Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Garšīgi un dekoratīvi

Izdiedzēti zirņi ir pavasarīgi skaists vitamīnu avots.

Zaļie zirnīši, svaigi izaudzēti, kraukšķīgi, sulīgi un saldi, ir gards našķis vasarā gan pieaugušajiem, gan bērniem. Nereti tos noskrubinām ar visām pākstīm. Līdzīgi garšas ziņā ir zirņu dīgsti, ko ātri vien varam izaudzēt jau tagad uz saulainas palodzes.

 

Piemērotākais trauks un augsne
Mikrozaļumi, diedzēti graudi ir īsts vitamīnu un minerālvielu lādiņš, kas pavasarī mums tik ļoti nepieciešams. Zirņu dīgstos ir olbaltumvielas, A, B, C un E vitamīni un vēl citas vērtīgas vielas, turklāt lielā koncentrācijā, tādēļ, lai tās uzņemtu, pietiek apēst nelielu daudzumu zaļumu. 

Vispiemērotākais ir substrāts dēstu audzēšanai, nopērkams dārzkopības preču veikalā

Lai izaudzētu zaļos, sulīgos zirņu dīstus, jums būs nepieciešams lēzens trauks, kas ir aptuveni septiņus centimetrus dziļš. Zirņu dīgsti ilgi saglabājas svaigi un ļoti dekoratīvi izskatās, tādēļ izvēlieties trauku, kas ne tikai funkcionēs dīgstu augšanai, bet arī kalpos kā estētisks priekšmets. Derēs māla šķīvis, lēzena bļodiņa u. c. Nepieciešama arī piemērota augsne – vispiemērotākais ir substrāts dēstu audzēšanai, nopērkams dārzkopības preču veikalā. Ieteicams izvēlēties tādu, kurā vērtīgās vielas iegūtas nevis no pievienotajiem minerālmēsliem, bet dabiskiem elementiem, piemēram slieku humusa, komposta vai kūtsmēsliem. 

 

Der jebkura zirņu šķirne
Diedzēšanai var izmantot jebkurus kaltētus, nelobītus zirņus, taču visgardākās būs šķirnes, kas paredzētas tieši šim nolūkam –  meklējiet eko veikalos un dārzkopības preču veikalos diedzēšanai paredzēto mikrozaļumu un graudu stendos. Ļoti labi izaug un garšas ziņā ir izteiksmīgi, taču saldi arī parastie pelēkie zirņi. Ja esat zaļā dzīvesveida piekritēji, pērciet zirņus ar ekomarķējumu –  bioloģiski audzētus. 

Zirņus pirms stādīšanas diennakti izmērcējiet istabas temperatūras ūdenī. Apmēram līdz pusei piepildiet stādīšanas trauku ar augsni –  zirnīšiem veidojas garas saknes – un samitriniet to, bet tā, lai neveidojas dubļi. Plānā kārtiņā uz augsnes izberiet zirņus. Tie var atrasties cieši cits citam līdzās, taču nevajadzētu tos stādīt vienu virs otra. Uzberiet virs zirņiem plānu kārtiņu augsnes tā, lai zirņi ir pilnībā nosegti, bet ne biezā slānī, citādi asniem būs grūti izspraukties cauri. Nedaudz piespiediet ar plaukstām. Ar pulverizatoru apsmidziniet augsnes virskārtu. Ja liesiet ar strūklu, augsne izskalosies.

Zirņiem patīk mitra augsne, taču tie nedrīkst atrasties ūdenī, citādi sāks pelēt, bojāties.

Novietojiet trauku ar zirņiem uz gaišas, siltas palodzes vai tās tuvumā. Kamēr asni tikai raisās, svarīgs ir siltums – vismaz +16 grādu, bet vēlāk vajag arī daudz gaismas. Ēdami, apmēram 8 cm gari dīgsti izaugs aptuveni pusotras nedēļas laikā. 

 

Gan zupās, gan desertos
Ēdiet tos, noplūcot un pa taisno mutē –  lieliska uzkoda, skatoties televizoru (čipšu vai popkorna vietā), lieciet uz maizītes kopā ar gurķiem vai tomātiem, pievienojiet salātiem, zupām un sautējumiem (kad tie izvārīti – lai karstuma ietekmē neiet bojā zirņu dīgstos esošās vērtīgās vielas). Zaļumus varat blenderēt svaigajos kokteiļos, kā arī dekorēt ar tiem jebkuru ēdienu, arī desertus – zirņu mikrozaļumi savu garšas īpašību dēļ ir piemēroti ne tikai sāļajiem un dārzeņu ēdieniem, bet arī labi garšo un izskatās kopā ar kūkām, krēmiem. 

Lai zirņi pārāk neizstīdz, ja nevarat ātri apēst, ievietojiet tos ledusskapī, kad sasnieguši vajadzīgo garumu – augšanas temps palēnināsies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits