Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Daudzveidīgās mētras

Mētra (Mentha) ir viens no izplatītākajiem un kopšanas ziņā demokrātiskākajiem dārza augiem, un to varam ieskaitīt gan garšaugu, gan tēju kategorijā. Pielietošanas iespējas virtuvē mētrām ir plašas un arī garšu nianses dažādas.

 

No šokolādes līdz ananasiem
Mētras aug ne tikai dārzā, bet sastopamas arī savvaļā siltā un mērenā klimata zonās teju visos kontinentos, galvenokārt ūdens tuvumā – mitrās, leknās vietās un pusēnā. Tām raksturīgs svaigs, vēss aromāts ar dažādām nokrāsām, ir arī šķirnes, kuras ir īpaši tīkamas gardēžiem. J. Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne stāsta, ka pēdējā laikā vienas no iecienītākajām ir šokolādes mētras (Mentha x piperita x M. spicata), kurās līdzās svaigajam aromātam virmo šokolādes nianses, kā arī zemeņu mētras. Tās aizskarot vai sakustinot vēja pūsmai, jaušams meža zemeņu un mentola kokteilis. Mētrām ir stāvi, stingri stumbri, un lapas izvietotas pretējos pāros. Lapām un arī kātiem ir dažādas nokrāsas, piemēram, šokolādes mētras stumbri ir sarkanbrūni, bet lapiņas nelielas un koši zaļas. Šokolādes mētra ir samēr zema – ap 20 cm, taču ir mētru šķirnes, kas var sasniegt pat metra augstumu. 

Latvijas dārzos izplatītākā šķirne ir piparmētra (Mentha piperita), kas stiepjas 30–80 cm augstumā. Taču izvēļu ir gana daudz –  apelsīnu, citronu, greipfrūtu mētras ar vēsi zaļām, aromātiskām lapiņām, raibās ananasu mētras, ābolu mētras, Marokas krūzmētras u. c.

 

Var augt pusēnā
Mētrām ir strauji augoša un ložņājoša sakņu sistēma, tās ieaug arī kā spraudeņi, tādēļ, atstātas savā vaļā, piemērotos apstākļos var izplesties visai lielā teritorijā. Tas jāņem vērā, izvēloties mētras vietu dārzā un tās kaimiņus – citus augus. Vienu no otras mētras ieteicams stādīt 30–50 cm attālumā atkarībā no šķirnes. Mētrām īpaša kopšana nav nepieciešama, taču tām tīk augt aizvējā, saulainā vai daļēji noēnotā vietā, tādēļ šim augam var atvēlēt arī tumšāku dārza stūri vai kāda koka, krūma paēnu. Ēteriskās eļļas, kas nodrošina specifisko aromātu, labāk attīstās tieši saules iedarbībā, tāpēc pilnīga ēna mētrām tomēr nav piemērota. Mētrām tīkama labi drenēta, irdena, ar kompostu ielabota augsne un mitrums. Sausā, smilšainā vietā tās neaugs. Vēlams pārstādīt ik pēc pieciem gadiem, bet pavairot var viegli – ar spraudeņiem. Mētras veiksmīgi izaug arī podiņos, tādēļ tās varat audzēt arī tad, ja jums ir tikai balkons vai palodze.

Ja mētras zied, galotnīti noplūciet – laiku pa laikam galotņojot, veicināsiet auga plešanos platumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits