Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Indīgie skaistuļi

Krāšņi, smaržīgi un viegli audzējami, bet var būt bīstami veselībai un pat dzīvībai.

Indes, kas ir augos, iedarbojas uz dzīvajiem organismiem atkarībā no auga specifikas, kā arī no mūsu jutīguma uz tām. Cilvēkam atsevišķas indes var būt bīstamas, dzīvniekam ne tik ļoti. Dažas izraisa nelielu ādas kairinājumu, citas savukārt ir tik indīgas, ka var nogalināt, turklāt pietiek ar pavisam mazu devu. Indīgo augu dabā nav nemaz tik maz, daudzi sastopami arī mūsu krāšņumdobēs un ir tiešām skaisti! Dārza Diena devās ekskursijā uz Latvijas Universitātes Botānisko dārzu, lai klātienē izpētītu, no kuriem skaistuļiem jāuzmanās.

Eņģeļtaure jeb velnābols

Eņģeļtaure ir skaists, strauji augošs krāšņumaugs, taču ne katrs zina, ka tas ir arī ļoti indīgs. Nosaukums "eņģeļtaure" tiek skaidrots ne tikai ar ziedu formu, bet arī ar auga psihotropo iedarbību, proti, saindējoties ar šā auga daļām, varot dzirdēt debesu bazūnes.

Brugmansijas jeb daturas, tautā iesauktas par eņģeļtaurēm, cēlušās Dienvidamerikā un Vidusamerikā, savvaļā aug pasaules subtropu apgabalos. Biežāk sastopamas ir puķes ar dzelteniem ziediem, taču arī rozā un baltas eņģeļtaures nav retums. To šķirnes ir viengadīgas un daudzgadīgas. Viengadīgās parasti audzē kā vasaras puķes, tām krāšņie ziedu zvani tiecas uz augšu, nevis uz leju, kā tas ir daudzgadīgajām eņģeļtaurēm. Daudzgadīgās eņģeļtaures ir īpaši krāšņas – liela, spēcīga auguma, daudziem un raženiem ziediem, kuru garums var būt līdz pusmetram. Eņģeļtaures ir viegli pavairot – atliek nolauzt vienu jauno dzinumu, ielikt zemē, laistīt, un tas ieaugsies. Eņģeļtaures ne tikai iespaidīgi izskatās, bet arī intensīvi smaržo, it sevišķi no četriem pēcpusdienā līdz astoņiem deviņiem vakarā. Eņģeļtaures pieder pie nakteņu dzimtas, tātad visas auga daļas ir indīgas, it sevišķi lapas un augļi. Ne velti otrs eņģeļtaures nosaukums ir velnābols! Jāuzmanās ne tikai no tā, lai šo augu bērni, kam ir tieksme visu pagaršot, neiebāztu mutē, jo rezultāts var būt letāls, bet arī dārza darbu mīļotājiem – ja auga sula nonāk uz ādas, var veidoties sūrstoši apdegumi.

Mānīgais trauslums

Oleandrs arī ir subtropu iemītnieks, un tur tas sastopams gan savvaļā, gan dārzos. Kaut arī trausls, vijīgs un ar maigu nokrāsu smaržīgiem ziediem rotāts, tas ir viens no indīgākajiem krāšņumaugiem! Oleandra sula satur tādas vielas, kas jau ļoti mazās devās nopietni bojā sirds un asinsvadu sistēmu, bet kombinācijā ar karstumu var nekavējoties nonāvēt pat fiziski veselu un spēcīgu cilvēku. Oleandru noteikti nevajadzētu audzēt telpās, kur uzturas mazi bērni vai dzīvnieki! Pie mums šo augu var izaudzēt telpās, vasarā iznest uz balkona vai terases, bet ziemā tam nepieciešama atpūta un vēsums. Lai oleandrs neizaugtu pārāk liels, krūmu ieteicams ik pa laikam saīsināt. Vislabāk to darīt agri pavasarī, lai dzinumus varētu izmantot spraudeņiem. Augam ir indīgas visas daļas. Turku leģenda vēsta – sievietes, kas uzzinājušas par vīra neuzticību, nolikušas ziedu uz galda līdzās ēdiena traukam kā brīdinājumu par rīcību, kas sekos, ja dzīvesbiedrs turpinās iet neceļos…

Izplatītas, bet bīstamas

Kallu dzimtas skaisto lapu augs singonija arī ir bieži sastopams telpaugs, un ne katrs zina, ka tas satur oksalātus, kas izraisa gļotādu kairinājumu, apsārtumu, dedzinošu sajūtu. Tas ir radinieks dīfenbahijai – Latvijā vienam no iecienītākajiem istabas augiem, ar kura mazu gabaliņu pietiek, lai, tam nonākot barības vadā, reakcija būtu līdzīga tai, kādu rada baterijas – barības vadā izdeg caurums. Arī acālijas un eiforbijas, un pūkainām astēm līdzīgiem ziediem ziedošās akalīfes ir indīgas! Tādas ir arī zilās kurpītes, uzpirkstītes, kreimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

10 atbildes uz svarīgiem jautājumiem par zobu pastām

Diez vai ir kāds apšaubīs to, ka zobu tīrīšana ir neatņemama personīgās higiēnas sastāvdaļa. Tomēr visticamāk ne katrs pievērš pastiprinātu uzmanību zobu pastas izvēlei, kaut gan zobu pastu ražotāji...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits