Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jokojiet, kamēr vēl var

Paklauvējiet pa klausuli, pārvelciet televizoram neilona zeķi, ļaujiet skrējējiem kilometru vietā noskriet mēnesi un pingvīniem lidot... 1.aprīlis ir klāt!Vieni no pirmaprīlīgākajiem 1. aprīļa jokiem noteikti būtu stāsti par Joku dienas tradīcijas rašanos, un šo stāstu starpā ticamākā būtu ziņa par to, ka ir izgudrota laika mašīna un ar to jau ir veikts pirmais brauciens pagātnē, kurā beidzot noskaidrots, kam un kad pirmoreiz ir iedots "aprill, aprill!".

Šos stāstus vērpjot, varam aiziet līdz bībeliskiem laikiem un mūžīgās dzīvības apsolījumam, tādā kārtā secinot, ka pirmais aprīļa devējs būs bijis nevis cilvēks, bet pats Dievs, kura esamību ateisti, kā zināms, uzskata par aprīļa joku. Kamēr laika mašīna nav izgudrota un mums līdz ar to nav iespējas tieši pārliecināties par seno apsolījumu nopietnību, tikmēr pirmaprīlīgs skats uz visu pasaulē notiekošo (kā to definējis Marks Tvens savā teicienā, ka 1. aprīlis mums atgādina, kas mēs esam gada pārējās 364 dienas) rādās būt nopietnākais no iespējamiem – ja arī izrādīsies, ka esi maldījies, vismaz būsi smejoties zaudējis lieko svaru un samazinājis holesterīna daudzumu organismā, lai tajā vairāk vietas vielām – smieklu izraisītājām.Tiesa, mūsdienās smiešanās kļuvusi par aplam nopietnu nodarbi. Tajos pašos bībeliskajos laikos ar dzīvību riskēja tikai cilvēki ar sliktu humora izjūtu, kā Ābels, kuru Kains esot nositis par vecu anekdošu stāstīšanu. Turpretī šodien Charlie Hebdo redakcijas apšaušana un islāma fanātiķu neatlaidīgie mēģinājumi nogalināt latviešu izcelsmes zviedru karikatūristu Lāšu Vilku ir tikai asiņainākie piemēri tam, cik bīstama tagad ir kļuvusi dzīve arī cilvēkiem ar labu humora izjūtu. Rietumu politkorektuma apoloģēti no islāma džihādistiem te atpaliek tikai tajā ziņā, ka vēl nav gatavi paši uzspridzināties to vidū, kurus viņi pasludinājuši par fašistiem, rasistiem, seksistiem, homofobiem, judofobiem, ļudofobiem etc., toties virtuālajā vidē viņi jau nāvessodu, respektīvi, balsstiesību atņemšanu, tiem piespriež ātri un bez diskusijām, un pirmais iemesls ir politnekorekta jokošana. Pamēģiniet tikai tādus jēdzienus kā "vaginālais amerikānis", "alternatīvi apdāvināts cilvēks" vai "vecāks numur viens un vecāks numur divi" uzrakstīt tā, lai, skatoties uz šiem vārdiem, nebūtu skaidrs, ka jūs tos domājat nopietni! Tad jūs neglābs pat demonstratīva ieiešana pretējā dzimuma tualetē pašu politkorektāko mediju pārstāvju klātbūtnē un ne 1. aprīlī.Tāpēc mūsdienās 1. aprīlī pirms jokošanas labāk vispirms izvērtēt, vai tās personas, kuras jūs taisāties izjokot, nav alternatīvi apdāvinātas attiecībā uz humora izjūtu.Visu Egīla Zirņa rakstu par jokošanos vēsturē un 1.aprīli lasiet šīs nedēļas žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata