Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jūlijā jābauda rožu ziedēšana

Jūlijs klāt, un rožu ziedēšana arī sagaidīta – nu tās ir pilnā plaukumā! Krāšņākie parki un rožu dārzi jau svinējuši svētkus, piemēram, Rundālē, kurp vērts doties puķu mīļotājiem un nošpikot idejas savam dārzam. Vienas no pēdējos gados iecienītākajām arī Latvijā ir dažādas Ostina jeb angļu rozes. Rožu audzētāja un kolekciju dārza Rozīte saimniece Daila Trubiņa angļu rozes iesaka latviešu dārzā, jo tās sevi pierādījušas kā gana ziemcietīgas mūsu apstākļiem.

Krāšņās angļu skaistules

Angļu selekcionārs Deivids Ostins kopā ar dēlu ir centušies klasiskajām angļu rozēm piešķirt daudzveidīgākas formas, toņus un noturību pret slimībām, kaitēkļiem, salu, kā arī rūpējies, lai radītu šķirnes, kuru ziedēšanas laiks ir iespējami garš. Neatņemama rožu skaistuma daļa, bez šaubām, ir arī to smarža. Ja dodaties uz Rundāles pils dārzu, ziniet –   rožu dārzā angļu rozes aug 17 laukumos blakus ornamentālajam parteram un ir grupētas krāsās. Šajos stādījumos izvēlētas vēsturiskajām rozēm tipiskās krāsas – no baltas līdz tumšsarkanai. Ostina rozēm raksturīgi bagātīgi, pildīti ziedi, un daudzas no tām mēdz dēvēt arī par peonijrozēm. Ir šķirnes, kuru ziedus pirmajā acu uzmetienā pat grūti atšķirt no peonijām. Arī to nokrāsas ir līdzīgas, parasti dažādu toņu rozā. Katrai rozei ir sava smaržu buķete – sākot no viegla augļu aromāta līdz spēcīgai saldai un piesātinātai smaržai, kas parasti visspilgtāk atklājas pēcpusdienās. Angļu rozes ir izturīgas pret salu un labi aug, taču lietainās vasarās ir viens mīnuss – pildīto, smagnējo ziedu dēļ ziedkopās sakrājas mitrums un ziedi mēdz pelēt, pūt. Dažkārt pat nepagūstot pat īsti atvērties.

Kuplas un smaržīgas

Angļu rozes pieder pie krūmrožu grupas, bet izdalītas atsevišķā apakšgrupā. Tām ir metru līdz pusotru metru augsti stingri kāti. Krūmrozēm ziedi ir dažāda lieluma, formas un pildījuma, sakārtoti vairogveida ziedkopās. Tā kā ziedpumpuri veidojas gan uz kārtējā, gan iepriekšējā gada dzinumiem, sāk ziedēt jūnija beigās un turpina līdz vēlam rudenim. Ir izveidots bezgala daudz šķirņu, ziedu krāsa – no gaiši dzelteniem un rozā pasteļtoņiem līdz spilgti oranžiem, dažādu nokrāsu sarkaniem, daudz arī divkrāsu un trīskrāsu salikumu. Deividam Ostinam izdevies radīt tikai dažas tīri baltas rozes. Vairāk ir baltu rožu ar dzeltenīgām vai sārtām niansēm. Šķirne Winchester Cathedral, kuras stādi pieejami vairākās stādaudzētavās un apskatāma arī Rundāles pils dārzā, ir viena no Ostina tīri baltajām rozēm, taču pils dārzā esošajam dēstam reizēm parādās atsevišķi rozā ziedi. Rozei raksturīga medus un klasiskās Damaskas rozes smarža. Ziedi ir ļoti kupli, un ziedēšanas laiks no jūnija līdz vēlam rudenim.

Patīk siltumā

Rozes mīl siltumu un gaismu, taču jāraugās, ja stādāt dārza dienvidu pusē, ka atsevišķām šķirnēm tomēr tur var būt par karstu. Lai par dārza karalienēm dēvētās puķes labi augtu un skaisti ziedētu, tām saules enerģiju vajag saņemt ne mazāk kā 5–6 stundas dienā un būt aizsargātām no vējiem, it sevišķi rozēm netīk caurvēji. Rozēm tīk labi drenētā, ar trūdvielām bagātā, gaisa caurlaidīgā augsnē, kur gruntsūdens nav augstāks par 0,8 m. Rozes var stādīt, sākot ar vēlu pavasari līdz pat rudenim! Pirms rozes stādīšanas labi jāuzrok zeme, jāizveido pietiekami liela stādīšanas iedobe, lai rozes saknes varētu pietiekami izplesties un tām būtu pietiekami daudz vietas. Īpaša vērība jāpievērš rožu stādīšanas dziļumam – rozes stāda tik dziļi, lai potējuma vieta atrastos apmēram 5 cm zem zemes. Augsnei jābūt ielabotai ar kompostu vai kūtsmēsliem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas