumu 100 km/h, - lūk, uz ko parakstījās Alvis Zembergs (46), kad viņam piedāvāja kļūt par Latvijas vienīgo paraskeletonistu. Ziemeļamerikā pašlaik notiek paraskeletona Pasaules kausa posmi, kuros Alvis jau otro reizi pārstāv Latviju. Viņš stāsta par sajūtām pirms sacensībām: "Kad stāvu startā, pārņem jocīgas sajūtas un bailes.

Zemessardzes komandieris: Esam gatavi aizstāvēt savu valsti © DIENA(87)

Jebkurā cīņā vislabākā uzvara ir tad, ja nav nepieciešamības lietot militāro spēku. Pie šādas pārliecības turas ģenerālis Leonīds Kalniņš, kurš jau četrus gadus pilda Zemessardzes komandiera pienākumus. 58 gadus vecais Kalniņš cer, ka viņam nekad nenāksies piedzīvot situāciju, kurā Latvijas zemessargu spējas tiktu pārbaudītas pēc pilnas programmas, tomēr pēdējo gadu notikumi Ukrainā daudziem likuši aizdomāties, ka tas nav nemaz tik neiespējams scenārijs.

Ābolu mistērija - kāpēc gāzētais polis izkonkurē smaržīgo latvieti? © DIENA(24)

Latvijai ir visas iespējas kļūt par īpaši smaržīgo ābolu lielvalsti, jo šī nu ir joma, kur ziemeļnieciskais klimats ir mūsu iespēja. Taču nozarei nepieciešams atbalsts attīstībai.Rudenī no ābolu smaržas neizbēgt. Mazpilsētās bieži var redzēt ābolu grozus ar uzrakstu "Ņem, cik gribi!", toties pavasarī vietējos ābolus nāksies krietni pameklēt.

Sesks: Liepājā nekas vairs nebūs, kā bijis līdz šim © DIENA(30)

Mūsdienās būvē ātri. Pamatakmeni koncertzālei Lielais dzintars Liepājā lika pirms diviem gadiem, bet šoruden Liepājas Simfoniskais orķestris un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskola jau dzīvos jaunajās telpās. Taču no ieceres līdz būvniecībai pagāja vairāk nekā gadsimts, un koncertzāle akadēmiskās un populārās mūzikas tradīcijām bagātajā pilsētā ir tapusi laikā, kad arī Liepājā, par spīti daudziem pilsētas labumiem, kurus Sestdienai uzskaita Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, iedzīvotāju skaits tomēr samazinās.